Fesztivál lett a hongkongi tüntetésekből

Hongkongban sátrat verek a tüntetők, miután a különleges igazgatási terület kormánya lefújta a tárgyalásokat. A több hete tartó demonstráció mára fesztiválhangulatot idéz. A kormányzó „minimális erővel” fenyeget.
Hongkong kormányzója továbbra sem hajlandó lemondani posztjáról, annak ellenére sem, hogy a demokráciapárti megmozdulások tovább folytatódnak. Leung Csun-jing szerint a három hete tartó diáktüntetések és az üzleti negyedet érintő blokád nem tarthat a végtelenségig, és nem zárja ki, hogy „minimális erőt" vetnek be a területek megtisztítására. Leung hozzátette, az utóbbi hetek tömegtüntetései könnyen kirobbantak, de nehezen álltak le. A demonstrációk kontrolálhatatlanná váltak. – jegyezte meg a terület vezetője. A hongkongi kormányzó semmi esélyt nem lát arra, hogy a pekingi kormány változtatna az augusztusban elfogadott szabályokon, amelyek korlátozták Hongkong demokratikus berendezkedését.


A kormányzati és üzleti negyedben tüntetők már sátrakat vertek a felhőkarcolók között. Több százan aludtak az utcákon, de voltak olyanok is, akik gitárt ragadtak a beszédek között, vagy csak olvastak és kártyáztak. A tüntető diákok alkalmi tantermeket hoztak létre.

Persze nem mindenki érzi a fesztiválhangulatot a környéken. Az építőmunkások és sofőrök szakszervezete felszólította a demonstrálókat, hogy szüntessék be akciójukat, és bontsák le az utakon építette barikádokat. A taxisofőrök szerint a demokrácia fontos, de az emberek életkörülményei és munkájuk még fontosabb.

Ami Leungot illeti, a kormányzó körül a héten kitört egy nagy botrány. Az ausztrál Fairfax Media számolt be arról, hogy egy energetikai cég, az UGL Ltd. összesen 6,4 millió dollárt fizetett ki neki 2012 és 2013 között egy beszerzéssel kapcsolatban. Az üzletet a DTZ Holdings ingatlan-tanácsadó vállalattal bonyolították le, amelynek a jelenlegi hongkongi kormányzó volt a távol-keleti igazgatója. Leung hivatala tagadta a nagy összegű kifizetést. A kormányzó politikai ellenfelei teljes és nyilvános magyarázatot várnak az üggyel kapcsolatban.

A Reuters szerint Peking egyre nyugtalanabb a városállamban zajló demonstráció miatt. A kínai kormányzat újra közölte, hogy csak azok a jelöltek indulhatnak a különleges igazgatási terület vezetői tisztségéért, akiket jelölőbizottság a teljes választókorú lakosság véleményét figyelembe véve kiválaszt.

Hongkongban azért robbantak ki diáktüntetések szeptember 22-én, mert a pekingi kormány bejelentette, 2017-ben választásokat tartanak a különleges igazgatási területen, de a jelölteket a voksolást megelőzően a kínai kormányzatnak is jóvá kell hagynia. A demonstrálók teljesen szabad választásokat követelnek a területen, és a jelenlegi kormányzó lemondását akarják a zavargásokban tapasztalt túlzott rendőri és kormányzati fellépés miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.