galéria megtekintése

A varsói sokk

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 12. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A közvélemény-kutatók jelezték: az elnökválasztás eredménye sokkoló lehet. Ez bejött. De nem úgy, ahogy gondolták. A várakozások szerint a hivatalban levő elnöké lett volna az első hely, onnan indulhatott volna a második fordulóra. Fő ellenfele, a jobboldali nacionalista Andrzej Duda azonban nemhogy behozta, de meg is előzte. Egy múlt és arc nélküli politikus lett a formális győztese a lengyel elnökválasztás első fordulójának, akit mindenki Jaroslaw Kaczynski bábjának tart. Ez feltehetően igaz is, a nagy tapasztalattal és nemzetközi tekintéllyel rendelkező Bronislaw Komorowski mégsem bírt vele.

Mi történhetett?

1. Az egyik ok a kiábrándultság lehet. A részvétel szokatlanul alacsony volt. Különösen kevesen szavaztak a liberális kormánypárt, a Polgári Platform fő választókörzeteiben, Lengyelország nyugati részén. Komorowski nyert ugyan ott, de ez nem volt elég. Duda győzött keleten, ahol nagyobb volt a mozgósítás, az elkötelezett hívő szavazókat elvitte az urnákhoz az egyház.

 

2. A kormánypárt és az öt éve hivatalban levő elnök unalmas, öntelt kampányt folytatott, képtelen volt megszólítani az embereket. Arisztokratikus leereszkedéssel kampányolt, és csak az utolsó pillanatban vetette be azokat a kérdéseket, amelyek foglalkoztatják az urbánus, értelmiségi szavazókat, például a lombikbébiprogramok elleni klerikális hajszát, amit Duda viszont támogat.

3. A kormánypárt nem vette tudomásul, hogy a választók jelentős része változást akar. Formailag is. Elegük van az elmúlt 25 évben kormányzó pártokból. Ennek a protestáló tömegnek a jelentős része Pawel Kukiz rockénekesre, sziléziai helyi politikusra szavazott. Ő kifejezetten a hagyományos pártok ellen lépett fel. Egyetlen programpontja volt – az egymandátumos körzetek bevezetése. De nem ő volt az egyetlen protestjelölt. Idesorolható Janusz Korwin-Mikke EU-ellenes jobboldali pártja, amely a politikai korrektség felmondásával hívja fel a figyelmet magára. Összességében – ha Dudát is idesoroljuk – a lengyelek nagyobb része tiltakozó szavazatot adott le, az uralkodó párt leváltását követelte.

4. Végül, de nem utolsósorban szólni kell az SLD, a lengyel baloldal kínos vereségéről. A párt vezérei rosszul választottak jelöltet, aki aztán még rosszul is kampányolt. A társadalmi kérdéseket, a baloldali programot szinte teljesen elfelejtette. Azt hitték, hogy pusztán egy tetszetős női arc sok szavazatot hoz. Lehet, hogy ezzel végleg kiiratkoztak a lengyel közéletből. Persze ezt sok belharc, nyomában pedig szétaprózódás előzte meg.

Ha van Lengyelországon kívül érvényes tanulsága ennek a népítéletnek, talán az, hogy sikeres és nemzetközileg elismert kormánypárt is legyőzhető, ha már nincs összhangban a választóival. Ez persze csak a szabadságelvű demokráciákra érvényes szabály.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.