galéria megtekintése

Vida megkapta az ultimátumot

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

„Ha Vida Ildikó nem indít haladéktalanul pert az Egyesült Államok ügyvivőjével szemben, akkor le fogom váltani. Ha pedig megindul a per, és Vida bűnösnek bizonyul, akkor bezárják, azonban ha hamis a vád, annak is következménye lesz” – hangoztatta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések és válaszok órájában az MSZP-s Bárándy Gergely „Ki hazudik a kitiltási ügyben?” felvetésére reagálva.

A kormányfő szerint ugyanis, ha az amerikai ügyvivő megvádolt egy köztisztviselőt – a NAV elnökét – bűncselekménnyel, akkor „legyen férfi”, ne bújjon a diplomáciai mentessége mögé.

Goodfriend egy októberi sajtótájékoztatón. Röviden reagált
Goodfriend egy októberi sajtótájékoztatón. Röviden reagált
Teknős Miklós / Népszabadság

Arra a kérdésre, hogy „ki meri-e jelenteni azt, hogy a magyar kormánynak és hatóságoknak nincs tudomása arról, hogy milyen ügyek miatt tiltották ki a NAV-elnököt az USA-ból, mi volt ez a korrupciós cselekmény”, Orbán Viktor azt mondta: „Úgy érzem, hogy ez az ügy végre jó irányba halad, itt a lehetőség, hogy a bizonyíték nélküli hablatyolásból az egész ügyet a jog világába helyezzük át.”

 

André Goodfriend a Twitteren röviden reagált minderre, mégpedig úgy, az USA és Magyarország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegélyegyezményt is.

Munkatársunk megkérdezte az igazságügyi tárca államtitkárát arról, hogy Goodfriend a bécsi egyezmény és a diplomata státusza miatt perelhető-e, illetve kiutasítható-e Magyarországról. Répássy Róbert erre azt mondta, ha a magyar kormány adott esetben kinyilvánítaná vele kapcsolatban, hogy „persona non grata”, ezt indoklás nélkül is megtehetné. De ha a diplomata státuszát nem is ismernék el, akkor magánszemélyként nem kellene elhagynia Magyarországot. „Lényegében maradhatna, mivel Magyarország és az Egyesült Államok között a vízummegállapodás úgy szól, hogy amerikai állampolgárok vízummentesen utazhatnak Magyarországra, ezért az itt tartózkodásának nem lenne akadálya”.

Vida előtt két lehetőség maradt. Pert indít vagy távozik
Vida előtt két lehetőség maradt. Pert indít vagy leváltják
Kurucz Árpád / Népszabadság

Répássy szerint az igaz, hogy büntetőjogilag Goodfriend diplomáciai mentességet élvez, polgári jogi szempontból viszont nem. Arra, hogy a Népszava-interjúban megfogalmazott, Vida Ildikóval kapcsolatos állításait diplomataként tette, az igazságügyi államtitkár azt mondta, polgári bíróság előtt egy diplomatának is ugyanúgy felelnie kell, a mentessége ugyanis nem terjed ki polgári jogi ügyekre.

Kormányközeli források nem zárták ki, hogy Colleen Bell kinevezett amerikai nagykövet érkezése előtt akár ki is utasíthatják Goodfriendet. A jelenlegi washingtoni nagykövetet, Szapáry Györgyöt jövőre váltó Szemerkényi Rékát bizonyosan „elfogadják” az Egyesült Államok részéről – mondták.

Kósa csak két könyvet vett

„A sajtóhírekben megjelent állítással szemben 2014. december 5-én 17 órakor a Központi Antikvárium által szervezett árverésen a magam részére csak a következő két könyvet vásároltam: Csokonai Vitéz Mihály: A tavasz – 42 000 forint, valamint (Táncsics) Stancsics Mihál(y): Népkönyv –34 000 forint” – tudatta hétfőn egy közleményben Kósa Lajos arra reagálva, hogy a Blikk arról írt:

Luther Márton adventi prédikációját, Füst Milán által Radnótinak dedikált kötetet és egy Márai-könyvet is megszerzett a pénteki árverésén a Fidesz ügyvezető alelnöke, így nagyjából kétmillió forintért szedett össze könyvritkaságokat.

Kósa közleménye szerint „minden más tételt és könyvet egy debreceni ismert könyvgyűjtő barátom kérésére, az ő pénzén, megbízása alapján neki vettem, mivel ő személyesen nem tudott megjelenni az árverésen. A megbízás tényét előre be is jelentettem. Mindezt a Központi Antikvárium által a barátom részére kiállított másik számla igazolja”. (Cs. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.