galéria megtekintése

Ismét összecsaptak Hongkongban

0 komment

NOL

Folytatódtak szerdán a rendőrség és a diákok közötti összecsapások és őrizetbe vételek Hongkongban. A tüntetők a kormányzati épületek közelében ismét elfoglaltak egy utat, és továbbra is az ellenőrzésük alatt tartanak egy nyolcsávos másikat - jelentette a helyi online média és a televízió.

Stringer / Reuters
A rendőrség paprikasprayt is bevetett az egyik korábban elzárt alagút barikádjainak felszámolása közben, 45 embert erőszakkal elvittek a helyszínről - hivatalos közlés szerint - "illegális gyülekezés" miatt. Négy rendőr megsérült, egy a szeménél, mert megütötték egy esernyővel. A dühös fiatalokkal rendőrök százai néztek farkasszemet, a diákok egy része lefeküdt az aszfaltra - írja a hirado.hu.

A TVB televízióban bemutatott éjszakai felvétel szerint az egyenruhások egy félreeső helyen megvertek és megrugdostak egy megbilincselt tüntetőt, mégpedig Ken Csangot, a Polgári Párt tagját. A párt vezetője már közölte, hogy négy ügyvéd fogja képviselni a fogdában lévő férfit. A rendőrség közleményben tudatta, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak.

Szerdán a hajnali órákban az ellentüntetők immár harmadik napja zárták el a Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalmat támogató Apple Daily című lap központi épületeit.

 

A Mong Kok-i városrészben körülbelül száz sátorozó diák attól tartott, hogy a rendőrök ott is megkezdik az útakadályok felszámolását, ahogyan ezt korábban jelezték, de egyelőre háborítatlanul vészelték át az éjszakát.

A South China Morning Post című helyi lap szerdai írásában beszámolt arról, hogy a központi kormány összekötő irodájának igazgatója vasárnap a szomszédos Sencsenben úgy nyilatkozott, Peking a tüntetések elhúzódására számít és "felkészült a legrosszabbra".

A kínai központi pártlap A demokrácia nem lehet ürügy a zavargásokra címmel közölt kommentárt. Szerzője azt hangoztatta, hogy a demokráciának a jog uralmára kell alapulnia, és nem válhat kétes kimenetelű akciók túszává. Védelmébe vette a rendőrség lépéseit, mint amelyek törvényesek és olyanok ellen irányulnak, akik megzavarták a társadalmi rendet, megbénították a közlekedést, és kárt okoztak az emberek megélhetésében.

"A tényekből és a történelemből tudjuk, hogy a radikális és törvénytelen cselekmények ... még súlyosabbá teszik a zavart és a zavargásokat" - fogalmazott a cikkíró.

Stringer / Reuters

A chinanews.org állami hírportálon megjelentetett jegyzet őszintétlenséggel vádolta a diákokat, úgy vélve, hogy nem keresik a kiutat, a párbeszéd lehetőségét a politikai holtpontról, nem kívánják betartani a szabályokat. Megállapította, hogy a tüntetők nem képviselik a hongkongiak többségét. A cikk utalt arra, hogy a városnak mindez körülbelül 350 milliárd hongkongi dollárjába (30,5 milliárd euró) kerül, s lerombolja a pénzügyi központ nemzetközi tekintélyét.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek a később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben minden választópolgár szavazhat, de csak azokra a jelöltekre, akiknek személyéről egy 1200 fős, a helyi társadalmi rétegeket szélesen képviselő bizottság dönt majd. A diákok viszont szabad, nyílt jelöltállítást követelnek, amely biztosítja, hogy nem csak Peking-barát politikusok kapnak esélyt a jelöltségre. A hongkongi alaptörvény, más néven "minialkotmány" kizárja a szabad jelölés rendszerét. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.