galéria megtekintése

Pánik tört ki a nepáli utórengések miatt

0 komment

NOL

A Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés epicentruma a Mount Everest közelében volt. Nepál fővárosában, Katmanduban az emberek pánikban rohantak az utcákra. A nepáli belügyminisztérium szerint a keddi utórengés-sorozatnak több mint ezer sérültje és 42 halálos áldozata van. Csak Nepálban 12 utórengést mértek egyetlen nap alatt.

Nagy erejű földrengés rázta meg Nepált két héttel azután, hogy a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földmozgás hatalmas pusztítást végzett az ázsiai országban, több mint hétezer embert ölve meg.

Nepáli katonák egy összeomlott ház romjain Kathmandu belvárosában
Nepáli katonák egy összeomlott ház romjain Katmandu belvárosában
Athit Perawongmetha / Reuters

A keddi rengés epicentruma Namche Bazar városának közelében volt, nem messze a Mount Everesttől. Az amerikai Geológiai Szolgálat (USGS) először 7,1-es erősségű rengésről tett bejelentést, amelyet aztán 7,3-asra módosított.

 

Epicentruma 19 kilométer mélyen volt a föld alatt. Bár Udzsvál Acsaríja, a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) dél-ázsiai koordinátora szerint a természeti katasztrófa két és félszer kisebb erejű és négyszer gyengébb a két héttel ezelőttinél, a pánik így is hatalmas.

Az indiai Kolkata városában az emberek ijedtükben az utcára rohantak
Az indiai Kolkata városában az emberek ijedtükben az utcára rohantak
Rupak De Chowdhuri / Reuters

Reuters azt írja, a nagyjából 20-30 másodpercig tartó földmozgást az indiai és a bangladesi fővárosban is érezni lehetett. Nepál fővárosában, Katmanduban az emberek az utcára rohantak ijedtükben, a város épületeiben a földmozgás nem okozott károkat. A jelenlegi információk szerint Chautara városában több épület összedőlt. A sérülteket kórházba szállították – írja az AP hírügynökség. Egy, a Népszabadságnak nyilatkozó túlélő is rohanva menekült rogyadozó otthonából, hogy a szabadban leljen biztonságra. A nepáli belügyminisztérium első jelentése szerint több mint 981 sérültje és tizenkilenc halottja van a földrengésnek. Az áldozatok száma folyamatosan nő, délután már 42 halottról és 1117 sérültről szóltak a híradások.

Hatalmas volt a pusztítás Nepál külvárosában
Hatalmas volt a pusztítás Sankhu külvárosában
Navesh Chitrakar / Reuters

A rengés epicentruma közel volt az egyik Mount Everest-i alaptáborhoz, amelyet kiürítettek, miután az április 25-ei földrengést követő lavinában 18 hegymászó vesztette életét.

Hónapokig lehetnek még utórengések

Varga Péter szeizmológus az M1 déli híradójában elmondta, további utórengésekre lehet számítani Nepál térségében, de ezek erőssége és gyakorisága csökkenni fog.

A szeizmológus megjegyezte: a keddi földmozgást a magyarországi mérőállomások is regisztrálták, majd hozzátette, hogy az ilyen nagy erejű utórengések viszonylag ritkán fordulnak elő.

A CNN szerint az újabb földmozgást összesen 6 utórengés követte, ezek erőssége 4 és 6 között volt a Richter-skálán.

A Times of India a belügyminisztériumra hivatkozva azt írta, hogy Indiában 17-en vesztették életüket az utórengések következtében, 39 sérültről tudnak. 

Romok mindenütt - Sankhu körzete két hét alatt másodszor vált a földdel egyenlővé
Romok mindenütt – Sankhu körzete két hét alatt másodszor vált a földdel egyenlővé
Navesh Chitrakar / Reuters

Az áldozatok számáról továbbra is ellentmondásosak az információk, ahogy az utórengések számáról és erejéről is. Az International Business Times két nagy utórengésről ír: az egyik epicentruma a kínai–nepáli határnál, a másik (4,7-es erejű) Afganisztán területén volt. Egyes hírek szerint Indonéziában is volt egy 5,4-es utórengés.

Még az április 25-i földrengés után maradt romokat sem tudták eltakarítani Sankhuban - Nepál külvárosában -, amikor jött a következő katasztrófa
Még az április 25-i földrengés után maradt romokat sem tudták eltakarítani Sankhuban – Nepál külvárosában –, amikor jött a következő katasztrófa
Athit Perawongmetha / Reuters

 Szusil Koirala nepáli kormányfő bátorságra, türelemre szólított fel, és további nemzetközi segítséget kért.

A segélyezési munkálatok eddig is nehezen zajlottak. A földcsuszamlások járhatatlanná tették az utakat, bizonyos régiókba napokig nem jutottak el a segélyszállítmányok. A kormányt rengeteg kritika érte, az összedőlt falvak mellett sokáig katonák őrizték az ételszállítmányokat, mert a szétosztásra nem érkezett parancs. A nepáliak a kezükbe vették a szervezést. Sokan mostanra költöztek vissza otthonukba, csakúgy, mint az a lapunknak nyilatkozó lány, aki első éjszakáját töltötte emeleti szobájában, amikor ismét rohannia kellett.

Visszautazna a magyar orvos csapat

Dr. Késmárky András, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport tagja szerint csoportjuk újfent készen áll Nepálba utazni, ám az egy héttel ezelőtt véget ért és a résztvevők saját maguk által finanszírozott útjuk után ez a beérkező adományok függvénye.

Erste Bank: 11600006-00000000-19680363

A Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófa-válaszadási munkáját itt támogathatja: A 1359-es adományvonal felhívásával vagy az 'ADOMANY' szó SMS-ben való elküldésével 250 forinttal járul hozzá, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a leghatékonyabb segítséget tudja nyújtani a Vöröskereszt a katasztrófa által érintett lakosságnak.

Belföldi átutalás esetén: K&H Bank 10405004-00026548-00000009 Számlatulajdonos: Magyar Vöröskereszt (A közlemény rovatban mindenképpen fel kell tüntetni:"NEPÁL")

Az újabb rengések egyébként szokatlanul nagy távolságra is eljutottak, Újdelhiben 30 másodpercen keresztül mozgott a föld, de még az India nyugati partján fekvő Ahmedabadban is érezni lehetett a földrengést.

A romeltakarítás nehézségei és a több városban kialakult pánik miatt lassan halad a túlélők felkutatása. A neten több akció is szerveződött eltűnt helybéliek és külföldiek felkutatására. Az eltűntek listáján jelenleg 41 nepáli, 3 amerikai, 1 ausztrál, 1 belga, 3 indonéz, 3 német, 1 koreai és 4 spanyol állampolgár szerepel.

Az USGS szeizmológiai mérései rengeteg utórengést mutatnak, a listában a 4-esnél erősebbeket tüntettük fel:

14:35:07 UTC - Kepulauan Barat Daya, Indonézia (4,5)

13:43:17 UTC - Kodari, Nepál (4,4)

12:28:22 UTC - Ramechhap, Nepál (4.3)

11:58:09 UTC - Ramechhap, Nepál (4,2)

11:21:30 UTC - Kodari, Nepál (4,2)

10:35:40 UTC  - Kodari, Nepál (4,5)

10:15:06 UTC - Kodari, Nepál (4,3)

09:15:30 UTC - Yangi Qal`ah, Afganisztán (4,6)

08:21:10 UTC - Kodari, Nepál (5,2)

08:13:54 UTC - Kodari, Nepál (5,1)

08:06:07 UTC  - Kodari, Nepál (5,1)

07:36:53 UTX - Ramechhap, Nepál (6,3)

07:34:22 UTC - Zuobude, Kína (5,4)

07:22:04 UTC - Saumlaki, Indonézia (5,4)

07:17:20 UTC - Kodari, Nepál (5,6)

07:05:19 UTC - Kodari, Nepál (7,3)

06:27:06 UTC - Sindangsari, Indonézia (5,1)

06:10:58 UTC - Yangi Qal`ah, Afganisztán (4.7)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.