Az Arab Liga hajlik az IS elleni támadások támogatására

Az Arab Liga tagállamainak Kairóban összegyűlt külügyminiszterei olyan határozatot fogadnak el, amelyben támogatják a Szíria és Irak jelentős területeit uraló szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IS) elleni amerikai hadműveleteket.
A vasárnapi tanácskozáson Nabíl el-Arabi főtitkár egyértelmű döntésekre és széles körű katonai és politikai lépésekre szólította fel a jelenlévőket, egy nappal azután, hogy John Kerry amerikai külügyminiszterrel tárgyalt a radikális milícia elleni összefogásról.

Irak üdvözölte Barack Obama amerikai elnök korábbi felhívását, amelyben a szélsőségesek elleni nemzetközi összefogást sürgette. Bagdad többször is jelezte, hogy az Iszlám Állam visszaszorításához nemzetközi katonai segítségre van szüksége. „Az arab államok soha nem látott kihívásokkal állnak szemben" - mondta Arabi, s emlékeztetett az utóbbi években látott forradalmakra, s az azokat követő politikai, illetve gazdasági nehézségekre. Legnagyobb veszélyként a liga főtitkára azonban a térségben egyre nagyobb teret nyerő fegyveres terrorszervezeteket emelte ki.

Arabi szerint a liga huszonkét tagállama által rendszerint felhozott kifogás, miszerint nem kívánnak más országok belügyeibe beavatkozni, ezúttal nem akadályozhatja meg a közös fellépést a "rákként" terjedő jelenséggel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.