galéria megtekintése

Tankokat küldtek a határra a törökök

0 komment

Soha ilyen közel nem jártak még az Iszlám Állam dzsihádistái a török határ mellett fekvő szíriai kurd városhoz, Kobanihoz. Úgy tudni, a szélsőséges fegyvereseket már csak néhány kilométer választja el a településtől – írja a Euronews. A török hadsereg erre harmincöt harckocsit vezényelt a határhoz, miután az elmúlt két napban több tüzérségi lövedék is becsapódott Törökországban.

MTI / Forrás

Először létre kell hoznunk egy repüléstilalmi zónát, amelynek tartósan garantálnunk kell a biztonságát. Másodszor, biztonságos zónát kell létrehozni Szírián belül is – mondta Recep Tayyip Erdogan török államfő.

 

Kedden az al-Dzsazíra arról számolt be, hogy előző este az Egyesült Államok légicsapást mért a térségben az Iszlám Állam állásaira. A támadásban két civil és eddig ismeretlen számú szunnita szélsőséges halt meg. A brit központú szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja szerint a támadás az észak-szíriai Manbij közelében történt, ahol malmokat és gabona tárolására szolgáló épületeket lőttek szét.

Az Iszlám Állam Szíria után júniusban Irakban is jelentős területek felett vette át az ellenőrzést, amelyeken aztán kalifátust is kikiáltott. Kobaniból eddig több mint 150 ezren menekültek át Törökország területére a szélsőségesek folyamatos támadásai miatt.

Kurd támadás Észak-Irakban

Kedden a kora hajnali órákban kurdok három fronton, a dzsihadisták kezén lévő Moszul városától északra, Kirkuk olajvárostól délre és a szíriai határnál támadtak az Iszlám Állam egységeire – közölte a kurd pesmerga hadsereg az AFP hírügynökséggel. Egy magas rangú tiszt elmondása szerint a pesmergák bevonultak a Moszultól északra található Rabíja városába. Előzőleg bevettek két falut, asz-Szaúdíját és Mahmúdíját. Légicsapásoktól támogatva a kurdok támadást intéztek a Moszultól mintegy 60 kilométerre fekvő Zumar város ellen is – tette hozzá a neve elhallgatását kérő tiszt. (hirado.hu)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.