galéria megtekintése

Erőszakba torkollott a hongkongi demokráciapárti tüntetés

0 komment

NOL/MTI

Erőszakos összecsapásokra került sor a hongkongi demokráciapárti tüntetések fő helyszínén, miután félezer maszkos ember vegyült a békés demonstrálók közé. A részletek egyelőre nem ismertek, de a hatóságok állítólag több személyt is letartóztattak.

Tyrone Siu / Reuters

A délelőtti órákban még úgy tűnt, hogy a szeptember közepén kezdődött tüntetéssorozat újabb feszültséggel teli, ám eseménytelen napja lesz a mai, de napközben hirtelen félezer maszkos ember vegyült a főként diákokból és a Foglald el a központot! demokráciapárti mozgalom tagjaiból álló békés tömegbe.

A South China Morning Post értesülései szerint az összecsapásokra akkor került sor, amikor a maszkosok lerohanták a tüntetők által emelt, még álló barikádokat. Hogy pontosan kik az elkövetők, egyelőre nem tudni - vélhetően ellentüntetők vagy provokátorok -, de a rendőrség több embert is őrizetbe vett.

 

A legfrissebb jelentésekből arra következtetni, hogy a „bontóakciókat" végül leállították, a rendőrök pedig sorfalat állnak a szemben álló csoportok között. Az ellentüntetők azt skandálják, hogy: „nyissátok meg az utakat!". 

A helyi online média tudósítása szerint a diákok elkeseredésükben arra panaszkodnak, hogy a barikádok a saját tulajdonuk, és a rendőrség tétlenül nézi a jogsértést, azok megrongálását.  

Könnygáz elleni házilag készített maszk.
Könnygáz elleni házilag készített maszk.
Tyrone Siu / Reuters

Az ellentüntetők száma mindeközben gyarapszik. Beszámolók szerint a Foglald el a központot! ellen fellépőkhöz csatlakoztak teherfuvarozók és személyszállításból élők is, összesen csaknem félezren. Voltak, akik azt hangoztatták, hogy egyes sofőrök a diáktüntetések következtében elveszítették az állásukat, és volt, aki azt kiabálta, hogy korábban támogatta a tüntetőket, de mára meggyűlölte őket. 

A tüntetések eddig főként békésen zajlottak. A hatóságok az elmúlt hetekben eddig egyszer léptek fel keményebben a tüntetők ellen, akkor gumibottal és könnygázzal oszlatták a tömeget, ám a rendőri brutalitás olyan felháborodást keltett országszerte és nemzetközi szinten is, hogy a rendőrök azóta nem alkalmaztak erőszakot.

A hongkongi rendőrség hétfő reggel kezdte lebontani a nagyobb demokráciát, választási reformot követelő tüntetők által emelt barikádok egy részét. A hatóság hangsúlyozta, az akció nem a tüntetés feloszlatását, hanem egyes közlekedési utak járhatóvá tételét szolgálta. 

Helyi beszámolók szerint a tiltakozó diákokat meglepte a rendőrségi akció, s többen arra következtettek, hogy a hatóságok véget kívánnak vetni a harmadik hetébe lépett demonstrációknak. Az éjszaka folyamán a tüntetők száma jelentős mértékben csökkent.

A rendőrök a pénzügyi, kormányzati negyedben felszámoltak néhány úttorlaszt, hogy szabaddá tegyék az utakat a forgalomnak. Azt is állították, hogy a fémkordonok a kormányzat tulajdonát képezik. Ezzel egy időben a rendőrök és a diákok is újabb kordonokat állítottak, utóbbiak helyenként bambuszrudakkal megerősített fa raklapokat használva.

A területfoglalással érintett térségben több száz színes sátor áll az utakon, a reggeli órákban a diákok egy része az egyenruhások sorfalával szemben foglalt helyet, s így várja a fejleményeket. A rendőrség ismét felszólította a különböző pontokon csoportosuló tüntetőket, hogy békésen és rendben távozzanak. Ennek csakúgy, mint korábban, a jelenlévők nem tettek eleget.

Hétfőn hajnalban órákat csúszott a kormányzatot bíráló és Pekinget is gyakran kritizáló Apple Daily című lap kiszállítása, mert mintegy száz ellentüntető elzárta az épület bejáratát. A közelmúltban nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a kiadó tulajdonosa, Jimmy Laj jelentős összegekkel támogatja a Foglald el a központot! mozgalmat.

Hongkong kormányzója szerint a Foglald el a központot! tömegmozgalom felett szervezői már elveszítették az ellenőrzést. Leung Csun-jing még vasárnap egy televíziós interjúban azt hangoztatta, hogy mindaz, ami a városban történik, nem nevezhető „forradalomnak".

Hétfő reggel megkezdték a barikádok lebontását.
Hétfő reggel megkezdték a barikádok lebontását.
Tyrone Siu / Reuters

Leung annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a tüntetés már nem tarthat sokáig. Mint fogalmazott, az utóbbi idők fejleményeiből arra lehet következtetni, hogy senki sem képes egyértelműen befolyásolni a helyzetet. „Felelősségünk a törvényeknek érvényt szerezni, de mivel ez az eset rendkívül különleges (...), a kormányzat és a rendőri erők maximális toleranciát tanúsítanak" - jegyezte meg.

A kormányzó közölte, hogy amennyiben az utak szabaddá tételéhez hatósági beavatkozásra lesz szükség, a „minimális erőt" fogják alkalmazni. Ismételten megerősítette, hogy a választási reform jelenlegi kereteinek megváltoztatására nincs lehetőség.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek a később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét.

A soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben minden választópolgár szavazhat, de csak azokra a jelöltekre, akiknek személyéről egy 1200 fős, a helyi társadalmi rétegeket szélesen képviselő bizottság dönt majd. A diákok viszont szabad, nyílt jelöltállítást követelnek, amely biztosítja, hogy nem csak Peking-barát politikusok kapnak esélyt a jelöltségre. A hongkongi alaptörvény, más néven „minialkotmány" kizárja a szabad jelölés rendszerét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.