galéria megtekintése

Így kellett történnie?

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 30. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Könnyű volna az egészet elintézni azzal, hogy Falus Ferenc rosszul működött. Ennél a helyzetnél lassan tényleg jobb lett volna egy választási bojkott, amely szintén rosszul működött volna. Ahogy minden rosszul is működött, s ez nem pusztán egy rosszul választott ellenzéki jelölt hibája: a kialakuló rendszer szimptómáit hangyaként gyűjtögető sokaság rendszerváltó reményei nem csupán Falus Ferenc miatt fogyatkoztak meg, és hiú ábránd azt hinni, hogy Bokros Lajos lesz az, aki föltornázza majd a napot az égre. Nincs újult erő, csak a szokásos „egymás mellé állós” fogadkozás különböző fajsúlyú botrányok hullámain.

Bokros Lajos a 2013. október 23-i ellenzéki tüntetés szónokaként
Bokros Lajos a 2013. október 23-i ellenzéki tüntetés szónokaként
Kurucz Árpád / Népszabadság

Előre lehetett látni, hogy a változó sebességgel való távolodás a még ki sem alakult demokráciától korántsem ütközik olyan ellenállásba, amely a kormányzati hatalmat visszarettentené. Nehéz pontos kalkulációt készíteni arról, hogy a baloldali ellenzék mennyiben szántotta be önmagát, és mit tettek ezért Orbánék. Már csak azért is nehéz, mert az MSZP felhígulása és morális bomlása már jóval korábban megfigyelhető volt, ennek Horn Gyula óta senki sem volt képes útját állni. Gyurcsány Ferenc és csapata bírálható azért, mert kivált, de ki kellett válnia, mert belül minden út elzáródott politikája elől. Bajnai Gordon visszatértét bármilyen formáció élén a kormányellenes erők többsége epedve várta, indokolt, hogy érkezett. Mindennek így kellett történnie.

 

Csakhogy a három alakulat, három történelmi helyzet és vágy terméke, vezetői közül pedig egyik sem volt annyira magával ragadó, erős és érett, hogy a kellő kohéziót megteremtve élre álljon. Nehéz volt megemészteniük azt is, hogy a kezdeti teória sok ok miatt csődöt mond: képtelenek voltak különböző választói csoportokat megszólítani, egymásba, illetve leginkább a szocialisták bázisába haraptak. Közönségük beszorította őket az együttműködésbe, amelynek kivitelezése valamennyi idei kampányban csapnivaló volt. A bizalmatlanság, a kisstílű praktikák sora, a szervezetlenség és az ügyetlenség folyamatosan rontotta a pénzhiány, a hatalom profiljára alkotott törvénytömeg és a médiatúlsúly miatt amúgy is mostoha viszonyokat. Mindenki magát akarja megmenteni, miközben korhadt a fa, amelynek ágain ülnek. Aktivistáik a megmondhatói az összevisszaságnak, az egymásnak ellentmondó vagy éppen el sem hangzó iránymutatásoknak, indolenciának.

Mégis, az uniós választásokon fölcsillant némi remény: az önkormányzatoknál, főleg Budapesten kereshetnek valamit. Bajnai Gordon két egymást követő lépésével (hátravonulásával, majd külföldre szerződésével) szinte kiütötte a többé-kevésbé érte alakult pártot, Gyurcsány Ferenc megérezve az esélyt, ismét önálló politizálásba kezdett, az MSZP pedig szokás szerint nyalogatta a sebeit, miközben újabb sebei keletkeztek. Falus Ferenc megtalálása, magára hagyása, hibáinak sorozata és visszalépése nem egyetlen ember alkalmatlanságának a bizonyítéka, hanem a kínzó beszorítottságé, fenyegetettségé és káderhiányé.

Bokros Lajos kitartó, karakteres, ráadásul vízióval bíró politikus. Modern konzervatívként, aminek most magát tartja, hiánycikk a magyar politikai palettán. Becserkészhető, elkötelezett hívekből sincs momentán sok – azok fognak kényszerből rászavazni, akik részben-egészben mást gondolnak a világról, mint ő. Vagy ők se. Így kellett történnie?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.