galéria megtekintése

Összefog a világ az elrabolt diáklányokért

5 komment

NOL

Michelle Obama, Malala Juszufzaj és Kofi Annan is azért kampányol, hogy a világ megismerje az elrabolt nigériai diáklányok történetét, és a sokat kritizált kormány minél hamarabb a bajba jutott lányok nyomára bukkanjon. 

Forrás: Twitter

#BringBackOurGirls – olvasható azon a papírlapon, amelyet az amerikai First Lady tart a kezében egy tegnap nyilvánosságra hozott fényképen.

A fotót Twitteren osztotta meg Michelle Obama, aki sok ezer szimpatizánssal egyetemben részt vesz az "adjátok vissza lányainkat" mottó alatt futó kampányban. Az akció célja, hogy felhívják a világ figyelmét a nagy port kavaró nigériai emberrablási esetre, és az afrikai ország kezdeti tétlenségére a bűntény bekövetkezése után. 

 

Legutóbb Malala Juszufzaj szólalt fel, akit két éve azért lőtt fejbe egy tálib fegyveres, mert a tinédzser lány saját társai oktatásáért kampányolt – akkor már hosszabb ideje.

„Ha csendben maradunk, akkor az ilyen esetek egyre gyakoribbak lesznek" – nyilatkozta a BBC-nek a 16 éves pakisztáni lány, aki „börtönben raboskodó testvéreinek" nevezte a nigériai lányokat.

Malala az újság címlapján - Forrás: Twitter

A szörnyű merénylet ellenére Juszufzaj ma már jól van – életveszélyes fejsérülését követően Nagy-Britanniába szállították, ahol több műtéten és egy hosszú rehabilitáción is átesett –, és ismét a lányok oktatáshoz való jogáért kampányol immár világszerte.

A ghánai származású Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár szintén felszólalt az elrabolt diáklányok ügyében, erősen kritizálva a nigériai kormányt és a többi afrikai országot, amiért nem léptek elég gyorsan az elrablást követően.

Annan felszólította a nigériai vezetést, hogy ragadjon meg minden eszközt annak érdekében, hogy a lányok mihamarabb visszanyerjék szabadságukat.

Goodluck közönyén is múlhatott

A Borno szövetségi állambeli Chibok lányiskolájából április közepén rabolt el 16 és 18 év közötti diákokat a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet. Éjszaka lopakodtak be a bentlakásos iskolába, majd teherautókra terelték a 329 lányt, akik közül 53-nak sikerült megszöknie.

A kétségbe esett hozzátartozóknak tüntetésekkel kellett kikényszeríteniük, hogy a nigériai hatóságok komolyabb erőfeszítéseket tegyenek
A kétségbeesett hozzátartozóknak tüntetésekkel kellett kikényszeríteniük, hogy a nigériai hatóságok komolyabb erőfeszítéseket tegyenek
Afolabi Sotunde / Reuters

Egyelőre nem tudni, hogy mi lett a diákokkal, de a közelmúltban elterjedtek olyan hírek, miszerint a határ közelében látták a teherautókat, amelyeken a szomszédos Csádba és Kamerunba vitték a rabokat, ahol aztán fejenként 12 dollárért eladták őket.

Ennek ellentmondani látszik azonban az a napokban közölt videoüzenet, amelyben Abukabar Sekau, a Boko Haram vezetője a diákok áruba bocsátásával még csak fenyegetőzött.

A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy a nyugati oktatás tiltott) 2009 óta egyre véresebb harcot vív annak érdekében, hogy megvalósítsa célját, egy iszlám állam megteremtését Nigéria északi, muzulmán többségű felén. Számos merényletet követtek el az évek során, a közelmúltban azonban mind többször támadtak diákokra, ugyanis a tagok szerint az iszlám törvénykezés, a saría nem engedi, hogy lányok iskolába járjanak.

Igazi emberek nem vesznek lányokat, üzenik a Boko Haramnak hollywoodi sztárok. A képen Sean Penn, Ashton Kutcher, Justin Timberlake és Bradley Cooper
Igazi férfiak nem vesznek lányokat, üzenik a Boko Haramnak hollywoodi sztárok. A képen Sean Penn, Ashton Kutcher, Justin Timberlake és Bradley Cooper
Twitter / Forrás

Az április 14-i emberrablás óta állítólag tizenegy másik lányt is elraboltak, valamint a BBC arról is beszámolt, hogy egy hétfőn elkövetett támadás során 300 ember életét vesztette. Ebben az évben már állítólag ezernél jár azok száma, akik a Boko Haram által elkövetett merényletekben vesztették életüket.

A kormányt eddig is sok kritika érte, amiért nem tudta hatékonyan megfékezni a főleg Nigéria északi részét rettegésben tartó szervezetet, ám a lányok elrablása után nagyon keményen támadták Goodluck Jonathant – aki sokáig nem is kommentálta nyilvánosan a történteket – és kormányát, amiért a hatóságok nem kezdték meg a keresést idejében.

Az utóbbi egy-két hétben azonban a kormány ennek hatására egyre látványosabb eszközökhöz folyamodott, és szerdán 300 ezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlott annak, aki érdemi információval tud szolgálni a túszok hollétét illetően.

A nemzetközi közösség is felajánlotta segítségét: amerikai, brit és francia szakértők már a helyszínen segítik a keresést, valamint a Világgazdasági Fórum miatt Abujában tartózkodó kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang is bejelentette, hogy a keresést végző egységek rendelkezésére bocsát különböző hírszerzési és műholdas eszközöket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.