galéria megtekintése

Ismét befürödtek a közvélemény-kutatók

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 12. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Vaskos meglepetést hozott a lengyel elnökválasztás vasárnapi első fordulója: a radikális jobboldal jelöltje, Andrzej Duda maga mögé utasította az újrázni szándékozó Bronislaw Komorowski államfőt. Hirtelen felértékelődött egy volt punkzenész, a harmadik helyen végzett Pawel Kukiz: két hét múlva az ő hívei dönthetik el a versenyt.

Szombaton még háromszázalékos fölényt jósoltak Bronislaw Komorowski hivatalban lévő elnöknek a lengyel közvélemény-kutatók. Ebből hatot veszített a kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltje, aki mindössze a szavazók 32,6 százalékának a támogatását kapta meg. Így Andrzej Duda, a Jog és Igazságosság párt (PiS) fiatal EP-képviselője futott be az első helyen 34,5 százalékkal.

Országos szinten Duda hat hónapja meglehetősen ismeretlen volt, most mégis nyert. Hogy elnök lesz-e május 24-én, az még korántsem eldöntött kérdés. Minden attól függ, hogy kire szavaznak a második fordulóban a többi jelölt támogatói, mindenekelőtt Pawel Kukiz hívei.

Andrzej Duda és Bronislaw Komorowski: a címlapra kerültek
Andrzej Duda és Bronislaw Komorowski: a címlapra kerültek
Kacper Pempel / Reuters

 

Miközben Komorowski és valamennyire azért Duda is a lengyel politika megállapodott szereplői, Kukiz politikusként néhány hónapja még teljesen ismeretlen volt. Ennek ellenére 20,5 százalékkal futott be a harmadik helyen – erre sem volt még példa a lengyel elnökválasztások 25 éves történetében.

Kukizt a protesztszavazók emberének tartják. Az 51 éves sziléziai férfi punk- és rockénekesként lett ismert, elsősorban a társadalmi előítéletek elleni harag és felháborodás jellemezte a szövegeit. Később internetes honlapot indított, amelyen elhagyott lengyelországi német és ukrajnai lengyel temetőkről közölt adatokat. A „párton kívüli önkormányzati aktivisták” jelöltjeként bekerült az alsó-sziléziai tartományi gyűlésbe. Egy ideje azzal a gondolattal kampányol, hogy a lengyel politikai rendszert az egymandátumos reform – vagyis az egyéni képviselői körzetek bevezetése – újíthatja meg. A vajdaságokban a lengyelek jelenleg csak pártlistákra szavazhatnak.

Kukizt radikális hangneme, az uralkodó elit elutasítása tette a szavazatukkal általános tiltakozásukat kifejezni kívánók hősévé. Tipikus választója a közvélemény-kutatók szerint fiatal, képzett – és dühös.

Sokan nehezen értik, miért is dühösek, ha egyszer Lengyelország sikeres az EU-ban, és annyi nemzetközi elismerést kap. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk volt miniszterelnök is lengyel. Azt viszont külföldről nem érzékelik, hogy a lengyel bérek – hasonlóan a magyarokhoz – az európai skála alján vannak, sok képzett fiatal külföldön talál munkát.

Az elégedetlenség oka az is, hogy a fiatal nemzedék már nem kér a két vezető, a Szolidaritás mozgalomból kinőtt párt vetélkedéséből, az ismert politikusi arcokból. Rontotta az általános politikai közérzetet az ukrajnai válság, a biztonsági fenyegetettség érzete is. Az orosz lapok ezzel kapcsolatban azt írják, hogy Komorowskit azért büntették meg a választók, mert az ukránokat támogatja a nagy keleti szomszéd ellenében.

A kiábrándultság, a rossz kampány vasárnap sok szavazót otthon tartott. Nagy kérdés, hogy ők elmennek-e választani május 24-én, a második fordulóban. Az amúgy főként protokolláris szerepre kárhoztatott államfő személye most azért is fontos, mert Lengyelországban az ősszel parlamenti választás is lesz. A PO már második kormányzati ciklusát fejezi be, és eddig úgy tűnt, akár maradhat a harmadikra is. Most viszont minden borulni látszik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.