galéria megtekintése

„Időzített bomba közelében élhetünk”

0 komment

NOL

Kompenzációt várnak a pekingi kormánytól azok a tiencsini lakosok, akik házai lakhatatlanná váltak a múlt heti nagy erejű robbanássorozatban. Az áldozatok közül továbbra is keveset tudtak azonosítani.

„Nem tudjuk, lesz-e további szivárgás. Egy időzített bomba közelében élhetünk” – magyarázza egy tiencsini férfi, aki a város többi lakosával együtt nyílt levélben fordult a kínai vezetéshez. Az észak-kínai város lakosai attól tartanak, a Zsujhaj Logistics vállalat raktárában múlt héten történt katasztrófa miatt szennyeződés kerülhetett a talajba, és csak idő kérdése, hogy a mérgező anyagok az ivóvízhálózatba kerüljenek.

Ismeretlen összetételű folyadék árasztotta el a felrobbant raktár környékét
Ismeretlen összetételű folyadék árasztotta el a felrobbant raktár környékét
Reuters

Hétfőn rengetegen gyűltek a Mayfair Hotel elé, hogy kompenzációt és válaszokat követeljenek a kormánytól, amiért illegálisan tároltak mérgező anyagot lakóhelyük közvetlen közelében. A lakosok többsége nem hajlandó visszatérni otthonába, még akkor sem, ha a hatóságok azt állítják, hogy biztonságosak. A raktárépületben történt robbanás következtében legalább 6000 ember vált hajléktalanná. 

 

Mint ismeretes, a múlt szerdán leégett raktárban több száz tonna nátrium-cianidot tároltak, amely sokkal több a megengedett mennyiségnél. A mérgező anyag égésekor keletkező füst elárasztotta az észak-kínai város kikötőnegyedét, ezért az ott élőket a hétvégén evakuálni kellett. A hatóságok folyamatosan vizsgálják a káros anyagok jelenlétét a levegőben és az ivóvízben, miközben nagy erőkkel keresik a további áldozatokat.

Apokalipszis most
Apokalipszis most
Reuters

A Hszinhua állami hírügynökség szerint pánikkeltés és ellenőrizetlen információk terjesztése miatt ötven honlapot zártak be, és több száz személyt letiltottak a közösségi médiáról.

A robbanások következtében legalább három lakópark megrongálódott, amelyek mindössze 500 méterre voltak a mérgező anyagot tároló raktárépülettől az engedélyezett egy kilométeres távolság helyett.

A halálos áldozatok száma hétfőre 114-re emelkedett. A hatóságok továbbra is keresnek 70 embert, többségében tűzoltókat. Hétszáz embert ápolnak még mindig kórházban. Az áldozatok közül keveset tudtak azonosítani.

Videón Tiencsin pokoli éjszakája

Apokaliptikus jelenetet rögzített videóra egy szemtanú Tiencsinben. Aki átélte a katasztrófát, okkal hihette, hogy háború tört ki, vagy elérkezett a világ vége. A videót itt nézhetik meg.

CNN szerint a múlt heti robbanások ismét rávilágítanak a kínai ipar veszélyeire, melyet laza biztonsági előírások és a szabályok teljes figyelmen kívül hagyása jellemez. Xi Jinping kínai vezető már felszólította a hatóságokat, hogy vonják le az eset rendkívül komoly tanulságait, a Kínai Állami Tanács pedig vizsgálatot indított az összes olyan cég ellen, amely veszélyes vegyi és robbanóanyagot tárol. Guo Shengkun közbiztonságért felelős miniszter vasárnap a Hszinhua állami hírügynökségnek azt mondta, megkeresik a tiencsini robbanás felelőseit, és szigorúan megbüntetik őket.

Vegyvédelmi alakulatok vizsgálják a felrobbant raktár környékét
Vegyvédelmi alakulatok vizsgálják a felrobbant raktár környékét
Reuters

Ho Su-san, az észak-kínai város polgármestere azt ígérte, hétfő estig összegyűjtik és megsemmisítik a tiencsini robbanások környékén található mérgező anyagokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.