galéria megtekintése

Orbánék fel sem foghatják, mivel állnak szemben

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Látszik, hogy ez nem a CIA szervezettsége – mondta a rendre ezreket vonzó kormányellenes tüntetések rendezőinek egyike, amikor a demonstrációk hátteréről érdeklődtünk. Az ironikus megjegyzés is jelzi, hogy a főszereplők sem feltétlenül igazodnak el a megannyi szervezői csoport között.

„Bevallom, néha úgy érzem, elvesztem a fonalat. Egyre nehezebb követni, ki, mikor, hol, miért tüntet.” Az ősszel indult kormányellenes tüntetéshullám egyik állandó szónoka fogalmazott így, ami jól mutatja: ahogy sűrűsödnek a demonstrációk, úgy válik mind nehezebben követhetővé az új ellenzék működése és összetétele.

Nemes Balázs és Vágó Gábor – itt éppen együtt
Nemes Balázs és Vágó Gábor – itt éppen együtt
Kurucz Árpád / Népszabadság

A teljesség igénye nélkül: többezres tüntetést szervezett már a 60 ezren a Magánnyugdíjukért, a Százezren az internetadó ellen, az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért és a Nem Némulunk El elnevezésű Facebook-csoport is. Az eligazodás nehéz, de ami biztos: vasárnap délután négy órakor, a Kossuth téren lesz a jövő évi költségvetés miatti, „El a kezekkel –Dühös magyarok” elnevezésű megmozdulás, jövő kedden, délután hat órakor a József Nádor téren pedig a „Nincs hova hátrálnunk!” felkiáltás jegyében a kabinet elleni közös nagy tiltakozás.

 

Ez a jelenlegi állás, ám a helyzet sokkal bonyolultabb, mint amit a „tüntetésnaptár” jelez. Például azért, mert a 14-i demonstrációt szervező 60 ezren a Magánnyugdíjukért csoport közzétett a Facebookon egy bejegyzést, amelyben azt állítja, a 16-i tüntetés szervezői nem válaszoltak közös akciót előrevetítő javaslatukra. Csakhogy forrásaink egyike szerint Vajda Zoltán, az Együtt korábbi XVI. kerületi polgármester-jelöltje fémjelezte csoport vitában áll azokkal, akik a Közfelháborodás napján élesen bírálták az utóbbi huszonöt évet, miként Nemes Balázzsal is, aki nem volt hajlandó felszólalni tüntetésükön.

– Látszik, hogy ez nem a CIA szervezettsége – utalt a jobboldali sajtóban rendre felbukkanó vádra Gulyás Balázs, a netadó elleni megmozdulás szervezője, amikor a kaotikus viszonyokról kérdeztük. Az aktivista nem vitatta, hogy a sokasodó tüntetések szervezésében jócskán vannak zavarok: mivel nincs egy központi szervezet, sokan, sokféleképpen adnak, adnának hangot kormánykritikájuknak. Bár Gulyás szerint ebben a közegben, ilyen laza keretek között mindez teljesen természetes, már ők – vagyis a nagyobb őszi tüntetések szervezői – is érzékelték, hogy szükség van legalább alapszintű koordinációra, a „minimum alapelvek” lefektetésére.

Sokn vannak, sok mindent akarnak
Sokan vannak, sok mindent akarnak
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Éppen ezért a múlt héten már többen egyeztettek a szervezői munka összehangolásáról. Arra a kérdésünkre, hogy ez az egyeztetés egy új ellenzéki formáció, párt létrehozását jelentheti-e, azt felelte: „Elsősorban a szervezéssel kapcsolatos praktikus dolgokról beszéltünk.” Gulyás szerint jelenleg ennél többre nincs is szükség: egyelőre az a fontos, hogy legyenek a lehetőségekhez képest jól megszervezett, időben meghirdetett tüntetések, amelyeken a kormánnyal elégedetlen emberek tömege megmutathatja, Orbán Viktor nem mond igazat, amikor azt állítja, „nemzeti egység” van mögötte.

Vágó Gábor, a tüntetéssorozat másik emblematikus alakja is arra hívta fel a figyelmet, hogy az első egyeztetés már akkor is sikeresnek mondható, ha a beszélgetésnek köszönhetően nem ugyanarra a napra szerveznek több tüntetést. Abban viszont semmi kivetnivalót nem lát, hogy a költségvetés várható december 15-i elfogadása előtti és utáni napon is lesz demonstráció. Arra a felvetésre, hogy várható-e másfajta tiltakozási forma, vagy a tüntetések „végtelenednek”, így felelt: „Nincs kizárva, hogy más típusú akciók, polgári engedetlenségi mozgalmak jelennek majd meg.”

Gulyás Balázs
Gulyás Balázs
Marjai János / MTI

Egyelőre még nem ezek az innovációk vannak napirenden, hanem a következő tüntetések, amelyeket tovább színezhet a szakszervezetek belépése. Legalábbis a 60 ezren a Magánnyugdíjukért vasárnapi tüntetéséhez csatlakozott az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. Ezzel szemben a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége úgy foglalt állást, hogy a tagszervezeteire bízza, részt kívánnak-e venni a tiltakozó akcióban. Ugyanakkor arról egyik szervezet sem nyilatkozott, mi az álláspontja a keddi demonstrációról. Bár teljesen tisztán aligha látunk a különböző csoportok viszonyai között, miként a szervezők kapcsolatai is olykor vitákkal terheltek, a köztük lévő egyeztetési folyamat még csak most kezdődött, a felháborodottakat mindez aligha zavarja. Hiszen a vasárnapi tüntetésre máris több mint ötezren, a keddi demonstrációra pedig majd nyolcezren jelentkeztek be a Facebookon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.