galéria megtekintése

Családtagok koppintottak Orbán fejére

9 komment


Körösi Ivett

Az Európai Néppárton (EPP) belüli egység hangoztatásával végződött a Fidesz európai pártcsaládja frakcióvezetőségének kétnapos budapesti ülése. Mindeközben egy Magyarországról szóló határozattervezetben az EPP finoman odaszólt a kormánynak a halálbüntetési vita és bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció miatt.

Az Európai Néppárt „úgy véli, hogy a bevándorlásról és terrorizmusról indított magyarországi konzultáció tartalma, nyelvezete rendkívül félrevezető, elfogult és nem kiegyensúlyozott" – olvasható abban a lapunk birtokába jutott határozattervezetben, amelyet a néppárti képviselőcsoport jegyez.

A Magyarországról tartott májusi strasbourgi vita következményeként – amelynek témája a halálbüntetés és a bevándorlásról szóló konzultáció volt – jövő héten az EP-képviselők parlamenti határozatot fogadnak el a magyar kormány jelenlegi politikájáról. Ennek kapcsán a különböző frakciók határozattervezetekkel álltak elő, de mind közül talán a Fidesz európai pártcsaládjáé a legérdekesebb.

A négy néppárti EP-képviselő által jegyzett dokumentumban az EPP sajnálatát fejezi ki a „problémákat leegyszerűsítő, felelőtlen állításokat megfogalmazó bal és jobboldali szélsőségek előretörése miatt”, ugyanakkor megjegyzi, hogy sajnálatos módon bizony a demokratikus pártok között is találni olyanokat, „amelyek populista érvekkel próbálják visszaszorítani a szélsőséges pártokat”. A nemzeti konzultációval kapcsolatban még hozzáteszik, hogy az esetleges problémákért talán nem az EU-s intézményeket és intézkedéseket kellene hibáztatni.

 

A határozatjavaslatban kitérnek a halálbüntetésre is, amely „szembemegy az EU alapvető értékeivel és jogrendszerével”. Örvendetesnek nevezik ugyan, hogy Orbán Viktor nem akarja visszaállítani a halálbüntetést, de a képviselők hangsúlyozzák, hogy „egy kormányfőnek példát kell mutatnia, EU-s értékeket kell népszerűsítenie, így óriási a felelőssége”.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint ha a Néppárt kitart a kritikus hangvételű határozatterv mellett, az azt jelenti, „hogy a magyar kormány az utolsó szövetségesét is elveszítette Európában”. A lapunknak nyilatkozó EP-képviselő ugyanakkor elismerte, hogy a Néppárton belül még vita folyhat arról, hogy milyen mértékben is kell megdorgálni az Orbán-kormányt.

Ezt támasztotta alá az is, hogy míg pártcsaládja kritikával illette a Fideszt, addig a Néppárt budapesti ülésén kiálltak mellette. Az EU-s adó-és ifjúságpolitikáról, valamint adatvédelemről tartott frakcióülést lezáró sajtótájékoztatón Manfred Weber igyekezett eloszlatni azon híreszteléseket, miszerint már saját pártcsaládjának is kínosak a Fidesz-kormány halálbüntetéssel és bevándorlással kapcsolatos megnyilvánulásai.

Szájer József fideszes EP-képviselő (balra) és Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke
Teknős Miklós / Népszabadság

Utóbbival kapcsolatban nyíltan kiállt a magyar miniszterelnök mellett. „Komoly kihívással kell szembenéznünk: egyrészt be kell fogadnunk azokat, akiknek segítségre van szüksége és polgárháborúk elől menekülnek. Másfelől nagyon szigorúan kell eljárnunk mindazokkal szemben, akik illegálisan tartózkodnak Európában. Őket haza kell küldeni" – nyilatkozta a populizmust emlegető vádakat elutasító Weber.

Az EPP határozatjavaslatában megfogalmazott kritikát illetően az EP-képviselő azt mondta a Népszabadságnak, hogy „számos Orbán Viktor által felvetett kérdés egyezik a néppárt álláspontjával".

Weber hangsúlyozta, hogy a bevándorlás egész Európát foglalkoztató kérdés, az EU-nak sok millió munkanélküli fiatalról kell gondoskodnia, így nem nyithatják meg a határokat minden menekült számára.

– Tavaly is elutasítottuk a menedékkérelmek kétharmadát, mert az elbírálás során kiderült, hogy az érintettek nem polgárháborúk elől menekültek. Ez azt jelenti, hogy ez a kétharmad illegálisan tartózkodott itt Európában – mondta. A félreértések elkerülése végett útravalóként csupán annyit mondott: az Európai Néppárt erős és egységes!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.