Lezárták a török határt: két nap alatt százezer menekült

Törökország megkezdte Szíriával közös határrészek lezárását, miután az elmúlt két napban közel 100 ezer kurd menekült át. A főleg észak-szíriai határvárosból, Kobanéból érkező kurdok az Iszlám Állam (IS) elől menekültek el. Pénteken Törökország egy 30 kilométeres határszakaszt nyitott meg a szíriaiaknak, de hétfőn már a kilenc határátkelőből csak kettő maradt nyitva – jelentette az ENSZ.

Ezután vasárnap török biztonsági erők kurd tüntetőkkel csaptak össze, akik a menekültekkel való szolidaritásukat fejezték ki. A tüntetők köveket dobáltak, a kormányerők pedig könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak. A jelentések szerint senki sem sérült meg súlyosan.

Néhány demonstráló többször megpróbált átjutni Szíriába, hogy ott az IS ellen harcoljon.

Az IS az elmúlt hónapokban nagyjából Irak és Szíria egyharmadát foglalta el. A legutóbbi beáramlás előtt több mint 847 ezer menekültet regisztráltak Törökországban. A 2011-es polgárháború kitörése óta több mint egymillióra becsülik az országba érkezettek számát.

Az új menekültek egy részét túlzsúfolt iskolákban helyezték el, de Törökország küzd a beáramlással.

A betiltott kurd munkáspárt (PKK), amely Törökországban az autonómiájáért küzd évtizedek óta, felszólította a kurdokat, hogy csatlakozzanak az IS elleni harchoz.

A BBC szerint a szíriai konfliktus felélesztette a régi viszályokat és megingatta az amúgy is képlékeny békét a kurdok és a törökök között.

Az IS először a Kobane közelében lévő kis településeket foglalta el az elmúlt napokban, majd a túlnyomórészt kurdok lakta várost is lezárta. Jelentések szerint az IS nehézfegyvereket, tankokat is használt a támadásban.

Tony Blair, volt brit miniszterelnök szerint Angliának fel kell készülnie arra, hogy egy olyan koalícióhoz csatlakozzon, ami szárazföldi csapatokat küld az IS ellen, mivel a légicsapások nem elegek a dzsihádista csoport felszámolására.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.