galéria megtekintése

Öröm az LMP-nél: ugye, vissza nem ugorhat az eredmény?

13 komment


Hargitai Miklós

Talán a kétharmadot is sikerül megakadályozni, a semmiből hoztuk vissza a pártot - értékelte a választási eredményeket Schiffer András, aki erre büszkébb, mint a négy évvel ezelőtti bejutásra.

Vasárnap este negyed tízig egyetlen olyan emberrel sem beszéltünk az LMP volt pártirodájában berendezett „várószobában", akinek akár a leghalványabb kétsége lett volna a parlamenti bejutással kapcsolatban, esélyekről, százalékokról azonban nem beszéltek.

Öröm az LMP-nél - Teknős Miklós / Népszabadság

Ahogyan elkezdtek szállingózni a listás eredmények – amelyek kezdetben 4 százalék körüli eredményt mutattak a pártnak – az optimizmus átmenetileg alábbhagyott, a küszöb átlépését azonban (a később érkező nagyvárosi és budapesti eredményekben bízva) ekkor is mindenki biztosra vette.

 

Igen szigorú nyilatkozási protokoll volt érvényben: politikusokkal kizárólag szakpolitikai témákról, illetve a többi pártról lehetett eszmét cserélni. A jelenlévők többsége arra tippelt, hogy sem kormányváltás, sem kétharmad nem lesz.

A társelnök Szél Bernadettel arról beszélgettünk az eredményekre várva, hogy a párt szünetmentesen folytatja a paksi bővítés megakadályozásáért végzett munkát. Szél Bernadett úgy vélekedett, hogy a hitelszerződést a kampány végnapjaiban talán már alá is írták, vagyis mostantól „még háromezer milliárd forinttal tartozunk", egyébként viszont még nem történt semmi visszavonhatatlan, vagyis az LMP biztosan nem fog teendő nélkül maradni az új országgyűlésben sem.

Amúgy a párt tagjai és szimpatizánsai között uralkodó volt az a vélemény, hogy ha elmarad a kormányváltás, abban az esetben ők lesznek kikiáltva bűnbaknak (mint akik megakadályozták a teljes ellenzéki összefogást), a kétharmad megakadályozásában pedig nagy szerep jut a Jobbiknak (aminek láthatóan senki sem örült igazán).

Schiffer András belvárosi eredményét taps fogadta az addigra már zsúfolásig megtelt zegzugos irodában, és mindenkit hosszan ünnepeltek, aki a harmadik helyig jutott.

Az est hőse a hosszas várakozást maratoni nyilatkozatsorozattal áthidaló Róna Péter volt: lapunknak azt mondta, hogy bármi lesz is az eredmény, ő mindenképpen a helyszínen alszik, tekintve hogy egy lakással följebb lakik.

A családias hangulatú eredményvárón sokáig abban a hiszemben voltunk, hogy az LMP-é az egyetlen párthelyszín, ahol nincsenek biztonsági őrök. Ám a tömegben belefutottunk egy termetesebb úrba az úgynevezett VIP-folyosón (ez egy szűk átjáró, és abba a szobába vezet, ahol a párt vezetői fogyasztották a szendvicseiket két beszélgetés között), aki a sajtós karszalagot látva úgy foglalt állást: "ezzel csak eddig!".

A nap végére a Nemzeti Választási Iroda honlapja lett a legnézettebb oldal az est vendégeinek számítógépein, egyszerre drukkoltak az LMP bejutásának és a kétharmad megakadályozásának. Az 5 százalék átlépését először üdvrivalgás, majd feszült csönd követte (volt, aki azt kérdezte, hogy ugye visszafelé már nem ugorhat az eredmény, valaki pedig azt emlegette: „kétszer nem lehet szerencsénk", nyilván 2010-re utalva), ebben a pillanatban még nem tudható, hogy az 5,06 százalékon álló számlálás a várhatóan öt mandátumon túl, a kétharmad szempontjából mit jelent.

A sajtótájékoztató előtt Schiffer András és az LMP szűkebb vezérkara zárt körben értékelte a fejleményeket. Pár perccel éjfél előtt azután felálltak a pódiumra, és Schiffer azt mondta: átmentünk a tű fokán, továbbra is van az ökopolitikának parlamenti képviselete, és talán a kétharmadot is sikerül megakadályozni.

- Két évvel ezelőtt ebben alig hitt valaki, a semmiből hoztuk vissza a pártot - mondta, hozzátéve: erre büszkébbek, mint a négy évvel ezelőtti bejutásra. A társelnök külön megköszönte a négy évet végigcsináló, de idén nem induló képviselők munkáját, majd gratulált Orbánnak és a nehezített pályán küzdő Mesterházynak.

- Ebben az országban százezrek, milliók elkeseredettek és dühösek – értékelte a Jobbik eredményét, hangsúlyozva: az ő szavazóiknak is alternatívát kínálnak, bemutatva, hogy van más választás, mint a populista szélsőjobb.

- Az a politikai osztály, amelyik az elmúlt 25 évben vezette az országot, megbukott. Lemaradtunk Európától és a visegrádi országoktól is. Reményt próbálunk mutatni azoknak, akik méltán érzik magukat csalódottnak: lesz új irány.

Megköszönte a másik társelnök, Szél Bernadett munkáját is, hangsúlyozva: bebizonyosodott, Magyarországon először, hogy egy pártot egy nő is kiválóan tud vezetni. Szél Bernadett szerint a felelősségük megnőtt, a következő négy évben még nagyobb súly lesz a vállukon, mint eddig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.