galéria megtekintése

Órákon belül napvilágra kerülnek a CIA sötét titkai

NOL
NOL

Az utóbbi évtized legsötétebb amerikai kihallgatási módszereit is feltárja az a jelentés, amelyet ma hoznak nyilvánosságra a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) berkein belül lefolytatott vizsgálatot követően. A kínzásokról sem hallgató összefoglaló várhatóan nagy felzúdulást kelt majd, így világszerte fokozták a biztonsági intézkedéseket az amerikai külképviseleteken.

Fogoly Guantánamón. A módszerek nem vezettek eredményre
Fogoly Guantánamón. A módszerek nem vezettek eredményre
Michelle Shephard/Pool / Reuters

A Fehér Ház, a CIA és emberi jogi szervezetek is feszülten várják, hogy miként reagál a világ arra a jelentésre, amely részletesen taglalja majd a CIA által 2001. szeptember 11. után alkalmazott vallatási technikákat. Néhány hónapja több olyan részlet is kiszivárgott a jelentésből, amelyből kiderült, hogy az alvásmegvonás, a fulladást szimuláló technikák, és az érzékszervi- táplálkozási manipuláció gyakori módszerek voltak a terrorizmussal gyanúsított rabok szóra bírása érdekében.

Bár a szenátus hírszerzési bizottsága az elkövetkező órákban hozza nyilvánosságra a 480 oldalas összefoglalót, a Fehér Ház máris figyelmeztetett, hogy fokozzák a biztonságot a külképviseleteken. Josh Eaernest szóvivő a sajtónak elmondta, hogy a kormány támogatja a beszámoló megjelentetését, de aggodalmának adott hangot, mivel komoly indulatokat válthat ki nemzetközi szinten, és növekedhet egy esetleges támadás kockázata – írja a The Washington Post.

 

Az eredetileg 6 ezer oldalas jelentés publikációját hosszas huzavona előzte meg, ugyanis Washington eleinte támogatta a több évig tartó vizsgálatot, ám a kevéssé stabil nemzetközi viszonyok miatt sokan aggódni kezdtek, hogy egyáltalán nyilvánosságra kellene-e hozni a jelentést, és melyik volna erre a legalkalmasabb időpont. Mindeközben számos emberi jogi szervezet, köztük a Human Rights Watch is követelte a teljes jelentés mielőbbi közreadását és a CIA elszámoltatását.

A CIA berkein belül érthető módon nagy a felháborodás, és az al-Kaida elleni harc kulcsfigurájának számító egykori elnök, George W. Bush is kikelt magából. Ahogy az ikertornyok elleni merénylet idején első elnöki mandátumát betöltő Bush a CNN-nek fogalmazott, akármit is tárt fel a vizsgálat, a CIA munkatársai, „igazi hazafiak", akik a munkájukat végezték.

Az egykori elnök reakciója nem meglepő, hiszen az ő igazgatása alatt számos terrorizmussal gyanúsított személyből próbáltak meg értékes információt kicsikarni kínzással felérő módszerekkel. Sokakat ismeretlen helyen tartottak fogva – állítólag titkos lengyelországi, afganisztáni és thaiföldi börtönökben –, az Egyesült Államokon kívül. A jelentésben várhatóan nemcsak a kínzásokról írnak, hanem azt is megvizsgálják, hogy a kihallgatások elérték-e céljukat, és életet mentettek-e az így szerzett információval. Az is fontos kérdés, hogy a Fehér Háznak volt-e tudomása a CIA-n belül zajló módszerekről – véli a BBC szakértője.

Egy rabnak öltözött tüntető demonstrál a CIA kihallgatási módszerei ellen a Fehér Ház előtt 
Jason Reed / Reuters

Az emberi jogi szervezetek által sokat kritizált módszereket Barack Obama függesztette fel 2009-ben. Az elnök óvatosan nyilatkozott a történtekről, hangsúlyozva, hogy a terrorveszély okozta pánik miatt óriási nyomás nehezedett az akkori vezetésre, ugyanakkor elismerte, hogy a kihallgatások gyakran kínzással értek fel.

Szakértők szerint a jelentés konklúziója vélhetően az lesz, hogy az addig ismert és használt vallatási módszereknél kegyetlenebb kihallgatások nem vezettek eredményre. A minisztérium 2012-ben már indított egy vizsgálatot az ügyben, ám végül senki ellen nem emeltek vádat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.