galéria megtekintése

Putyin most jól megmutatta a világnak

30 komment

Munkatársunktól

A szovjet idő összes tradícióját, kellékét, szólamát felvonultatták szombat reggel Moszkvában a Vörös téren megtartott Győzelem napi díszszemlén. A felvonulás nézői és résztvevői között külföldiek is voltak: a díszvendég a kínai pártvezető-államfő volt, de ott voltak az Oroszországhoz kötődő volt szovjet köztársaságok vezetői is.

Castro kubai, Maduro venezuelai és Nikolics szerb elnök mellett el-Sziszi tábornok egyiptomi államfő és Mahmud Abbasz palesztin elnök volt ismertebb arc a vendégek között. Az eldíszletezett Lenin-mauzóleum előtt az orosz hadsereg díszegységei mellett elmasíroztak vendégalakulatok is Azerbajdzsánból, Fehéroroszországból, Örményországból, Tádzsikisztánból Kirgizisztánból is. Az azerbajdzsániak és örmények veszélyesen közel kerültek egymáshoz. A parádén kínai, indiai, mongol és szerb díszegységek is masíroztak.

RIA Novosti / Reuters

Még több képért kattintson!

Vlagyimir Putyin fővendégeit megszemlélhették a tévénézők, amikor a díszszemle után megkoszorúzták az Ismeretlen katona sírját. Egy pillanatra feltűnt a harmadik sorban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nemes arcéle is. (A koszorúzás utáni tablóképnél már nem látszott a sikeres magyar kormánytag.) Az első sorban természetesen a kínai vezető mellett, al-Sziszi egyiptomi elnök, Nikolics szerb elnök, Raul Castro kubai vezető, Maduro venezuelai elnök és posztszovjet államok vezetői tűntek fel.

Putyin beszéde elsősorban a hetven évvel ezelőtti győzelem történelmi jelentőségét, a nácizmus leverésében játszott szovjet főszerepet és áldozatot hangsúlyozta. Európa nem ismerte fel a veszélyt a harmincas években – emlékeztetett. Hiányoztak természetesen az önkritikus elemek, nem volt utalás arra, hogy Sztálin először szövetséget kötött Hitlerrel. Nem maradtak el a figyelmeztetések az újra felbukkanó „barna veszedelemre”, s az Oroszország elleni hangokra. Amerika-elleni utalás
volt, amikor arról beszélt, hogy nemrég már az egypólusú világ létrejöttét vizionálták.

 
RIA Novosti / Reuters

A díszszemle több haditechnikai újdonságot vonultatott fel. Egyebek között hadászati rakétákat, légvédelmi rakétarendszereket is bemutattak – most először. Az egyik rakétaújdonságot azzal vezették fel, hogy ez alkalmas az ellenrakéta-rendszerek megsemmisítésére is. A korábbiaktól eltérően több utalás történt Oroszország nukleáris erejére.

A légi bemutatón hadászati bombázók repültek Moszkva felé, s légi utántöltést imitálva demonstrálták: egészen távoli célokat is képesek elérni. Egészében véve a moszkvai parádéban több kifejezetten fenyegető elemet is elhelyeztek. A bemutatott eszközök jó része támadó jellegű volt. Hangsúlyozták, hogy az orosz haditechnika megújult, az orosz kommentátor többször kiemelte, hogy ezek a világ élvonalában vannak – akár egy fegyverkiállítás prospektusába is beleillett volna.

Több új harckocsit, harcjárművet, önjáró löveget is bemutattak – így a jövő harckocsijának nevezett T-14 Armatát. Ez most sikeresen végiggördült a Vörös téren, a főpróbán ugyanis bedöglött a tank. Az elemzők akkor is dicsérték a  sok haditechnikai újdonságot, amelyet belehelyeztek ebbe a harckocsiba, különösen az elektrotechnikai innovációt. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy Oroszország nem képes otthon előállítani a szükséges mikroelektronikai elemeket. Ezekből behozatalra szorul továbbra is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.