galéria megtekintése

12 dollár

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 08. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Ez a segélykérés alaposan feladja a leckét nemcsak Barack Obamának, de az egész nyugati világnak. Mármint az amerikai elnök nigériai kollégájáé, Goodluck Jonathané a terroristák felderítésére, a több mint kétszáz fogva tartott iskolás lány kiszabadítására.

A Boko Haram úgy akar rombolni, hogy elpusztítja az írni-olvasni tudó, azaz autonóm, nem alávetett nőt

Mert érezhetünk részvétet természetesen marcona ukrán hazafi és marcona orosz szakadár egymásnak feszülésekor is (különösen, ha például szerencsétlen emberek bennégnek vagy megfulladnak egy odesszai épületben), de fiatalkorú lányok politikai célokra, ráadásul igen aljas célokra való felhasználása épelméjű ember számára túlmegy minden határon.

 

Egy Abubakar Sekau nevű szörnyeteg azt óbégatja az AFP hírügynökséghez került videón, hogy eladja a még áprilisban elrabolt lányokat, kényszerrel kiházasítja őket. Azt is mondja, hogy „minden országban, minden régióban” döntést kell hozniuk az embereknek, hogy velük, az „igazi muzulmánokkal” tartanak vagy Obamával és a világ vezetőivel.

Sekau a Boko Haram dzsihádista szervezet feje, amelynek neve hausza nyelven azt jelenti: tilos a nyugati oktatás. Épp ezért rabolták el az iskolás lányokat, akiknek az a „bűnük”, hogy írni, olvasni, számolni tanították őket. Ahelyett, hogy otthon ülnének analfabétán, egy „igaz muzulmán” alávetettségében.

A világsajtóban megjelent hírek szerint a Nigériával szomszédos Csádban és Kamerunban valóban van kereslet rabszolgalányokra fejenként 12 dollárért.

Megáll az ész, mondhatnánk, ámde valószínűleg el sem indult. Minden józan megfontolás szerint a társadalomnak, legyen az muzulmán vagy bármilyen más, ki kellene vetnie magából az ilyen embereket és szervezeteket. De a helyzet az, hogy a Boko Haramnak, amelyet tavaly az USA terrorszervezetté nyilvánított, és kiemelten szerepelteti minapi terrorizmusjelentésében is, még hencegésre is futja.

Emellett öl, rabol és templomokat gyújt fel, mert az állam nem áll az útjában elég hatékonyan. Nem csak más vallásúakra vadászik. Takfirista szervezet, ami azt jelenti: hitehagyott muzulmánokat is üldöz. Hogy ki a hitehagyott, ő mondja meg.

A terrorizmus viszonylag új arca ez.

A Boko Haram 2002-ben jött létre, már a szeptember 11-i merényletek után. Akkor az al-Kaida még repülőgépeket vezetett az ikertornyokba, hogy lerombolja őket, és ezzel szimbolikusan a Nyugatot is. A Boko Haram, amely a decentralizált al-Kaida egyes részeihez kapcsolódik szakértők szerint, s részben onnan is finanszírozzák, úgy akar rombolni, hogy elpusztítja az írni-olvasni tudó, azaz autonóm, nem alávetett nőt.

A tét óriási. A vallásilag megosztott Nigéria afrikai mércével nem rémálom ugyan, de súlyos erőforráshiányokkal küzd. Igazán északon, északkeleten drámai a helyzet, s még súlyosabb, ha a jövőt vesszük. Nigéria már Afrika legnagyobb gazdasága és legnépesebb országa. 2050-re a prognózisok szerint többen lakják majd, mint az USA-t.

A világ megadta a választ Sekau költői kérdésére, már csak a következtetésen és a végrehajtáson a sor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.