galéria megtekintése

Mire figyeljünk?

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 17. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Vlagyimir Putyin persze mosolyogni fog, de milyen arcot vág majd Orbán Viktor? Lesz-e köztük véleményütközés, kialakul-e akár egyetlen feszült pillanat is, mint Angela Merkel esetében, aki értetlenül nézett Orbánra az illiberális demokráciáról szóló fejtegetés közben? Szó esik-e a szabadságjogok sorozatos sérelméről ott és itt? Ha a közös sajtóértekezlet közben netán leesik Putyin tolla, odaugrik-e a magyar miniszterelnök, hogy felvegye?

Felhozza-e a házigazda az Ukrajna elleni orosz agressziót? Egyértelműen elítéli-e a Krím bekebelezését? Kiáll-e az Európai Unió által életbe léptetett szankciók mellett? Felemlegeti-e Putyin a „lábon lövős” Orbán-kifakadást, amely után a felhördülést látva a miniszterelnök megígérte uniós kollégáinak, hogy a szankciók ügyében további esetleges különvéleményét „megtartja magának”?

Lesz-e mód a sajtóértekezleten vagy bárhol másutt megkérdezni Putyintól, hogyan került be a második minszki tűzszüneti megállapodásba a Tornado-S rakétavető-komplexum, amelyből Ukrajnának soha nem volt egy darab sem, így csak Oroszországtól kerülhetett a szeparatisták kezébe? Vajon ez nem bizonyítja-e, hogy Oroszország hadviselő fél Kelet-Ukrajnában, megszegve az ENSZ alapokmányát meg egy csomó más nemzetközi szerződést?

 

Lövik-e majd Debalcevét a szeparatisták vagy az orosz csapatok, miközben Putyin éppen „európai tényezőként” próbál majd szerepelni Budapesten? Ha igen, mi lesz a „békeszerető” orosz elnök imázsával? Ha meg pont akkor nem lövik, de előtte és utána igen, akkor abból mire kell majd következtetni?

Mi lesz a nagy titokban előkészített egyezményekben, amelyek aláírási ceremóniájáról is csak hétfő reggel került ki egy futólagos említés a miniszterelnökségi honlapra? Hogyan lehetséges, hogy például Putyin decemberi indiai látogatása előtt pontosan lehetett tudni, mi mindenről fog megállapodni Narendra Modi miniszterelnökkel (tizenkét atomerőművi blokk, közös helikoptergyártás, egyebek), most Magyarország esetében semmiről nincs egy betű információ sem? Vajon ez kitől függ, kinek van takargatnivalója?

Paks esetében ki vállalja a rubel és a forint ingadozó árfolyamából fakadó kockázatokat? Biztos, hogy még most is kölcsönösen előnyös a tavaly januárban Moszkvában kötött szerződés? Mi a garancia rá, hogy a Roszatom tartani fogja az előzetes árakat, és ezzel Paks 2 lesz gyakorlatilag a világ első olyan atomerőműve, amely időre, jelentős költségtúllépés nélkül épül meg?

Kiderül-e végre, hogy milyen áron mennyi földgázt vásárolunk Oroszországtól a következő években, vagy marad az eddigi ködösítés? Elhangzik-e érv a hosszú távú megállapodás mellett egy olyan pillanatban, amikor a hazai fogyasztás csökken, ellenben a nemzetközi gázpiacokon erősödik a kínálat? 2019 után hogyan fog eljutni az orosz gáz a török–görög határról Magyarországra?

Megtartja-e a moszkvai Dinamo Dzsudzsákot?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.