Busás nyomravezetői díj a diáklányok hollétéért

Háromszázezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel a nigériai rendőrség annak, aki segít megtalálni a mintegy kétszáz elrabolt diáklányt.
A hetek óta tétlenséggel és eredménytelenséggel vádolt abujai vezetés most nyomravezetői díjjal próbálkozik. 300 ezer dollár (átszámítva 60 millió forint) ütheti annak a markát, aki olyan információval látja el a hatóságokat, amely segítségével a diákok nyomára bukkanhatnak. A BBC szerint a kormány ezen túl indított hat telefonos forródrótot vonalat, amelyen keresztül a nigériaiak bármilyen információt megoszthatnak a rendőrséggel. Ezeket az a ma kiadott közlemény szerint nagyon bizalmasan kezelnek majd.

A Borno szövetségi állambeli Chibok lányiskolájából április közepén rabolta el a diákokat – eredetileg 329-et, de ötvenhármuknak sikerült elmenekülnie – a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet. A diákok nagy bajban lehetnek, ugyanis korábban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a tizenéves lányokat átszállították a szomszédos Csádba és Kamerunba, hogy fejenként 12 dollárnak megfelelő összegért (2700 forintért) adják el őket. Hasonló sors várhat arra a nyolc, és aztán még három lányra is, akiket az elmúlt három napban raboltak el, szintén Észak-Nigériából.

Az elrabolt lányok hollétéről továbbra sem tudni semmit, Nigériában egyre növekszik a düh és a csalódottság, amiért a kormány nem képes megtalálni őket. A fővárosban, Abujában napok óta tüntetnek a hatóságok tétlensége ellen. Ez most talán csillapodni fog, az amerikai kormány legalábbis már küldött túszszakértőket a nigériai fővárosba, hogy segítsék a keresést. Érkezik egy amerikai katonai egység is, a britek pedig azon gondolkodnak, hogy kommandósokkal vegyenek részt a mentőakcióban.

„Már elindult Nigériába az az egység, amely a hadseregből, és különböző bűnüldözési szervektől érkeztek" – nyilatkozta tegnap Barack Obama amerikai elnök, aki „szívszaggatónak" nevezte az esetet.

A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy a nyugati oktatás tiltott) 2009 óta egyre véres harcot vív, és iszlám államot akar megteremteni Nigéria északi, muzulmán többségű felén. Az iszlám törvénykezés, a saría a Boko Haram szerint nem engedi meg, hogy lányok iskolába járjanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.