galéria megtekintése

Akkor is lesz terroristánk: vadásznak a röszkei támadókra

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 21. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Miközben a Szegedi Járásbíróság szombaton a már korábban elfogott 11 migráns közül hatot előzetesbe tett, a rendőrség a győri vasútállomáson egy újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a Röszke 2. határállomás ellen szerdán végrehajtott támadással összefüggésben.

Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke levélben kért tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől a Röszke 2. határátkelőt múlt szerdán ért támadás idején elfogott nyilvántartott terroristáról. Még a rendőri műveletek közben elsőként a köztévé számolt be arról, hogy hangsúlyozottan meg nem erősített értesülésük szerint azonosított terroristát találtak a támadók között.

Később Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hivatalosan is megerősítette a „terroristaelfogás” tényét. Pintér Sándor már nem volt olyan magabiztos, mint Bakondi, amikor kérdésünkre úgy fogalmazott: „A Terrorelhárítási Központ teszi a dolgát, és remélem, rövid időn belül sikerül tisztázniuk az illető hátterét.”

A stáboknak nyilatkozó ismeretlen férfit is keresi a rendőrség a röszkei támadás miatt
A stáboknak nyilatkozó ismeretlen férfit is keresi a rendőrség a röszkei támadás miatt
Karnok Csaba / Reuters

 

Az idő múlásával egyre valószínűtlenebb, hogy a hatóságok szerint társait hergelő és irányító fiatalember azonosított terrorista volna. Ha az lenne, az ügyészség nyilván jelezte volna a letartóztatási indítványában. Ám csak azt írták róla, hogy „a gyanúsítottak közül egy személy vonatkozásában több más, súlyosabb bűncselekmény elkövetésére is gyanú merült fel, amelynek tisztázása további nyomozás feladata”.

A fiatalembert egyébként Jaszírnak hívják. Legalábbis ezen a néven mutatkozott be a rendőrségi fogdában a komáromi származású Tímea Becknek, azon újságírók egyikének, akiket a rendőrség tiltott határátlépés gyanújával őrizetbe vett, majd három nappal később bizonyítottság hiányában megszüntette velük szemben az eljárást. Tímea Beck egy zárkában ült Jaszírral, de már a Röszke 2. elleni támadás alatt is figyelte őt.

A hatóságokkal ellentétben Beck azt állítja, a szír fiatalember nem hergelte, sőt inkább csillapítani próbálta a kődobálókat, és a megafonján önmérsékletre kérte a rendőröket is. Egyelőre azonban úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy Jaszírt (már ha tényleg ez a neve) terrorcselekmény szervezésével is meggyanúsítsák. Lapunk úgy tudja, hogy bár Bakondi állításával szemben a neve nem szerepel az azonosított terroristák listáján, nem is ismeretlen teljesen a terrorelhárító szervek előtt.

Állítólag bizonyíthatóan szimpatizál terrorszervezetekkel és terrorszervezetekkel kapcsolatban állóként azonosított személyekkel. Önmagában ez is elegendő lehet ahhoz, hogy a magyar hatóságok számos kellemetlen kérdésére kelljen még válaszolnia. Vele együtt hat személy letartóztatását és ötnek a tranzitzónában végrehajtandó házi őrizetbe helyezését indítványozta az ügyészség.

Valamennyiüket „a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépésével” gyanúsítják. A bíróság végül helyt adott a letartóztatásra tett indítványoknak, azonban csak egy gyanúsítottat helyezett házi őrizetbe, kettőt szabadlábon hagyott, ketten pedig nem jelentek meg a bíróság előtt. Közben a rendőrség újabb gyanúsítottat azonosított és fogott el a győri vasútállomáson. Egyúttal a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Police.hu honlapon közzétett fotók alapján további – a röszkei csetepatéban részt vett – személyek azonosításához kéri a nyilvánosság segítségét.

Röszke 1.: ismét nyitva a határ

Ötnapi lezárás után vasárnap délelőtt újra megnyílt az M5-ös autópályán levő röszkei határátkelőhely. Az átkelőt Pintér Sándor belügyminiszter és szerb kollégája, Nebojsa Sztefanovics nyitotta meg. Elhangzott: a migránsokat ezentúl a régi, 5-ös úton fekvő, úgynevezett Röszke 2. átkelőnél veszik nyilvántartásba. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.