Tízezrek menekülnek kétségbeesetten Szíriából

Az Iszlám Állam (IS) előrenyomulása miatt 66 ezer szíriai kurd menekült Törökországba az elmúlt 24 óra alatt – erősítette meg a hírt a török miniszterelnök-helyettes.

„Nincs olyan ország a világon, amely képes 66 ezer menekültet befogadni egy éjszaka alatt, biztosítani, hogy ne essen bajuk, és gond nélkül menedéket találni nekik" – mondta szombaton Numan Kurtulmus.

Törökország – amely közel egymillió szíriai menekültet fogadott be a polgárháború három évvel ezelőtti kitörése óta – pénteken nyitotta meg határait a szíriai kurdok előtt, akik kétségbeesve hagyták hátra Kobane városát, miután híre ment, hogy a kisebbségekkel kivételesen kegyetlenül bánó IS folytatja a szíriai előrenyomulást.

BBC egy szíriai emberi jogi szervezetre hivatkozva azt írja, hogy mintegy 300 törökországi kurd sietett a kobaneiek segítségére, és minden erejükkel azon vannak, hogy megtartsák a város feletti irányítást. Nem lesz könnyű dolguk, mivel az IS már több tucat környező falvat bevett.

„Az Iszlám Állam úgy tekint Kobanére, mint egy daganatra. Úgy vélik, hogy a város az útjukban van" – mondta az emberi jogi szervezet egyik szakértője, aki szerint a dzsihádisták mintegy 60 környékbeli falut foglaltak el a hét folyamán.

Ha a szélsőséges szunnita szervezet kerekedik felül, az újabb nagy taktikai győzelmet jelenthet, hiszen ellenőrzése alá vonhatná a szíriai-török határszakasz jó részét. Az IS azonban már így is jelentős területeket tudhat magáénak Szíriában és Irakban, ahol kalifátust is kikiáltott.

A szíriai kurdok egyik vezetője a nemzetközi közösséghez fordult segítségért, ám egyelőre csupán az Egyesült Államok szánta rá magát, hogy a jövőben légi csapásokat mérjen az IS szíriai állásaira.

„Kobane történelme legádázabb és legbarbárabb háborúját vívja... az elkövetkező órák sorsdöntőek lesznek" – idézi a Reuters Mohamed Szaleh Muszlimot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.