Putyin megint diplomáciai affért kreált

Az orosz államfő nem köszöntötte Ukrajna és Grúzia államfőit a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából a volt szovjet tagköztársaságok vezetőihez intézett pénteki üzenetében.

A Kreml honlapján megjelent tájékoztatás szerint az orosz elnök a (volt Szovjetunió) Nagy Honvédő Háborújában aratott győzelem 70. évfordulóján Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, a Moldovai Köztársaság, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőinek gratulált. Putyin rajtuk kívül az Oroszországon kívül csupán néhány ország által elismert szakadár kaukázusi területek, Abházia, és Dél-Oszétia államfőit is köszöntötte. Kihagyta ugyanakkor a sorból Grúzia és Ukrajna vezetőit. Az orosz államfő helyettük Grúzia és Ukrajna népének gratulált.

"A Nagy Győzelem népeink közös felmérhetetlen értékű kincse, akik vállvetve harcoltak a kegyetlen ellenséggel és megmentették a világot a nácizmustól." (...) "Putyin meggyőződése, hogy a Nagy Honvédő Háborúban edzett testvéri barátság továbbra is hozzájárul népeink kapcsolatainak megerősítéséhez és méltó például szolgál a jelenlegi és a felnövő nemzedék számára" - olvasható a Kreml közleményében.

Oroszország a Grúziától elszakadását 1992-ben kihirdető Abháziával tavaly novemberben, az ugyancsak az 1990-es évek elején Grúziából kivált Dél-Oszétiával márciusban kötött szövetségi és stratégiai partnerségi megállapodást. Oroszország és Grúzia 2008-ban vívott villámháborút Dél-Oszétiáért.

Moszkva és Tbiliszi politikai és gazdasági kapcsolatai a 2012-es grúziai hatalomváltás, Miheil Szaakasvili államfő hatalomból való eltávolítása után, mindmáig nem álltak teljesen helyre. A két országot összekötő rendszeres közvetlen repülőjáratok útvonalait áprilisban ugyan bővítették, de a politikai párbeszédet az orosz-abház és orosz-dél-oszét megállapodások miatt Tbiliszi befagyasztotta.

Ukrajnával tavaly romlott meg erőteljesen Moszkva viszonya a februári kijevi hatalomváltás, majd a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása és a 2014 áprilisában kirobbant délkelet-ukrajnai, több mint hatezer halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktus miatt, amelyben Moszkva a szakadárokat támogatja.

A szombati győzelem napi díszszemlére a Szovjetunió szétesését követően létrejött független államok szinte valamennyi vezetője Moszkvába érkezett. Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője ugyanakkor közölte, hogy Petro Porosenko ukrán elnököt nem hívták meg az ünnepségekre az orosz fővárosba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.