galéria megtekintése

Minden trükköt bevet a hatalomért a törvényszegő fideszes kiskirály

18 komment

K. Zs.

Zárt ülésen tárgyalták volna a Csák István teremi polgármester felfüggesztéséről szóló javaslatot mulasztásai és sorozatos törvénysértései miatt, majd a képviselők arról szavaztak volna, hogy keresetet nyújtanak be ellene a bíróságon. A fideszes politikus azonban berekesztette az ülést.

Nem sikerült megbuktatni a teremi „kiskirályt” az önkormányzat mai képviselő-testületi ülésén, Csák István fideszes polgármester ugyanis nem engedte szavazásra a felfüggesztéséről szóló javaslatot, majd be is rekesztette az ülést. A képviselők szerint a település vezetője ezzel újabb törvénysértést követett el, de

nem adják fel a harcot,

és újabb testületi ülésen próbálnak érvényt szerezni az akaratuknak tizenöt napon belül.

 

Mint megírtuk, a Fidesz 2014-ben elvesztette többségét az önkormányzatban, így a szabolcsi falut 1990 óta irányító Csák István kisebbségben maradt. Ellenzéke szerint Csák törvénytelen eszközökkel hátráltatja a munkát: önkényesen berekeszti az ülést, jogszabályellenes tájékoztatásokat ad. A polgármesteri hivatalban még egy jegyzőkönyvet is meghamisítottak, emiatt közokirat-hamisítással gyanúsítják Csák Istvánt, Kerekes Imre jegyzőt és egy hivatali dolgozót.

A képviselők bírósághoz akarnak fordulni, hogy az függessze föl tisztségéből Csákot, ehhez azonban előzetesen testületi határozatra van szükségük. A polgármester húzta-halasztotta az önkormányzat összehívását, ezért tavaly december 23-án Kozma Péter Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízottnak kellett felszólítania egy ülés összehívására.

Csák hétfő délután egykor már nem volt bent a hivatalában
Csák hétfő délután egykor már nem volt bent a hivatalában
Konyhás István / Népszabadság

A mai ülésről Margiticsné Kobolák Andrea független önkormányzati képviselő érdeklődésünkre azt mondta, sejtették, hogy Csák törvénysértő módon újra meg fogja akadályozni, hogy szavazzanak a felfüggesztéséről, ezért írásban kérték a megyei kormányhivatalt a részvételre,

Kozma Péter hivatala azonban sajnos nem képviseltette magát az ülésen.

Hozzátette: szerették volna, ha egy ügyvéd jelen lehet a testületi ülésen, ám amikor Csák megtudta, hogy egy jogot végzett ember hallgatóként szeretne részt venni az ülésen (amihez egyébként minden magyar állampolgárnak joga van), akkor zárttá nyilvánította a testületi ülést.

Margiticsné Kobolák Andrea szerint ekkor szóváltásba keveredtek Kerekes Imre jegyzővel, akit felszólítottak arra, hogy tegyen törvényességi észrevételt, a hivatalvezető azonban annyival intézte el a törvénysértést, hogy a testületi ülést a polgármester vezeti.

Ezután zárt ülésen került volna sor a polgármester felfüggesztéséről szóló javaslat megtárgyalására a mulasztásai és sorozatos törvénysértései miatt, majd arról szavaztak volna, hogy a keresetet benyújtják az illetékes bíróságra. Csák azonban mindezt nem hagyta, azt sem engedte, hogy Margiticsné felolvassa a javaslatot, hanem berekesztette az ülést. 

Kerestük Csák Istvánt és Kerekes Imrét, hogy magyarázzák el a történteket, de egy titkárnőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy

hétfő délután egy órakor már nincsenek bent a hivatalban.

Üzenetet hagytunk nekik, de megkeresésünkre nem reagáltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.