galéria megtekintése

Kevesen vannak, de rettegnek tőlük

1 komment

NOL

Az iraki kurd erők visszafoglalták ugyan az Iszlám Állam egységeitől a stratégiai jelentőségű Zartak-hegyet, de egyedül nem akarnak rohamot indítani Moszul ellen. Barack Obama fogadkozik.

„Nem csak az IS lendületét leszünk képesek megtörni. Szisztematikusan lebontjuk a kalifátust. Lecsökkentjük majd az általuk ellenőrzött területet. És végül legyőzzük őket”  – mondta vasárnap az amerikai elnök az NBC-nek. 

Egy Moszulból elmenekült  keresztény kislány fagylaltozik Erbílben. A szunnita szélsőségesek több vérengzést is rendeztek az etnikai és a vallási kisebbségek körében
Egy Moszulból elmenekült keresztény kislány fagylaltozik Erbílben. A szunnita szélsőségesek több vérengzést is rendeztek az etnikai és a vallási kisebbségek körében
Ahmed Jadallah / Reuters

Obamát augusztus óta rengetegen kritizálták, amiért egy Iszlám Állammal (IS) kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, az Egyesült Államoknak „még nincs stratégiája" a szunnita szélsőséges szervezet felszámolására. Most korrigált, jelezve, hogy „törődik" az IS jelentette fenyegetéssel, szerdán pedig beszédet tart, amelyben elárulja, mi a terv.

 

Erről a tervről Obama egyelőre csak annyit árult el, hogy nem lesz egyenlő az iraki háborúval, hanem olyan antiterrorista hadműveletekről van szó, amelyeket az Egyesült Államok a világ több országában is hat-hét éve folytat már. Azt az elnök újból kizárta, hogy Irakba amerikai szárazföldi egységeket küldjön.

Ami a fogadkozást illeti, az elnöknek a stratégia hiányáról szóló blamázson túl is van oka rá a két amerikai újságíró, James Foley és Steven Sotloff lefejezése miatt.

Vasárnap az Egyesült Államok kiszélesítette hadműveleteinek körét, először mérve légicsapásokat – négyet – a szunnita szélsőségesek állásaira Anbar tartományban, a hadíszai gátért harcoló iraki erők offenzívájának a támogatásául. Irakban a síitáké a többség, Anbar tartományt viszont túlnyomóan azok a szunniták és az ő törzseik lakják, amelyeknek a Szíriában alakult IS élvezi a hallgatólagos támogatását.

Pesmerga harcos az IS-től a héten visszafoglalt településen, Szulejman Pekben.  Egyedül félnek
Pesmerga harcos az IS-től a héten visszafoglalt településen, Szulejman Pekben. Egyedül félnek
Ahmed Jadallah / Reuters

Az Euphrátész folyón fekvő hadíszai gát a második legnagyobb Irakban. A védelméért az iraki hadsereg egységei elkeseredett harcot vívnak a szunnita szélsőségesekkel, ha ugyanis a szunnita szélsőségesek rátennék a kezüket a gátra, több százezer ember áram- és ivóvíz-ellátása forogna kockán. Korábban, amikor az IS elfoglalta a Tigrisen fekvő moszuli gátat, félmillió ember élete volt veszélyben. Ezt a gátat a pesmergáknak szintén amerikai légi támogatással sikerült az ellenőrzésük alá vonni.

De az Egyesült Államok a hétvégén nemcsak a hadíszai gátnál, de a Zartak-hegynél is aktív volt. Itt a kurd pesmerga erőknek nyújtott segítséget, akik így vissza tudták foglalni a konfliktus egyik stratégiai jelentőségű helyszínét a szunnita szélsőségesektől. A hegy egyik oldalán fekvő síkság ugyanis egészen addig a Moszulig húzódik, amelynek a lerohanásával júniusban kezdetét vette az IS nagyszabású iraki offenzívája. Bár a visszafoglalása – amelynek az utolsó rohamában az IS harminc harcosa halt meg – megnyitja az utat Moszul felé, a pesmergák azt mondják, hogy egyedül nem akarnak nekivágni a város visszaszerzésének.

Ez annak ellenére van így, hogy a szunnita szélsőségesek meglepően kevesen vannak fél Irak lerohanásához. „Nehezen tudom elképzelni, hogy a pesmergák nemzetközi összefogással ne előznék meg az Iszlám Állam térnyerését. Tényleg nem beszélhetünk igazi harcosokról, az IS-nek nagyon jól felszerelt és kiképzett, de kis létszámú hadserege van, csak a hatalmi vákuum miatt tudtak teret nyerni. Volt olyan, hogy 30 ezres várost 20-30 terrorista el tudott foglalni, mert a helyiekben is volt egyfajta pozitív hozzáállás" – nyilatkozta ennek kapcsán lapunknak korábban Bálint Gábor, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa, aki nemrég tért vissza az iraki autonóm tartományból, Kurdisztánból.

Obama és David Cameron brit kormányfő egyperces főhajtása Foley és Sotloff emléke előtt a walesi NATO-csúcson. Lebontani, legyőzni
Obama és David Cameron brit kormányfő egyperces főhajtása Foley és Sotloff emléke előtt a walesi NATO-csúcson. Lebontani, legyőzni
Larry Downing / Reuters

Múlt héten az iraki állami televízió bejelentette, hogy az Iszlám Állam egyik katonai parancsnokát, Abu Ala al-Irakit és a fővezér, Abu Bakr al-Bagdadi egyik tanácsadóját is sikerült likvidálni egy moszul elleni amerikai légitámadásban, de ezt sem a szunnita szélsőségesek, sem az Egyesült Államok nem erősítette meg. Az amerikaiak annyit mondtak, az IS vezetéséből személy szerint egyelőre senki nincs célkeresztben, a légicsapások feladata a szunnita szélsőségesek állásainak a megsemmisítése.

Az ENSZ és emberi jogi szervezetek népirtással, etnikai és vallási kisebbségek elleni tömeggyilkossággal vádolják az IS-t. Az USA több mint 130 légicsapást mért a szunnita szélsőségesek állásaira augusztus óta, de a mostani volt az első alkalom, hogy Anbar tartományban csaptak le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.