galéria megtekintése

Díjazzuk!

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 28. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A kormány és a főváros annyi szörnyűséget művel, hogy ha valamit jó irányba mozdítanak, az szót érdemel. Eddig csak a magánfenntartók kérhettek belépési hozzájárulást az idősotthonaikba, most már az államiak és az önkormányzatiak is. A főváros úgy döntött, hogy a jobb helyekért kér. És ez helyes.

Rögvest megszólalt az ellenzéki szószóló, hogy ezzel „a főváros tovább szaggatja az amúgy is foszladozó szociális hálót”, s „szegényre és gazdagra válogatja szét a nyugdíjasokat”. Ez a tipikus tévbaloldali, ellenzéki rutin: ha valaminek ára lesz, amit eddig ingyen kapott szegény és gazdag, akkor az ellen harcolni köll, mert az ingyenesség olyan baloldali és szociális dolog, a pénzért adás pedig jobboldali és antiszociális. Ez kártékony tévhit. Az ingyenesség lehet indokolt és indokolatlan, de önmagában nem érték.

Aki nem kommunizmust akar, hanem a piacgazdaságot igyekszik szociálisabbá és emberibbé tenni, az nem az általános ingyenességben, hanem az újraelosztásban hisz. A tömegközlekedésben, a felsőoktatásban, az idősgondozásban stb. Ahhoz pedig, hogy legyen mit újraelosztani, a fizetőképeseknek fizetniük kell. Tandíjat, vizitdíjat, buszbérletet, ebédpénzt, belépési hozzájárulást stb.

 

A főváros (és pláne a kormány) tényleg kegyetlenül szaggatja a szociális hálót, de nem ezzel a lépéssel. Nem az idősotthonba szóló belépődíj „válogatja szét” szegény(ebb)re és gazdag(abb)ra a nyugdíjasokat, hanem az élet. Az idősotthon sokféle tehertől mentesíti a családot, és többnyire fölszabadít lakható, értékesíthető, kiadható ingatlan(rész)t is. Indokolatlan, hogy ezekhez az előnyökhöz minden család a vagyoni helyzetétől függetlenül ingyen jusson hozzá.

Ha magánfenntartónak fizetnek az „átlagot meghaladó elhelyezési körülményekért”, akkor a köznek semmilyen ráhatása nincs arra, hogy azt a pénzt jelentős részben több fizetésképtelen vagy kevéssé fizetőképes idős ember jobb ellátására, elhelyezésére fordítsák. Állami, önkormányzati fenntartó esetében van ilyen lehetőség. Ezt a bevételt a főváros döntése szerint az intézmények fejlesztésére is kell költeni.

Autentikus felmérés szerint a jobb fővárosi otthonokba, például a Kútvölgyi útiba most is a jobban szituáltak jutnak be, csak épp ingyen. Jobbak az információik és a kapcsolataik. Nagyon helyes, ha az előnyeikért ezentúl fizetniük kell. A magasabb havi térítési díj amúgy is kiárazza a jobb otthonokból és az egyágyas szobákból a szegényebbeket, miközben ehhez a díjhoz is jócskán hozzátesz még a fenntartó. Pont annyit, amennyivel többet költenek egy-egy bentlakóra a Kútvölgyi úton, mint például Gyulán.

Az idősotthonban kevéssé konfliktusképes, kiszolgáltatottabb lakók élnek. Ez az intézmény, ahogy azt az elmúlt években sok drámai példán láttuk, „fogyasztóvédelmi szempontból” nagyon kényes. Arra sem vennénk mérget, hogy a főváros nem próbálja meg a belépés díjaiból befolyt pénzt másra költeni. Az ellenzéknek tehát tiltakoznia nem kéne, de annál inkább figyelni! Nagyon figyelni!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.