galéria megtekintése

Szomszédságpolitikánk zsákutcája

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 07. számában
jelent meg.

Szirtes I. János
Népszabadság

Hovatovább nem marad Budapestnek olyan szomszédja, akire a korábbi külpolitika három alapelvének egyike, a jószomszédi kapcsolat ráillene. A szomszédsági politikából eltűnt a kölcsönös érdekek figyelembevétele, ami a kompromisszumkészségre, ezáltal a viszony minőségére is hat. Helyébe az önzés, a vélt vagy valós, sokszor kizárólag a pillanatnyi belpolitika által diktált saját érdek lép.

Erre nem mentség az sem, hogy helyenként a határon túl is ez dívik. Magyarország lépéseire ugyanis a környező közeg jelentős része történelmi okokból érzékeny, és erre nem hat éppen kedvezően, hogy e gyűlölségre éppen a múlt rendszeres és sértődött felelevenítésével egyes hazai körök egyenesen rájátszanak. A határon túl ezt sokszor a status quo megváltoztatási szándékával azonosítják, így saját állami létüket látják veszélyben. Ezt az érzést nem lehet parancsra megszüntetni, csak hosszú, kitartó munkával, és egy szikra is elegendő az elért eredmények lenullázására.

Ráadásul a nemzetközi kapcsolatokban a diplomáciai szokások, tapintat kiveszőfélben van, „diplomácia finomkodás” minősítést kap a hagyományos politizálás. Az arcvesztés nélküli visszavonulást is lehetővé tevő állásfoglalások helyébe az ezt éppen megakadályozó kinyilvánítások lépnek. A diplomáciának itt már nincs helye, mindenki a saját vakvágányán robog anélkül, hogy felmérte volna ennek a közép- vagy hosszú távú következményeit. A külpolitikai előrelátás, a diplomáciai eszköztár is hiánycikk.

 

A magyar külpolitikának nem véletlenül volt egyik tartópillére a szomszédsági politika. A nemzetiségi kérdés a Budapest számára kedvező szomszédságpolitikától függ; a kisantant tapasztalata is arra készteti Magyarországot, hogy megakadályozzon egy esetleg ellene irányuló összefogást. Az „ellenségem ellensége a barátom”-elv nem csak a nagyhatalmaknál hatékony. A magyar érdek az, hogy ne legyen túlfeszítve a húr, a környező országok szemében Budapest ne nyerhesse el az ellenség minősítést. Ennek azonban pont a fordítottja történik.

A magyar külpolitika szomszédsági vetülete magán viseli a távlati, sőt még a középtávú koncepciók hiányát. A rövid távú, napi témák sodrásában a csak magukra figyelő szereplők nemzeti érdekeket hangoztatnak, és meg vannak győződve az igazukról. Ez társul azzal a felfogással, hogy minden kérdést harccal kell eldönteni. Az ilyen hozzáállás kizárja a politika, diplomácia fő eszközét, a kompromisszumkeresést.

A mai magyar napi külpolitika sok vetülete természetesen az ország érdekeit fejezi ki, azonban ennek látványos kivitelezése, kommunikációja elhibázott. A megoldásokat sokszor csöndben, önmutogatás és mások kioktatása, a vélt vagy valós eredmények fitogtatása nélkül kellene megtalálni. Ez a módszer sokkal elfogadhatóbbá tenné a lépéseket, nem okozna irritációt, sőt zárt ajtók mögötti elismerésre is számítani lehetne. Ez sokkal jobban szolgálná az ország érdekeit még akkor is, ha esetleg a megoldások utólag bírálhatók lennének.

A magyar külpolitikának végre fel kellene ismerni az ország nemzetközi szerepét, lehetőségeit, korlátait. Kis ország csak csöndben politizálhat eredményesen. Az ország érdekeit türelmes, szívós, zárt ajtók mögötti, számos kompromisszumot magába foglaló politikával lehet szomszédainkkal, partnereinkkel, szövetségeseinkkel megértetni, elfogadtatni. Ehhez pl. Orbán azon kezdeményezése, hogy az unió a küldő országokban tegyen lépéseket, helyes irány. Ettől függetlenül a mégoly helyes és nemzetközileg is elfogadható kezdeményezés az ország tekintélye szempontjából nem hozza majd meg az elvárható eredményt, mert a lehetséges sikert relativizálja, hozadékát csökkenti a megelőző hónapok, évek magatartása.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.