galéria megtekintése

A Bálna a menő

4 komment


Ónody Molnár Dóra

A Fidesz eredményváróján az ember azt érzi, mintha nem egy néppárt rendezvényén, hanem valamelyik budai bevásárlóközpontban sétálgatna egy kiadós shoppingolás után.

– Fura ez a sör – fintorog egy lány. – Vacak – válaszolja a fiú, akivel együtt álldogál. Az öltözékükön látszik, hogy nem ilyen „sátoros" minőséghez szoktak. A Bálna előtt álló, a kormánypártok győzelmét váró tömegről ez általában is elmondható.

Az ember azt érzi, mintha nem egy néppárt rendezvényén, hanem valamelyik budai bevásárlóközpontban sétálgatna egy kiadós shoppingolás után. Rengeteg a fiatal: női magazinok címlapjairól leugrott, csinos nők magas sarkúban, messziről mutatós, márkás ruházatban, igényes kiegészítőkkel, frissen készített frizurával, visszafogott sminkkel. Fiatal férfiak, szarukeretes dizájn szemüvegek mögé bújva, márkás ruházatban a sportostól a klasszikus öltönyökig.

"A tömeg ebben a pillanatban leveti a rózsadombi eleganciáját, s rögtön focipályán érezzük magunkat: pfujolás, fütyülés, káromkodás."

 

Mint a valós társadalmi folyamatokra érzéketlen közönségfilm statisztái zsizsegnek a szocialista korszakot felidéző Bálna előtt. Felvillan a Fidesz egyik kampányfilmje két évvel ezelőttről, amellyel a diplomások elvándorlását próbálták megakadályozni.

Akkor ezen a filmen kacagott az internet, mert a rendezők IPhone-os, a repülőtérre divatos szövetkabátban utazó fiatal sráccal jelenítették meg az elvándorló fiatalokat. Pedig az elvándorlók zöme pont nem ilyen, hanem kiábrándult, egzisztenciális válsággal küszködő, lecsúszástól rettegő fiatal. Most összeállt a kép: a videó megrendelői és készítői csak ezt a világot ismerik. A trendi, nyertesek világát.

A sörsátrakban egyébként lepény sül, de sült kolbászt is lehet kapni, limonádé, fröccs vagy sör kíséretében. A konszolidált tömeg akkor fordul ki magából, amikor a kivetítőn feltűnik a közszolgálati televízió választási műsora, s benne Bajnai Gordon is egy bejátszás erejére.

A tömeg ebben a pillanatban leveti a rózsadombi eleganciáját, s rögtön focipályán érezzük magunkat: pfujolás, fütyülés, káromkodás. Bajnai - bár az ordítozástól nem igazán lehet hallani - az alacsony választási részvételre keres magyarázatot.

Mintha egy bevásárlóközpontban sétálgatnánk - Kurucz Árpád / Népszabadság

– Valami oknál fogva nagyobb a közöny – mondja. Kinevetik. Nála nagyobb füttyögést csak Lendvai Ildikó sajtótájékoztatójának bejátszása kap. Egy kisebb társaság azon tanakodik, hogy miért lehetett olvasni számos baloldali véleményformálótól, hogy befogott orral kell a baloldalra leadni a szavazatokat.

– Milyen szar lehet így szavazni! – kommentálja a beszélgetésben lévő egyik fiatal srác, őszinte együttérzéssel a hangjában. Neki nincsenek kételyei.

A Bálna amúgy menő. Távol van a belváros zajától. Jó helyszín a plebejus kormányzás ünneplésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.