galéria megtekintése

Még keresik a röszkei terroristákat

6 komment


Fekete Gy. Attila

Kilenc szír és egy iraki állampolgár ellen emelt vádat az ügyészség a szeptember 17-én a Röszke 2 határátkelőt ért támadás miatt. Akkor elhangzott, hogy a támadók között volt egy nyilvántartott terrorista is, s hogy maga a támadás terrorcselekménynek minősül. Ez ügyben még tart a nyomozás.

A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség tíz ember ellen emelt vádat a röszkei közúti határátkelőnél szeptember 17-én történt tömegzavargás ügyében. A kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt határzár – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett – tiltott átlépésének bűntettével vádolják.

Fotó: Marko Djurica / Reuters

Emlékezetes: egy nappal azután, hogy életbe léptek a magyar–szerb határra épített kerítést védő büntetőjogszabályok, a Röszke 2 határátkelőnél a menekültek bedöntötték azt a kaput, amellyel a hatóságok lezárták előlük az utat Magyarország felé. Ezek után többek vizespalackokkal, beton- és fadarabokkal dobálták meg a magyar rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúval verték vissza a támadást. A zavargások délután három körül kezdődtek. Fél hat körül a menekültek egy új, minden addiginál nagyobb rohama nyomán néhányuknak sikerült Magyarország területére bejutnia, de nem sokkal később a hat páncélozott járművel megerősítve felsorakoztatott mintegy száz rohamrendőr újra kiszorította őket. A feszültség este hétre csillapodott.

 

Több, máig bizonyítatlan állítás is elhangzott egyes kormányzati illetékesek részéről. Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó jelentette be például, hogy két gyermeket, egy kisfiút és egy kislányt a menekültek egyszerűen áthajítottak a kerítésen. Ugyancsak ő erősítette meg a köztévé híradójának helyszíni értesülését, miszerint a zavargók között nyilvántartott terrorista is volt. Sem a rendőrség, sem a TEK, sem a mindkét szervezetet felügyelő Belügyminisztérium nem erősítette meg hivatalosan azóta sem ezt a bejelentést.

A rendőrségnek végül öt nappal a röszkei támadás után végre sikerült találnia egy majdnem terroristát. Ahmed H. (39) szír állampolgárról, aki ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, és akit két nappal a röszkei incidens után fogtak el a Terrorelhárítási Központ kommandósai a győri vasútállomáson, állítólag egy terrorista fedőszervezet tagja. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Ügyében még tart a nyomozás.

Indul az ellentámadás
Fotó: Dado Ruvic / Reuters

Bár a jogvédők és az ellenzék egy része máig vitatja a magyar hatóságok röszkei fellépésének jogszerűségét és arányosságát, a lapunk által megkérdezett jogászok szerint ami Röszke 2. határátkelőnél történt, valóban kimerítheti a terrorcselekmény fogalmát. A hatályos Btk. szerint ugyanis, „aki abból a célból, hogy állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, a lakosságot megfélemlítse, avagy más állam alkotmányos, társadalmi, gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, illetve nemzetközi szervezet működését megzavarja, a törvényben nevesített bűncselekmények valamelyikét elköveti bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő”. A törvényben nevesített bűncselekmények között szerepel a hivatalos személy elleni erőszak is, amit a röszkei támadók ráadásul csoportosan és felfegyverkezve követtek el.

Őt keresték a röszkei csata után
Őt keresték a röszkei csata után
Karnok Csaba / Reuters

Azonban arról, hogy terrorcselekmény miatt lesz-e vádemelés, az ügyészség szóvivője nem nyilatkozott, mivel a történtek után terrorcselekmény gyanújával indult nyomozás a mostani vádemeléstől függetlenül még tart.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.