galéria megtekintése

Londonban együtt várnák az eredményt a magyarok

Helyszíni riport az egyetlen nagy-britanniai szavazóhelyiségből

Voltak, akik buszt béreltek és több száz kilométert utaztak Londonig, hogy leadhassák voksukat. "Minden szavazat számít" mondta egyikük, aki szerint olyan légkört kellene teremteni Magyarországon, ami lehetővé teszi hazatérésüket.

Az 5372 regisztrált közül több tucat magyar már a nyitás, azaz reggel hat előtt sorban állt a London belvárosában található Millbank Tower előtt. A korábban a brit Munkáspárt választási kampányközpontjának is helyet adó belvárosi felhőkarcoló második emeleti tágas termeit azért bérelték ki a szervezők, hogy elkerüljék a négy évvel ezelőtti tömegjeleneteket a nagykövetség belgraviai épületénél.

A déli roham után, amikor a nagykövetségtől származó információk szerint fél órát kellett várni, délután fél ötkor már csak néhány percet kellett sorban állni egy-egy asztalnál. Akiket megszólítottunk, egytől egyig dicsérték a feltételeket és a zökkenőmentes lebonyolítást.

 

A megyék és budapesti kerületek szerint elosztott tizenegy asztal előtt a reggeli órákban néhány percig kellett sorban állni. Lapunknak a választási bizottsági tagok, a Fidesz-KDNP, a Jobbik és a MSZP-Együtt-DK-PM-MLP képviselői is megerősítették, hogy nem volt gond.

Azt a Nagy-Britanniában élő magyarok közül önkéntességi alapon kiválasztott bizottsági tagok mondták el, hogy három esetben merült fel probléma: az érvényes regisztráció ellenére különböző félreértések miatt a választópolgárok nem szerepeltek a névsorban. A londoni konzulátus segítségével néhány telefonhívás után mindhárom szavazó leadhatta voksát.

Manchesterből buszokkal mentek szavazni

Megfigyelők szerint a választási törvénynek ugyan megfelelt, de igazságtalan volt, hogy a szigetországban élő kétszázezer magyar állampolgárnak egyetlen helyen volt alkalma élni a szavazati jogával. Szerintük legalább három választási helyszínt kellett volna biztosítani szerte Nagy-Britanniában. Manchesterből információk szerint mintegy százötvenen érkeztek. Ők bérelt autóbuszokon érkeztek.

Nem lehetett nem észrevenni, mennyire túlsúlyban voltak a fiatal, 40 év alatti szavazók. Egyikük, a Bristolból érkezett Németh László abban a reményben tette meg a kétórás autóutat feleségével és négy gyermekéből kettővel – köztük egy csecsemővel –, hogy sikerül leváltani a jleenlegi kormányt.

Az 5372 regisztrált szavazó szerinte is kevés, aminek az egyik okát abban látta, hogy nem lehetett postán szavazni, a közlekedés pedig még Londonon belül is igen költséges. A körülményeket és szervezés gyermekbarát megnyilvánulásait viszont nem győzte eléggé dicsérni. Fodor Gyula viszont a Fideszre szavazott. Ő a Millbank Towertől nem messze lévő kerületben, Claphamben él, és szoftverfejlesztő informatikusként csak tapasztalatszerzés miatt akar egy évet Londonban tölteni. Utána – mondja – hazamegy.

"Az egyetlen nemzeti párt"

Eközben három fiatalember száll ki egy kocsiból. A száz kilométerre lévő Banburyből jöttek, elmondásuk szerint azért, mert „minden szavazat számít", egy olyan légkör megteremtése mellett állnak ki, amely lehetővé teszi hazatérésüket.

A profi kampánybeszédet idéző fordulat szerint Horváth Tibor, Krómer József és Nagy Sándor is csak a korrupció, „a politikusok rablógazdálkodásának visszaszorítása" után lát csak esélyt arra, hogy Magyarországon folytassa a pályafutását.

Magyar zászlókkal felvonuló, magukat „főleg Londonban élő magyar hazafiaknak" nevező szavazók vasárnap estére választási eredményváró bulira szóló meghívókat osztottak szét a szavazás előtt és után a Millbank Tower körül összegyűltek körében. A rendezvényre állítólag azokat is várják, akik nem „az egyetlen nemzeti pártra" szavaztak.

Bevallásuk szerint nem kalandvágyból, hanem megélhetési okokból és kerekedtek fel Magyarországról. Az otthon élő rokonok rendszeres anyagi támogatása miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.