galéria megtekintése

Kis híján összeütközött egy orosz vadászgép és egy amerikai kémrepülő

17 komment

NOL

A Pentagon szerint egy orosz vadászgép 3 méternél is közelebb repült egy amerikai felderítőgéphez, amely rutin manővert hajtott végre a nemzetközi légtérben a fekete-tenger felett. Az újabb erődemonstráció miatt a két fél egymást okolja.

A Pentagon állítása szerint egy orosz SZU-27-es sugárhajtású vadászgép veszélyes és szakszerűtlen manővert hajtott végre, amikor 10 lábra, azaz 3 méteren belülre megközelítette egyik P8-A Poseidon felderítő repülőgépüket a Fekete-tenger felett, holott az "csupán rutin repülést végzett" - jelentette a BBC.

Egy ilyen Szuhoj-27-es vadászgép izmozott az amerikai kémrepülővel
Egy ilyen Szuhoj-27-es vadászgép izmozott az amerikai kémrepülővel
Wikipédia

Ugyanakkor az orosz védelmi minisztérium szerint a orosz pilóták betartották a nemzetközi szabályokat, és az incidens azért történt, mert az amerikai repülőgép a beazonosítását lehetővé tevő transzpondert (radar-válaszjeladót) kikapcsolva közeledett az orosz felségterület felé. Miután az oroszok leolvasták az amerikai lajstromszámát, az élesen irányt váltott és elrepült.

 

Az orosz média egyébként az esetről úgy számolt be, hogy elfogtak egy amerikai kémrepülőt a határ közelében.

Egy ilyen eset könnyen félreértést vagy balesetet okozhat, ami csak növelné a Krím orosz bekebelezése miatti diplomáciai feszültségeket, írja a BBC. A Fekete-tengeren egyébként Oroszország jelenleg hadgyakorlatot tart.

P-8 Poseidon kémrepülő
P-8 Poseidon kémrepülő
Wikipédia

A hasonló incidensek gyakoriak mind az orosz, mind az amerikai határok közelében, éppen ezért júliusban egyeztetett a NATO Moszkvával arról, hogy kölcsönösen kapcsolják be gépeik transzponderét, nehogy nagyobb baj legyen egy-egy intim légi randevúból.

Orosz-tenger lett a Fekete-tengerből, a NATO kardcsörtetéssel üzen

Az orosz fenyegetés miatt aggódó kelet-európaiak biztosítási csomagot kapnak az eredeti küldetéséhez visszatérő észak-atlanti szövetségtől. Dési András cikke: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.