galéria megtekintése

Már nem Vida Ildikó a NAV elnöke

Órákig semmilyen hivatalos közlemény nem született arra a hírre, hogy egy adóhatósági forrás szerint hétfőtől nem Vida Ildikó a NAV elnöke. Az információval kapcsolatban a hatóság semmilyen közlést nem tett, de azóta lapunk birtokába került Vida leköszönő levele is. A pozíciója már tavaly ősz óta veszélyben volt azután, hogy kiderült, egyike az Egyesült Államokból kitiltott kormányzati tisztviselőknek.

444-nek nyilatkozó forrás szerint Vida már két hónapja beadta a felmondását, amelynek most jár le a határideje. Az elmúlt órákban a Népszabadsághoz eljutott Vida Ildikó elköszönő levele, amelyet a hivatal munkatársainak küldött szét. Ebben az elmúlt öt év folyamatos küzdelmeivel, a tavaly október óta a személyét ért támadásokkal, a NAV egészét érintő egyes kormányzati lépésekkel és a szervezet életpályamodelljére tett javaslatának minisztériumi elutasításával indokolta, hogy „a miniszterelnök úr kérése ellenére úgy érezte, valójában nincs választási lehetősége”.

Vidai Ildikó május 20-án mondott le elnöki munkaköréről, ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról is. Keddtől már nem képviselheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Mivel egy nap alatt képtelenség új vezetőt kinevezni a helyére, Vida az elnöki munkakört korábbi helyettesének, Varga Árpádnak adta át.

Vida méltányolva a szervezet vezetőinek és munkatársainak „a közös célok elérése érdekében kifejtett sokszor embert próbáló helytállását a nehézségek leküzdésében”, valamint támogatásukat, melyet mindig maga mögött tudhatott, búcsúlevelében közreadta távozása indokait. Ezt írta:

„Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek. Az életpálya kialakításához szükséges törvénymódosítást elkészítettük a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghatározott határidőben, azonban az minden igyekezetem és erőfeszítésem, valamint a kormányzati ígéretek ellenére nem került az Országgyűlés elé benyújtásra.

 

Ugyanakkor (április közepén) mélységes megdöbbenéssel szembesültem a NAV strukturális átalakítására, személyi állományára vonatkozó kormányzati elképzelésekkel, hiszen a NAV-ot senki nem kérdezte meg, szervezetünket, illetve annak felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta. Ezek az elképzelések, tervek folyamatos küzdelmeim ellenére – mint ahogyan azt a médiából is hallhatják – továbbra is makacsul tartják magukat. Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan. Bármelyik általam ismert elképzelés végrehajtása – mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik – részemről vállalhatatlan.

Ezek a körülmények eredményezték azt, hogy – a Miniszterelnök Úr kérése ellenére – úgy éreztem, valójában nincs választási lehetőségem.”

Vida Ildikó elköszönő levelét teljes terjedelmében itt olvashatják (docx).

Forrásaink szerint előfordulhat, hogy a NAV azért nem reagált eddig, mert Orbán Viktor nem támogatta Vida lemondását, és meglepte őket, hogy az elnök tényleg felállt székéből a felmondási idő leteltével.

Vida Ildikó pozíciója már tavaly ősz óta veszélyben volt. Akkor derült ki, hogy egyike az USA-ból kitiltott kormányzati tisztviselőknek. Vida és a kormány is többször tagadta ezt az állítást. Végül a NAV elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában elismerte, hogy a kitiltottak között szerepel.

Vida Ildikó
Vida Ildikó
Kurucz Árpád / Népszabadság

Vida Ildikó várható távozására az utóbbi hetekben Varga Mihály gazdasági miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is tett utalásokat. Vida Ildikót egyértelműen Simicska Lajos egyik bizalmasának tartják, akinek viszonya megromlott Orbán Viktorral és a kormánnyal.

Korábban mi is írtunk róla, hogy Vida Ildikó távozását már kész tényként kezelik a kormánykörökben. Posztjára Kovacsics Iván korábbi helyettest, Czinege Attilát, a NAV Észak-alföldi Regionális Főigazgatóságának vezetőjét és Papp Istvánt, a dél-alföldi régió főigazgatóját is az esélyesek közt emlegették. Most úgy tűnik, egy másik forgatókönyv valósulhat meg, ha valóban Varga Árpádot nevezik ki a NAV elnökének.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium az ügyben kora délután kiadott egy sajtóközleményt, amely emlékeztet, hogy a törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap, tehát Vida NAV-elnöki jogviszonya a mai nappal megszűnik, a helyét pedig Varga Árpád veszi át. „Az előttünk álló gazdasági korszakhoz megváltozott szerkezetű adó- és vámhivatalra van szükség. Az adózás rendjének megújításáról szóló terveket az Államreform Bizottság már több alkalommal tárgyalta. A kormány a jelenleginél feladatorientáltabb, ügyfélbarátabb adóhivatalt kíván létrehozni, amely jobban illeszkedik a gazdaság új szerkezetéhez. Az új elnök kinevezésére az átalakítást érintő legfontosabb döntések meghozatala után kerül sor” – hangzik a közlemény, amely megköszöni Vida Ildikónak az elnöki feladatainak az ellátását, további munkájához pedig sok sikert kíván.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.