galéria megtekintése

7000 euró a halálút ára

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 21. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Tízpontos tervvel igyekszik megakadályozni az Európai Unió, hogy újabb, Líbiából Olaszországba tartó menekültek vesszenek oda a Földközi-tengeren. Míg az EU bel- és külügyminiszterei Luxembourgban tanácskoztak, újabb hajók kerültek bajba.

Kétségbeesett segélyhívást kapott hétfőn a Nemzetközi Migrációs Szervezet egy 300 menekültet szállító lélekvesztőről: ömlött a víz a fedélzetre a líbiai partoktól 48 kilométerre sodródó hajón. A máltai és az olasz hatóságok azonnal mentőakciót indítottak, de így is legalább húszan életüket vesztették. Az áldozatok száma jócskán megugorhat, az AFP értesülései szerint aznap egy 150 főt szállító gumicsónak is bajba került, Rodosznál pedig partra sodródott egy másik hajó.

Az újabb tragédiák egy nappal azután történtek, hogy vasárnap felborult egy lélekvesztő, amelyen új információk szerint nem 700, hanem 950 menekült tartott Lampedusába. A hatóságoknak 28 embert sikerült megmenteniük, de tovább kutatnak a túlélők után; egyelőre 24 holttestet emeltek ki a tengerből.

Miközben a parti őrség a polgárháborúk elől menekülő áldozatokat mentette hétfőn, Luxembourgban az EU bel- és külügyminiszterei tárgyalóasztalhoz ültek, és megígérték, hogy cselekednek a helyzet rendezése érdekében. Az elmúlt napokban sok kritika érte az unió tétlenségét, és a nyomás látszólag eredményre vezetett: az Európai Bizottság hétfőn tíz pontból álló tervet adott ki. Az egyik javaslat szerint meg kellene duplázni az EU határvédelmi feladatot ellátó missziója, a Triton költségvetését és a rendelkezésre álló hajók számát.

 
Vízbe fulladt menekült holttestét viszik az olasz parti őrség tagjai
Vízbe fulladt menekült holttestét viszik az olasz parti őrség tagjai
Darrin Zammit Lupi / Reuters

A tervek között szerepel az embercsempészek hajóinak elpusztítása is. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökre rendkívüli EU-csúcsot hívott össze. Michael Diedring, a Menekültek és Száműzöttek Európai Tanácsának (ECRE) főtitkára szerint csak egy kereső-mentő akció újraindítása hozhat azonnali megoldást. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint főként azért haltak meg az idén tízszer többen átkelés közben, mint tavaly ilyenkor, mert pénz és a többi EU-tagállam támogatásának hiányában 2014 őszén véget ért az olasz hatóságok kereső-mentő missziója, a Mare Nostrum. Ezt a kisebb léptékű Triton váltotta fel, amelynek hajói határőrizetet végeznek, nem pedig kereső tevékenységet, így a Mare Nostrummal ellentétben nem mennek el a líbiai partok közeléig – oda, ahol a balesetek többsége történik.

A szakértő szerint hosszú távon az EU-nak biztosítania kell, hogy a menekültek biztonságos, legális módon érhessék el az unió területét. – Egyesek akár 5-7 ezer eurót, azaz 1,5–2,1 millió forintot is kifizetnek egy helyért a hajókon. Ennyi pénzből akár első osztályú repülőjegyet is vehetnének Európába, ha kapnának vízumot. Abszurd, hogy ekkora összeget kénytelenek kifizetni embercsempészeknek, és kockáztatniuk kell az életüket, mert nincs semmilyen más, legális alternatíva – vélte a szakértő. Szerinte a menekültek tudják, hogy mekkora kockázatot vállalnak, de az adott helyzetben számukra az életveszélyes utazás a „legracionálisabb döntés”.

Hogy mi lesz a sorsuk azoknak, akik partot érnek, attól is függ, honnan érkeznek. A szíriai menekültek 90 százalékos eséllyel kapják meg a menekültstátuszt, ami Diedring szerint ironikus. – Akkor mi szükség van arra, hogy kockára tegyék az életüket? Ha megérdemlik a menekültstátuszt, miért nem biztosítják számukra időben a hozzáférést?

Triton: nincs magyar szerepvállalás

Magyarország egy szakértővel járult hozzá a Mare Nostrumhoz, a Triton művelethez azonban magyar hozzájárulás nem történt – válaszolták a Népszabadságnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályáról. Arra kérdésre, hogy a tárca milyen költségvetéssel dolgozik a nemzetközi segélyprogramokat illetően, azt a választ kaptuk, hogy a 2015-ös költségvetésben nemzetközi fejlesztési együttműködésre 13,7 millió forint van előirányozva, humanitárius segítségnyújtásra pedig 10 millió forint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.