galéria megtekintése

Orosz-tenger lett a Fekete-tengerből, a NATO kardcsörtetéssel üzen

13 komment


Dési András

Az orosz fenyegetés miatt aggódó kelet-európaiak biztosítási csomagot kapnak az eredeti küldetéséhez visszatérő észak-atlanti szövetségtől.

Fekete-tengerként ismeri a világ, román politikusok és tábornokok viszont az ukrajnai válság kitörése, főleg a Krím annektálása óta „Orosz-tengerként" emlegetik. Ahogy a NATO keleti szárnyán Lengyelország és a balti államok fenyegetve érzik magukat, hasonló helyzetben látja magát a délkeleti szárnyon Románia.

A pénteken Varsóban kezdődő NATO-csúcson a kelet-európaiak, különösen az Oroszországgal határos tagállamok aggodalmaik csökkentésére „erős biztosítási csomagot" hivatottak kapni. Az észak-atlanti védelmi szövetség Lengyelországban és a Baltikumban – rotációs alapon – közel ötezer katonát fog állomásoztatni. A Romániában májusban „aktivált" amerikai rakétavédelmi rendszert a NATO felügyelete alá helyezik, s egy többnemzetiségű dandárt is a balkáni országba vezényelnek – derült ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatából.

 

– A kelet-európai csapaterősítésekkel és más kardcsörtetésnek tűnő intézkedésekkel

a NATO elég erős üzenetet küld Oroszországnak, kérdés, hogy azt Moszkvában hogyan interpretálják

– mondta lapunknak Gyarmati István nagykövet. A biztonságpolitikai szakértő, volt védelmi államtitkár szerint a 2016-os NATO egy válságban és átalakulásban lévő szervezet. Amelyik a hidegháború után új szerepet keresve a kollektív védelemtől elindult a béketeremtés-békefenntartás felé, majd a 2014-es ukrajnai események, Oroszország radikálisan megváltozott fellépése nyomán rájött arra, nem mondhat le a kollektív védelemről. S most egyszerre két fronton próbál helytállni. A kollektív védelemben a felzárkózást nehezíti, hogy már nemcsak orosz (nukleá­ris) rakéták, páncéloshadosztályok vagy vadászbombázók jelentenek veszélyt, hanem

számolni kell a Kreml által nem utolsósorban a Nyugat felé orientálódó szovjet utódállamok megzabolázására használt hibrid, illetve kiberhadviseléssel is.

Bár az alig kétezer fős hadsereggel bíró Montenegrót várhatóan még az idén felveszik 29. tagként a NATO-ba, a bővítést jó ideig jegelni fogják. A jugoszláv utódköztársaság csatlakozása komoly orosz tiltakozást váltott ki, Gyarmati szerint valójában mindkét fél a bővítés határait tesztelte. A nagy kérdés a Magyarország által erősen támogatott, 2008-ban Oroszországgal fegyveres konfliktusba keveredett Georgia (Grúzia). A 2008-as bukaresti NATO-csúcson német–francia nyomásra Tbiliszitől megtagadták a tagsághoz vezető akciótervet (MAP), viszont tagságot ígértek a kaukázusi országnak, s az utóbbit az érintett előbb-utóbb be akarja majd váltani.

Bár több tagország az amerikai vezetésű nemzetközi koalícióban – aktívan részt vesz az Iszlám Állammal szembeni hadműveletekben, a ­NATO eddig távol tartotta magát a Közel-Kelettől. Most változtatnak, és AWACS légtérellenőrző gépeket küldenek a térségbe. Gyarmati felhívta a figyelmet, hogy az AWACS-ek egy Szíriával kapcsolatban formálódó, amerikai–orosz–török egyezség részei is lehetnek. Így a Szíriában bevetett orosz légierő a NATO „repülő szuperlokátorai­tól" kaphat információkat.

A NATO történetének legnagyobb béketeremtő akcióját, a 2001-ben indult afganisztáni küldetést Gyarmati szerint még korai minősíteni. Míg a közép-ázsiai országban jelentős politikai-társadalmi változások mentek végbe,

a tálibok soha nem ellenőriztek akkora területet, mint most.

Az USA és a NATO sok hibát követett el, a felszabadító hadsereget a lakosság megszállónak tekinti és ezen a bizalomerősítő intézkedések, iskola- vagy útépítések sem változtatnak. A ­NATO marad, a kivonulás még nagyobb ­káoszhoz és erőszakhoz vezetne.

Magyarország céljai a varsói NATO-csúcson

► Egyensúly a keleti (orosz katonai fenyegetés) és a déli védelmi kihívások (migráció, terrorizmus) között.

► A védelmi költségvetés folyamatos emelése, közelítés a célhoz, a hazai GDP két százalékához.

► Minden lépésnek defenzívnek és arányosnak kell lennie.

► Afganisztánt nem szabad szem elől veszíteni.

► Nyitott ajtók politikája, a bővítés folytatása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.