galéria megtekintése

Így csinált magából Putyin macsó szuperhőst

NOL

Kétségtelen, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus külföldön nem javította Vlagyimir Putyin megítélését, de a hosszú évek szorgos munkája alatt felépített macsó-szuperhős imidzs otthon nem kopott meg. A tigrissel is megküzdő, paripáján félmeztelenül vágtató vagy épp érzelmesen daloló Putyin nemcsak Oroszországban, de nemzetközi szinten is popsztárokat megszégyenítő ikonná nőtte ki magát. Tisztelegjünk most a Putyin brand építésének legemlékezetesebb pillanatai előtt.

Putyin híresen sportos ember, aki szívesen tölti idejét a természetben, férfiasságát hangsúlyozó szabadidős elfoglaltságokat űzve. Kedvencei közé tartozik a pecázás, az alábbi felvételen épp egy 70 (!) kilós csukát emel ki egy szibériai tóból, majd a tetőtől talpig terepszínbe öltözött államfő csókot lehel az állatra, amelyet haláltusája utolsó pillanatában még egyszer utoljára magához húz.

Az állatok szakértők szerint is központi szerepet játszanak a Putyin-imidzsben. Lényegében a mellőzött családtagokat helyettesítik a nyilvánosság előtt – állítja Tatyjana Mihailkova, a Putin as Celebrity and Cultural Icon című könyvben megjelent esszéjében. Volt felesége olyan ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy egy időben azt pletykálták, Putyin egy zárdában tartja fogva hitvesét. Vlagyimir Vlagyimirovics ezzel szemben gyakran mutatkozik Koni névre hallgató kutyájával, csakúgy, mint lovakkal, delfinekkel és tigrisekkel.

 

Az üzenet azonban Putyin Ukrajna-politikájához hasonlóan kissé homályos: hol gyengédnek tűnik föl, hol pedig arról kívánja biztosítani rajongóit és ellenségeit, hogy bármilyen fenevaddal képes megküzdeni. 2008 őszén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy komplett tv-stábot megmentett egy tigristámadástól. Az akkor még kormányfői tisztet betöltő Puyin épp egy rezervátumba látogatott, amikor egy féltonnásra saccolt tigris elszabadult, és a helyszínen forgató tv-stáb felé rohant. Szerencséjükre azonban Putyin gyorsan reagált, és egy nyugtatólövedékkel leteperte a fenevadat – emlékeztet a Reuters. Az összevágott videóból ez a kulcsmozzanat pont kimaradt, de a történet így is a klasszikusok közé került.

Putyin mesterien egyensúlyozik macsó és érzékeny énje között. Máig emlékezetes, amikor 2010-ben egy jótékonysági rendezvényen zongorázott, majd hirtelen felpattant és elénekelte a Blueberry Hillt. A komolyan izzadó Putyin erős orosz akcentussal, kissé félszegen kezdte a dalt, de a magabiztosság jeleként a végére kiült arcára a védjegyévé vált cinkos mosoly. A közönségben a látványt értelmezni próbáló Gerard Depardieu, Monica Bellucci, Vincent Cassel, Kevin Costner, Sharon Stone, Kurt Russell és Goldie Hawn is felbukkan.

Amikor épp nem a Blueberry Hillt énekli, a sokoldalú politikus rappárbajon vesz részt. Bár a felvétel elején még bíztunk benne, hogy beszáll, és maga is rappelni fog, de az alkalomhoz illően fehér garbóba öltözött Putyin megelégedett azzal, hogy a kicsit talán „nyers” hiphopot dicsérje, amelynek azért „van mondanivalója a társadalom számára".

Putyin az orosz nők bálványa

Putyint sokan szeretik Oroszországban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az orosz nők propagandavideóban arról énekelnek, hogy elegük van a zűrös férfiakból, inkább olyan férfit szeretnének, mint az orosz elnök.

Az egészséges életmódot népszerűsítő rendezvényen Putyin odáig ment, hogy a graffitiket „elegánsnak", a breaktáncot pedig „különlegesnek" nevezte. A Levada közvélemény-kutató alapító-vezetője, Jurij Levada Putyin kaméleonszerű énjében vélte felfedezni az államfő népszerűségének titkát. Mint mondta, Putyin „tükör, amelyben mindenki azt látja, amit szeretne, vagy amire vágyik".

Akinek nem adatik meg, hogy élőben lássa az éneklő vagy vadászó Putyint, az a moszkvai Vörös tér közelében található GUM áruházban vásárolhat be relikviákból. Pólók és pulóverek hegyei között lehet válogatni, amelyeken a bernáthegyit ölelő Putyintól a KGB-s éveket idéző napszemüveges államfőig mindenféle motívum megtalálható.

Putyint ábrázoló szuvenírek egy Szentpéterváron.
Putyint ábrázoló szuvenírek egy utcai árus kínálatában Szentpéterváron
Alexander Demianchuk / Reuters

A Putyin-kultuszért azonban nem csupán az államfő és csapata okolható, hanem az olyan hűséges rajongói is, mint Mihail Antonov, aki Vlagyimir Vlagyimirovics 62. születésnapján egy moszkvai galériában Putyin 12 hőstette címmel rendezett kiállítást. A szervező a The Guardian brit lapnak elmondta, hogy a tárlat képeit az internetes közösséghez tartozó művészek anonim kollektívája készítette. A művek mindegyike Herkules szerepében ábrázolja Putyint, és a görög mitológiai hős 12 próbatételét „aktualizálja".

A nyugati szankciókat például a lernéi hidra szimbolizálja, amivel olyan eredményesen száll szembe a duzzadó izomzatú Putyin az ókori görög cserépedények motívumait idéző festményen, hogy egyik fejét – az Egyesült Államokat jelképezőt – már le is vágta. 

„Putyin tükör, amelyben mindenki azt látja, amit szeretne, vagy amire vágyik
„Putyin tükör, amelyben mindenki azt látja, amit szeretne, vagy amire vágyik"
Sergei Karpukhin / Reuters

A Krím félsziget márciusi bekebelezését a krétai bika megfékezéseként mutatja be egy kép, de a putyini-herkulesi hőstettek között ott van az ukrajnai tűzszünet, a szíriai bombázások leállítása, a szocsi téli olimpia, a korrupció megfékezése és az oligarchák elleni harc is.

Putyin átvette a hatalmat az orosz médiában

Nem túl rózsás az újságírók helyzete Oroszországban: a Riporterek Határok Nélkül jelentése szerint 2015-ben – az előző évhez képest 4 helyet rontva – a 152. helyen áll a 180 országból, amelynek nyilvánosságát évről évre vizsgálja a jogvédő szervezet.

Igaz, egy orosz blogger szimbolikusnak nevezte, hogy ez utóbbit az erümanthoszi vadkan elfogásaként ábrázoló vászon a kiállításon többször is magától leesett a falról. 

„A nyugati média folyton kritizálja Putyint, ezért mi egy más képet akartunk alkotni róla" – nyilatkozta Antonov, aki a jelek szerit nem tud betelni az orosz elnökkel, ugyanis a Facebookon több mint 300 ezer taggal rendelkező Putyin-rajongói oldalt hozott létre.

Kapcsolódó cikkek

„Orbán elárulja 1956-ot” – percről percre a tüntetésről

Hétfő délután hattól szimbolikusnak is szánt útvonalon, a Keletitől a Nyugati pályaudvarig vonultak azok a tüntetők, akik az orosz elnök, illetve vendéglátója, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikája ellen tiltakoznak.

Orbán rezsicsökkentésre használhatja a Gazpromot

A Gazprom exportárai ebben az évben várhatóan 30-40 százalékkal csökkennek majd a kőolaj áreséséből fakadóan, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásakor esetleg még rátehet egy pár százalékot.

Putyin átvette a hatalmat az orosz médiában

Nem túl rózsás az újságírók helyzete Oroszországban: a Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról szóló jelentése szerint 2015-ben – az előző évhez képest négy helyet rontva – a 152.

Még drágábban fizethetünk meg Paksért

Egyre érthetetlenebb, mi a valódi célja Vlagyimir Putyin elnök mai budapesti látogatásának: új, hosszú távú gázszerződésről nem lesz szó, az atomerőmű-bővítésről pedig elvileg nincs mit tárgyalni, mert decemberre minden alapdokumentumot aláírtak.

Merkel, Porosenko és Putyin telefonon egyeztetett az ukrán tűzszünetről

Angela Merkel német kancellár, Petro Porosenko ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztettek a kelet-ukrajnai tűzszünetről, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek szerepéről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.