galéria megtekintése

Mostantól nem ijesztgeti egymást halálra Oroszország és a NATO

Több katonai bizalomerősítő intézkedés is szóba került a NATO tagállamok és Oroszország nagyköveteinek szerdai brüsszeli ülésén.

A Balti-tenger térségében gyakorlatozó katonai repülőgépek ezentúl bekapcsolt transzponderrel, vagyis a katonai radarok által észlelhető automata válaszjeladó berendezésekkel felszerelve repüljenek — javasolta Alekszandr Gusko orosz nagykövet a NATO-Oroszország Tanács szerdai brüsszeli ülésén. Az észak-atlanti szövetség képviselői üdvözölték a felvetést, és jelezték, hogy a részleteket további tárgyalásokon kell tisztázni. A transzponderek használata jelentősen javítaná a repülés biztonságát a térségben, ahol már több incidensre is sor került orosz és más felségjelű vadászgépek között. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár legalább ennyire fontosnak nevezte, hogy a katonai repülőgépek pilótái megfelelő magatartást tanusítva ne növeljék, hanem csökkentsék a balesetek kockázatait a térségben.

Alekszander Grusko, Oroszország NATO-nagykövete
Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete
Francois Lenoir / Reuters

NATO források a párbeszédre való nyitottság jeleként értékelték, hogy Oroszország jelezte: ősszel kész fogadni a NATO katonai szakértőit, hogy megbeszéljék a kapcsolatok katonai vonatkozásait. A szövetség képviselői a közeljövőben további konzultációkat tartanak erről.
Nyíltnak és őszintének nevezte a megbeszélés légkörét Jens Stoltenberg NATO főtitkár, hozzátéve, hogy az eszmecsere "nem az elmék találkozása" volt, a nézeteltérések fennmaradtak.

 

A felek közötti rendszeres és intézményes párbeszédet 2014-ben, a Krím-félsziget elleni orosz agresszió, majd a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanását követően a NATO országok felfüggesztették. A szerdai eszmecsere a NATO-Oroszország Tanács második ülése volt a kapcsolatok befagyasztása óta.

A találkozót "tökéletes időzítésnek" nevezte egy magasrangú forrás, mert lehetőséget teremtett a tisztázó párbeszédre a szövetség varsói csúcstalálkozóját követően. Az észak-atlanti szövetség képviselői tájékoztatást adtak a varsói döntésekről, orosz partnerük pedig a tervbe vett válaszlépésekről. Értesülésünk szerint az információcsere kissé egyoldalúra sikerült: míg a NATO nagykövetek viszonylag részletesen beszámoltak a csúcson elhatározott katonai lépésekről, addig a moszkvai tájékoztatás enyhén szólva vázlatosra sikerült. Gusko nagykövet "megalapozatlannak és túlzónak" nevezte a szövetség megerősített katonai jelenlétét Kelet-Európában és a Baltikumban, amely meggyengíti a regionális és európai biztonságot.

Az ülésen tárgyaltak az ukrajnai válságról is. Egyetértettek abban, hogy a konfliktust politikai úton kell rendezni, ennek része a Minszki megállapodások teljesítése. Mint ismét kiderült, ezen (is) mást és mást értenek a NATO és Oroszország képviselői.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.