galéria megtekintése

Hét útlevél volt Ahmed H.-nál, amikor lecsaptak rá a terrorelhárítók

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 23. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Elfogásakor hét különböző útlevelet találtak Ahmed H.-nál, s mindben volt schengeni vízum. A röszkei határátkelő elleni támadás egyik irányítója a rendőrség közlése szerint tagja a Tablighi Jamaat iszlám fundamentalista szervezetnek. Elfogása óta a titkosszolgálat vizsgálja a magyarországi migránsmegmozdulások hangadóit. Terrorszervezetek „küldötteit” keresik köztük.

Kedden a Szegedi Járásbíróság letartóztatta Ahmed H. 39 éves szír állampolgárt, akit szombaton fogtak el a terrorelhárítás kommandósai a győri vasútállomáson. Azzal gyanúsítják, hogy ő volt az egyik szervezője és irányítója annak az agresszív bevándorlócsoportnak, amely szeptember 16-án kövekkel, botokkal felfegyverkezve megtámadta a Röszke 2. határátkelőt védő rendőri egységeket.

Hivatalosan Ahmed H.-ról csak annyi tudható, hogy ciprusi, ott munkavállalási engedéllyel is rendelkezik. Továbbá, hogy tagja a Tablighi Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalomnak, amelyet a terrorszervezetek fedőszervként arra használnak, hogy radikális személyeket juttassanak be egyes célországokba.

Jaszír (hangosbeszélővel a kezében) rendőrkézen a röszkei határon
Jaszír (hangosbeszélővel a kezében) rendőrkézen a röszkei határon
Marko Djurica / Reuters

 

A Népszabadság rendészeti forrásokból úgy tudja, a férfinál elfogásakor hét különböző útlevelet találtak. Mindben volt érvényes schengeni vízum. Ehhez képest egyelőre rejtély, miért illegálisan lépett Magyarország területére. És persze az is tisztázandó, hogyan szerzett, illetve miképpen szereztek neki hét különböző hamis útlevélbe schengeni vízumot.

Forrásaink szerint Ahmed H. nem szegény ember. Vállalkozása és halászhajója van Cipruson, öt autója, és épp most készült egy 90 ezer eurós házat építeni. Nős. Állampolgársági kérelmét azonban elutasították a ciprusi hatóságok.

Még nem lehet tudni, hogy volt-e kapcsolat Ahmed H. és a korábban szintén terroristának kikiáltott másik szír állampolgárságú férfi között, aki a szegedi fogdában Jaszír néven bemutatkozott be Tímea Beck szlovák újságírónőnek. Jaszír lehetett az a piros hátizsákos fiatalember, aki több rendőrségi felvételen látható, amint hangosbeszélőn hergeli (Tímea Beck írása szerint viszont csitította) a röszkei határállomást támadó radikális csoportot. És akiről már közvetlenül az elfogása után azt állította a közmédia, hogy azonosított terrorista.

Ezt az információt röviddel később megerősítette Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, majd később maga Orbán Viktor is. Titkosszolgálatokhoz közel álló forrásaink szerint azonban ezt a tényt a külföldi partnerszolgálatok még nem igazolták vissza. Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a Jaszírként említett férfi szimpatizált bizonyos radikális iszlám csoportokkal.

A terrorelhárítás, a rendőrség és a titkosszolgálatok vizsgálják Ahmed H. és Jaszír kapcsolatrendszerét, telefonjaik híváslistái alapján megpróbálják azonosítani magyarországi és európai kapcsolataikat. És persze azt is, hogy megbízói akaratából vett részt Ahmed H. a röszkei támadás szervezésében, vagy más volt a feladta.

Visszamenőlegesen ellenőrzik a titkosszolgálatok, a rendőrség és a terrorelhárítás az elmúlt hetekben Magyarországon lezajlott migránsok szervezte demonstrációk szószólóinak a hátterét és kapcsolatrendszerét is. Olyan információk birtokába jutottak ugyanis a szolgálatok az elmúlt napokban, miszerint

a demonstrációk szervezőinek és hangadóinak a többsége nem a menekültekkel jött például a Keleti-pályaudvarhoz vagy a röszkei határátkelőhöz.

Némelyekről állítólag már kiderítették, hogy repülővel érkeztek Európába, s csak itt csatlakoztak a bevándorlókhoz. Ezért kezdték el ellenőrizni azokat, akik a rendőrségi videofelvételek szerint például a Keletinél és Röszkén megafonnal irányították a menekültek megmozdulásait.

A „nem közülük való”, majd hirtelen „eltűnt” aktivistákról beszéltek munkatársunknak azok a migránsok is, akik korábban a Keletinél táboroztak. Ám ezek a férfiak olykor egyszerűen felszívódtak. Eleinte a menekültek azt feltételezték, hogy embercsempészekkel továbbutaztak.

De miután gyors egymásutánban többüknek is „nyoma veszett”, egyre inkább a rendőrségre kezdtek gyanakodni. Hivatalosan sem a rendőrség, sem a terrorelhárítás vagy a titkosszolgálat nem ismerte el eddig, hogy a korábbi tüntetések hangadóit kiemelték volna a tömegből, bár a rendőrség ez irányú gyakorlatát ismerők szerint az logikus intézkedés lett volt a rend fenntartása érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Vízuma volt, mégis a lezárt kapun keresztül jött át a röszkei gyanúsított

A Szegedi Járásbíróság kedden elrendelte annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akit tömegzavargás részvevőjeként, a határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanúja miatt szombaton vett őrizetbe a rendőrség.

Tényleg találhattak terrorista szálat Röszkén

Terrorista fedőszervezet tagja a letartóztatott szír állampolgár – közölte

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.