galéria megtekintése

Bojkott

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Hétfőn arra ébredek, hogy Bayer Zsolt meghirdette: aki csak teheti, vásároljon a CBA-ban. Ahhoz, hogy ez hír legyen, előtte sokaknak kellett csatlakozniuk a CBA-lánc elleni bojkotthoz.

A jelenséget társadalmi torzulásnak nevezni enyhe kifejezés. Visszafogott szó az „átpolitizáltság” is, de ettől még létezik, virul, lám, mozgalmak születnek belőle. Kevésbé abnormális országokban a polgár abba a boltba jár, amelyik közel van a lakásához, amelynek szereti az áruit és eladóit, barátságosnak tartja árait. Viszont nem megy be oda, ahol egyszer büdös húst, savanyú tejet kapott, tojnak a szavatossági időre, piszkos a kő, hányavetin beszél vele az eladó. Ahol nem találja meg azt, amit keres.

Ezeken a közhelyes kritériumokon nem lép túl az ember, ha van esze, ha ad a kényelmére. Szülőhazámban azonban jól meg kell gondolni, hogy mit teszek a magamhoz veendő élelmiszerek ügyében. Nem színlelhetek érdektelenséget, vétek a tájékozatlanság, ezért alaposan ki kell ismernem az üzletláncok tulajdonosainak politikai hovatartozását, sőt adott esetben még számviteli trükkjeit is. Fotó készül egy CBA-iroda parkolójában álló luxusautóról, hogy háborodjak fel, miközben elképzelem a német háziasszonyt, ahogy az Aldit birtokló család kocsiparkját veszi számba.

 

Mindenesetre a rendszerváltással odáig jutottunk, hogy kormányhűségemnek, politikai választásaimnak ki kell hatnia boltválasztásomra. Egyetlen kosárral a kezemben is könnyen lehetek hazafi vagy idegen érdekek zsoldjában álló. Aberrált világ. De tény, hogy nagyon nem tetszik, ahogyan a CBA tulajdonosai nyilvánosan páváskodnak a Fidesz körül, ahogy az sem, ahogy a hatalom bizonyos esetekben preferálja őket. Idegesít a csípőből jövő multiellenesség, mert működik még a memóriám és emlékszem, milyen megváltást hoztak az élelmiszer-kereskedelemben. Nem hiszek úgy általában a külföldről érkező élelmiszerszemétben, illetve hiszek az itthoniban is.

Szeretnék precíz gyűjtést látni arról, mely áruházak, boltok pultjain fordul meg a legtöbb áfacsalt termék, s milyen úton került oda. Ilyen bontást el tudnék képzelni az árak összehasonlításában, az akciók vagy éppen a tisztaság, a választék terén – hajrá, fogyasztóvédők! Ellenzem a vasárnapi zárva tartást, szerintem közvetve is sok kárt fog okozni. Igazából azonban azt tartom tűrhetetlennek, hogy a politika egyre többször a privát életembe akar beleszólni. Osztályoz, skatulyákba zár, s ha nem engem tesz karanténba, nekem kéne másokat, hogy jelentéktelen ügyekben is jelezhessem, mindenkinek tudtára adjam – kikkel szimpatizálok. Nem mintha ez valakit is érdekelne.

Közben, ha jobban figyelnék, látnám a sok nénit meg bácsit az összegyűrt reklámfüzeteikkel, ahogyan tesznek a bojkottra, s a buszokon, villamosokon (vívmány: nekik ingyen) mennek a boltba, ahol olcsóbb a kefir vagy a párizsi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.