galéria megtekintése

Egy osztrák fiatal lett a Facebook rémálma

2 komment

F.G.

Pár hónappal ezelőtt még kevesen gondolták volna az amerikai Szilícium-völgyben, hogy egyszer egy fiatal osztrák jogász okoz majd fejfájást az amerikai nagyvállalatoknak. 

Max Schrems 2013-ban az Edward Snowden által kirobbantott NSA-kémbotrány hatására fordult a Facebook európai központjához, hogy megtudja, miként védi a közösségi oldal a felhasználók adatait. Az Oroszországban bujkáló szivárogtató szerint az NSA-nek hozzáférése volt a nagy amerikai tech cégek, így például a Google, az Amazon és a Facebook felhasználóinak adataihoz, és sok esetben visszaéltek ezekkel.

Fotó: Herwig Prammer / Reuters

Az ír adatvédelmi hatóság elküldte Schremset azzal az indokkal, hogy az Európai Uniónak érvényes adatkereskedelmi egyezménye van Amerikával, a 2000 óta érvényben lévő „Biztonságos Kikötő” (Safe Harbour) – írja a Local osztrák kiadása. A fiú ezután fordult az Európai Bírósághoz, ahol kiderült, hogy a „Biztonságos Kikötő” nem nyújt kellő védelmet a felhasználóknak.

 

„Érdemes megfontolni a Facebook-profiljuk törlését, ha van” – mondta korábban Bernhard Schima, a az Európai Bizottság megbízottja, aki az adatvédelmi aktivistával együtt vizsgálta, hogy az uniós állampolgárok mennyire érezhetik biztonságban interneten közzétett személyes adataikat.

Schrems azt kifogásolta, hogy a Facebook és más tech cégek nem kértek engedélyt a személyes adatok felhasználása előtt, és a közösségi oldal például az NSA-nak is többször adatokat adott át a felhasználóiról. Emellett a felhasználói szokásokat is megfigyelik. Schrems meglepve tapasztalta, hogy az amerikai cégek milyen lazán állnak az európai adatvédelmi törvényekhez.

Történelmi döntés

A „Biztonságos Kikötő” egyezmény jogilag érvényét vesztette kedden, miután az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága kimondta, nem biztonságos, hogy az amerikai cégek hozzáférhetnek az európai állampolgárok adataihoz. Az Európai Bizottságban ugyanakkor azt mondták, a megállapodás továbbra is érvényes. Hozzátették, figyelemmel lesznek a bíróság döntésére, de az adatok továbbítása nem áll le – írja az EuObserver.

Schrems az online adatvédelem szempontjából mérföldkőnek nevezte az Európai Bíróság döntését: „Az ítélet egyértelművé teszi, hogy a tömeges megfigyelés sérti az alapvető jogokat. Világos, hogy az amerikai vállalatok segítették az amerikai hírszerzés erőfeszítéseit” – mondta a most 28 éves osztrák jogász.

„Vannak adatvédelmi törvényeink Európában, de nem érvényesítjük őket megfelelően” – tette hozzá Schrems, aki szerint el kéne dönteni, hogy ezeket a jogszabályokat betartatják-e a cégekkel, vagy hagyják őket azt csinálni, amit akarnak, mint a „Vadnyugaton”.

A csata folytatódik

A keddi győzelem ellenére Dávid és Góliát csatája korántsem ért véget. Egy sor adatvédelmi vizsgálat indulhat az amerikai cégek ellen, ha kiderül, hogy visszaéltek a felhasználók adataival.

Dado Ruvic / Reuters

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy a vállalatok közötti transzatlanti adatáramlást nem szüntetik meg, a „Biztonságos Kikötőt” tehát nem függesztik fel, de tárgyalásokat folytatnak majd egy új megállapodásról. 

Mike Weston, a Profusion információs szakértője elmondta, hogy az amerikai cégeknek át kell gondolnia, hogyan kezelik és tárolják ezentúl az európai felhasználók adatait. Ez sok pénzt és időt vesz majd igénybe. A legnagyobb veszteség nem a Google-t és a Facebookot fenyegeti – melyeknek jelentős információs és adatközponti infrastruktúrájuk van –, hanem azokat a kis és közép tech vállalatokat, amelyek nem rendelkeznek elegendő erőforrással, hogy reagáljanak a döntésre.

Az amerikai informatikai ipar egyáltalán nem elégedett a bíróság ítéletével. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara európai képviseleténél azt nyilatkozták, az ügy ronthat a transzatlanti gazdasági kapcsolatokon, ami fájdalmas lehet az EU gazdaságára nézve. Az egyezmény felfüggesztése az egységes digitális piacot is veszélyeztetheti.

Így védheti magát az adathalászoktól

A Facebook, a Google és a Twitter az oldal elhagyása után is adatokat gyűjt a felhasználóiról, melyeket megfigyelnek és elemeznek. Vannak bizonyos lépések, amivel ha teljesen biztonságossá nem is tehetjük, de részben megvédhetjük a Facebook-profilunkat az adathalászoktól:

- Ne legyen nyilvános az adatlapunk: az adatvédelmi beállítások pontra kattintva, oldalunkon kiválaszthatjuk a „Hogyan lépsz kapcsolatba” menüpontot, ahol be tudjuk állítani, hogy kik kereshetnek rá a profilunkra.

- Iratkozzunk le a keresőoldalakról: a Google, a Yahoo és a Bing keresőoldalak is rá tudnak találni az adatlapunkra, ha nem tiltjuk le előlük.

- Ne regisztráljunk közösségi profilunkkal kereskedelmi célú oldalakon, mert azok így hozzájuthatnak minden személyes adatunkhoz.

- Kerüljük el, hogy mások is belépjenek a Facebook-oldalunkra: az oldal biztonsági beállításainál lehet kérni a bejelentkezés-jóváhagyás opciót. Ha ezt bekapcsoljuk, akkor minden egyes belépési próbálkozásnál egy biztonsági jelszót kapunk telefonunkra, amely szükséges ahhoz, hogy be tudjunk lépni a fiókba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.