Hatalmasat hibáztak az amerikaiak

Pierre Korkie dél-afrikai tanár vasárnap szabadult volna a jemeni al-Kaida fogságából, de egy amerikai mentőakció során az életét vesztette. Nem is őt akarták kiszabadítani. Azt sem tudták, hogy ott van.
Egyre több részlet derül ki a balul elsült jemeni túszszabadítási akcióról, amelyet amerikai különleges erők hajtottak végre, hogy kimenekítsék Luke Somers amerikai újságírót.

Névtelenséget kérő amerikai források szerint az akciót az al-Kaida tábora közelében végrehajtott dróncsapások előzték meg. A 40 fős amerikai kommandós egység helikopterrel érkezett, nagyjából 10 kilométerre a tábortól, ahol Korkie-t és Somerst fogva tartották. Jemeni szárazföldi egységek fedezték őket. A terroristák kiszúrták a kommandósokat. Tűzpárbaj tört ki, amely alatt egy kommandósnak sikerült bejutnia a táborba. A túszokat ekkor érte lövés. Nem azonnal haltak bele sérüléseikbe. Korkie a helikopteren, Somers pedig az amerikai hadihajón hunyt el. Maga a rajtaütés 30 percig tartott.

Az amerikaiak azzal védekeznek, hogy Somers élete közvetlen veszélyben volt, ezért döntöttek az akció elindítása mellett. Nem is tudták, hogy az újságíró mellett Korkie is ott van – nyilatkozta a BBC-nek egy amerikai tisztségviselő.

Korkie-t és feleségét, Yolandát tavaly májusban fogták el Jemen második legnagyobb városában, Taizban. A felesége január 10-én szabadult ki. Őt az al-Kaida a helyi törzsi vezetők közvetítésével zajló tárgyalások után váltságdíj nélkül elengedte január 10-én, ami után kampányt indított annak a hárommillió dollárnak az összegyűjtésére, amelyet a férjéért követeltek. A Korkie-val dolgozó jótékonysági szervezet, a Gift of the Givers szerint a férfi vasárnap szabadult volna. Az útlevelétől a poggyászáig minden készen állt a szabadulásra. Az amerikai akció mindent elpusztított – jelezte egy közleményben a szervezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.