galéria megtekintése

Putyin szülinapja tartja őrületben az oroszokat

3 komment

NOL

Plüss tigrissel, kiállítással, graffitikkel és felvonulással köszöntik 62. születésnapján Oroszország atyuskáját.

A civilizációtól elzártan, a legközelebbi lakott településtől több száz kilométerre ünnepli kedden 62. születésnapját az orosz elnök. Vlagyimir Putyin – mint szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte: az utóbbi 16 évben először – szabadságot vett ki, és a jeles napra a szibériai tajgába vonult el. A helyszín kiválasztása persze nem véletlen: szerdán már a Szibériai Szövetségi Körzetbe várják hivatalos programra az államfőt.

Kelendő a Putyint ábrázoló póló és pulóver is Moszkvában
Kelendő a Putyint ábrázoló póló és pulóver is Moszkvában
Sergei Karpukhin / Reuters

Peszkov arról nem nyilatkozott, hogy kikkel ünnepel és mivel koccint Putyin, csak annyit mondott: a hozzátartozói, barátai és munkatársai nyilván felköszöntik az elnököt, aki ilyenkor számos ajándékot kap.

 

Ezek közül azonban csak a személyes tárgyakat tartja meg, többségük az Elnöki Könyvtárba kerül megőrzésre. (A Rosszija 24 hírtelevízió szerint Nyikolaj Drozdov zoológus egy plüssből készült amuri tigrist ajándékozott Putyinnak, hogy így köszönje meg a ritka és veszélyeztetett vadállat megmentésére tett erőfeszítéseit. Az amuri tigrissel a karjában készült fotóval díszített pulóvereket is árulnak már a Kreml melletti GUM áruházban.)

Jó néhány ajándékról valószínűleg még az államfő is csak hírből értesül. Például arról, hogy egy moszkvai galériában Putyin 12 hőstette címmel nyílt kiállítás.

A szervező a politikus híveit tömörítő, több mint 266 ezer tagot számláló Facebook-csoport létrehozója, Mihail Antonov volt, aki a The Guardian brit lapnak elmondta, hogy a tárlat képeit az internetes közösséghez tartozó művészek anonim kollektívája készítette. A művek mindegyike Herkules szerepében ábrázolja Putyint, és a görög mitológiai hős 12 próbatételét „aktualizálja".

Vörös farok

A szovjet időket idézik az orosz és magyar hírügynökségi beszámolók Putyin születésnapjáról. Az MTI az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva a a következőket írta: "az orosz és a csecsen nemzeti zászló színeibe öltözött fiatalok nagy tömegben vonultak a csecsen főváros központjában lévő Minutka tértől Groznij főterére. Az élen Ramzan Kadirov csecsen elnök haladt. A téren nagygyűlést tartottak, amelyen részt vettek a köztársaság többi vezetői is". A TASZSZ orosz állami hírügynökség kedden terjedelmes kommentárban méltatta Vlagyimir Putyint, aki - mint írta - "mai mércével mérve példa nélkül álló tapasztalatot szerzett a hatalom szolgálatában".

A nyugati szankciókat például a lernéi hidra szimbolizálja, amivel olyan eredményesen száll szembe a duzzadó izomzatú Putyin az ókori görög cserépedények motívumait idéző festményen, hogy egyik fejét – az Egyesült Államokat jelképezőt – már le is vágta.

A Krím félsziget márciusi bekebelezését a krétai bika megfékezéseként mutatja be egy kép, de a putyini-herkulesi hőstettek között ott van az ukrajnai tűzszünet, a szíriai bombázások leállítása, a szocsi téli olimpia, a korrupció megfékezése és az oligarchák elleni harc is.

Igaz, egy orosz blogger szimbolikusnak nevezte, hogy ez utóbbit az erümanthoszi vadkan elfogásaként ábrázoló vászon a kiállításon többször is magától leesett a falról.

Készített meglepetést Putyinnak egy Kreml-párti ifjúsági csoport, a Szety (Hálózat) is. Az államfő politikáját támogató fiatal alkotókat, értelmiségieket tömörítő közösség hét nagyvárosban (Kalinyingrádban, Szentpéterváron, a krími Szevasztopolban, Moszkvában, Novoszibirszkben, Irkutszkban és Vlagyivosztokban) festett gigantikus graffitiket egy-egy tűzfalra.

Ezeken olyan szavakat jelképező képek láthatóak (erő, emlék, Arktisz, szuverenitás, történelem, biztonság, olimpia) –, amelyek kezdőbetűi oroszul a szpaszibo (köszönöm) szót adják ki.

Putyin születésnapjára időzítették egy új ruházati márka, a Rogyina (Haza) bemutatóját is. Ennek darabjait ugyanis jórészt az államfő különböző portréi díszítik. Hasonló akció nemrég már volt a legendás moszkvai áruházban, a GUM-ban: akkor óriási sikert arattak a Putyint jéghokisként, tengerészként vagy éppen kiskutyával ábrázoló képekkel díszített pólók és pulóverek.

A leglátványosabban azonban alighanem Groznijban köszöntötték az orosz elnököt: több mint százezer, orosz és csecsen nemzeti színekbe öltözött fiatal vonult fel a csecsen főváros központjában, a menetet pedig az egykori szakadár köztársaság első embere, Ramzan Kadirov vezette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.