galéria megtekintése

Forma–1: Az éjszaka csodái

0 komment


Boda András

Grande Seb! – üvöltött a Ferrari vezetője, miután Sebastian Vettel könnyedén megnyerte a Szingapúri Nagydíjat, s ezzel a futamgyőzelmek számát illetően a harmadik helyre lépett elő az örökranglistán. Amilyen óriási volt az öröm az olasz csapatnál, olyan nagy volt a bánat a Mercedesnél: Lewis Hamilton kiesett, Nico Rosberg pedig még a dobogóra sem fért fel.

Bár benne volt a pakliban, hogy a relatíve lassú, szűk, városi szingapúri ringen – ahol „csak" százhatvanra emelkedett az átlag tempó – elolvadhat a Mercedes előnye, a végeredmény így is mélyütésként érhette a csillagos márka vezetését: az első három, azaz Sebastian Vettel (Ferrari), Daniel Ricciardo (Red Bull) és Kimi Räikkönen (Ferrari) egészen könnyedén hagyta maga mögött a címvédő istálló mindkét pilótáját.

Mi több, Nico Rosberget (Mercedes) még a negyedik helyéért is alaposan megizzasztották a riválisok, Lewis Hamilton (Mercedes) pedig célba sem ért.

A német gárda vasárnapi mélyrepülése nem volt előjelek nélküli. Szombaton ugyanis Vettel nyerte meg a kvalifikációt – Ricciardo, Räikkönen és Danyiil Kvjat (Red Bull) előtt –, a két Mercedes csak a harmadik sorba jutott. Az időmérő után a rajtrács elejéhez szokott Rosbergnek és Hamiltonnak egy szót sem kellett szólnia. Tekintetük elárulta: sokkolta őket az eredmény.

 

Vettelnek viszont magasba lendült a keze, hiszen a Ferrarival először sikerült elhódítania a pole pozíciót. Az pedig, hogy a rajtelsőséget futamgyőzelemre váltaná, már a vasárnapi – helyi idő szerint este nyolckor, így lámpafényben startoló – futam első perceiben nyilvánvalóvá tette, hiszen hamar jókora előnyt autózott ki magának.

Olivia Harris / Reuters

A nagy rohanás azonban részben felesleges volt, hiszen előnye többször is odalett: a futam alatt kétszer küldték be a biztonsági autót. Először azért, mert Nico Hülkenberg (Force India) előbb Felipe Massa Williamsének, majd a szalagkorlátnak koccant. Másodszor pedig meglehetősen rendhagyó ok miatt fogták meg a mezőnyt: egy ember átmászott a kerítésen, sétált egy keveset a pályán, majd visszaballagott a lelátóra...

A biztonsági autó egyszer sem okozott változást az élen, nem úgy a középmezőnyben. Max Verstappen (Toro Rosso), aki futamról futamra remek manőverekkel véteti észre magát, technikai hiba miatt egy kör hátránnyal tudott elrajtolni, de a biztonsági autós etapoknak – meg persze remek tempójának, kiváló előzéseinek – köszönhetően nyolcadik lett. Ez pedig még akkor is bravúr, ha többen – mások mellett Hamilton, Fernado Alonso (McLaren) és Massa – technikai hiba miatt kiestek előle.

Noha a Mercedesek leszerepeltek Szingapúrban, egyelőre szó sincs arról, hogy hat futammal az évad vége előtt érzékelhetően nyitottabbá vált volna a világbajnokság. Vettel – aki idei harmadik győzelmét szerezte – 49 pont lemaradásban van az élen álló Hamiltonnal szemben. A második helyen álló Rosberg pedig csökkentette ugyan hátrányát, de brit kollégája még mindig 41 ponttal vezet előtte. Míg az idei tabellán nem történt érdemi változás, addig az örökranglista módosult. Miközben mindenki arra számított, hogy majd Hamilton éri be Ayrton Sennát, Vettel lépett előre. Pályafutása negyvenkettedik sikerével ugyanis megelőzte a brazil legendát, és a nagydíjgyőzelmek számát illetően ő lett minden idők harmadik legeredményesebb pilótája Michael Schumacher és Alain Prost mögött.

Cseppet sem meglepő, hogy a futam utáni interjún Vettel szándékosan félreértette azt a kérdést, mire számít a folytatásban, és fülig érő szájjal jelentette ki: „Arra számítok, hogy most nekivágunk az éjszakának."

Szingapúri Nagydíj, végeredmény

1. Sebastian Vettel (német, Ferrari),

2. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull), 

3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari),

4. Nico Rosberg (német, Mercedes),

5. Valtteri Bottas (finn, Williams),

6. Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull),

7. Ser­gio Perez (mexikói, Force India),

8. Max Verstappen (holland, Toro Rosso),

9. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso), 10. Felipe Nasr (brazil, Sauber).

A vb-pontverseny állása:

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 252 pont,

2. Rosberg 211,

3. Vettel 203.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.