galéria megtekintése

Varga végezhet Vidával

A kormányfőtől a nemzetgazdasági miniszterhez kerülne a NAV elnökének kinevezési joga a nemzetgazdasági tárcának egy, a saját törvénymódosító javaslatához benyújtott módosító indítványa szerint. Varga ezzel Vida Ildikó menesztését készítheti elő. Vida utóda a korábban általa menesztett Kovacsics Iván lehet.

Meglehet, végül mégsem csak az amerikai megfigyelési ügy miatt kényszerül távozni hivatalából Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke. A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz közeli forrásaink szerint ebben az is szerepet játszhat, hogy Varga Mihály miniszter „erős ellenszenvvel viseltetik Vida és az ő tevékenysége iránt”. Még 2013 végén az online pénztárgépek körül kirobbant botrány mérgesítette el a viszonyukat.

Baráti mosoly
Baráti mosoly
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

2014 januárjában a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei megszállták a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalt (MKEH), és az egyik nagyobb online pénztárgépeket forgalmazó cég, az Alt Cash Kft. Fogarasi úti telephelyét. Hivatali visszaélés gyanújával indítottak eljárást, kezdetben ismeretlen tettesek ellen, de később két gyanúsítottjuk is lett, amiért a cég annak ellenére kapott forgalmazási engedélyt egy bizonyos pénztárgéptípusra, hogy az nem bizonyult manipulálhatatlannak az előminősítésen.

 

A cég az első perctől tagadta, hogy szándékosan manipulálhatóvá tette volna a pénztárgépét, amelyből több tízezret már szinte a piacra dobás pillanatában előjegyeztek a vállalkozások. Az Alt Cash ugyanis az egyike volt azon társaságoknak, amelyek a kormánnyal megállapodtak arról, hogy a pénztárgépgyártás elősegítésére kapott támogatás fejében 2013. november 30-ig tízezer pénztárgépet értékesítenek, legfeljebb százezer forintért. Vargának tehát jó oka volt dühösnek lenni, amikor az akkor kiszivárgott hírek szerint a NAV ellenőrei megfúrták a cég államilag támogatott gépeinek piacra dobását. Vida azonban a miniszter dörgedelmei dacára 2014. január elején visszavonta az Alt Cash gépeinek forgalmazási engedélyét.

Hónapokkal később a cég mégis megkapta az engedélyt egy állítólag módosított műszaki tartalmú gépre, ám a piacot addigra már felosztották a versenytársak.

Állítólag az Alt Cash gépe volt az egyetlen, amelynek az engedélyezési eljárásából a NAV szakemberei kimaradtak. Ez magyarázhatja, miért csak utólag szúrták ki a NAV informatikusai a gépet szerintük manipulálhatóvá tevő hibákat.

A rendőrség tavaly augusztusban vádemelési javaslat nélkül zárta le a nyomozást. Csak annyit tudni: bár a nyomozók két személyt is meggyanúsítottak hivatali visszaéléssel, végül bizonyítékok hiányában csendben megszüntették az eljárást.

Időközben Vida menesztette a sajtóban kétes kínai üzleti kapcsolatokkal hírbe hozott helyettesét, Kovacsics Ivánt. Varga rögtön jövedelmező állást kínált Kovacsicsnak a Magyar Turizmus Zrt.-nél, ami bennfentesek szerint egyértelművé tette, hogy nem értett egyet a NAV-elnök döntésével. Forrásaink szerint a június elsején benyújtott indítványával

Varga lényegében Vida menesztése mellett Kovacsics visszatérését is megpróbálja előkészíteni.

A három, már beterjesztett törvényjavaslat módosításához benyújtott módosítóba rejtett kezdeményezés szerint „a NAV elnökének kinevezési és felmentési jogköre a miniszterelnöktől átkerülne a nemzetgazdasági miniszterhez, illetve a NAV elnökhelyetteseit a jövőben a NAV elnöke a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyásával nevezhetné ki, illetve menthetné fel”.

A javaslat írásos indoklása szerint a cél a miniszteri felügyeleti jogkör hatékonyságának növelése. A NAV-hoz közeli forrásaink szerint a hivatalban eddig sem érezték azt, hogy Vargát bármi is gátolta volna felügyeleti jogainak gyakorlásában.

Egy névtelenséget kérő NAV-os így beszélt erről:

„Kénye-kedve szerint ugráltatott minket korábban is, volt, hogy a minisztériumi apparátus helyett kellett a NAV-osoknak dolgozniuk, és abba is beleszólt, hogy mit, mikor és hogyan jelentethetünk meg a sajtóban. Semmiben sem akadályozta a miniszter urat, hogy Orbán Viktor nevezte ki a NAV elnökét, és nem ő".

Vargának a saját törvénymódosító javaslatát módosító indítványa azonban ebben a formában enyhén szólva is házszabályellenes. Nem véletlenül rejtették el több más módosító indítvány közé. A házszabály ugyanis kifejezetten tiltja, hogy olyan szövegrészekhez nyújtsanak be módosító indítványokat, amelyeket az előterjesztő törvénymódosítási javaslata eredetileg nem érint. Márpedig a tárca eredeti, még május közepén beterjesztett módosító indítványaiban nem szerepelt a NAV-elnök kinevezési szabályainak módosítása.

Az előterjesztésről program szerint ma tárgyal a törvényalkotási bizottság. Kérdés, ők mit szólnak vajon a házszabályellenes indítványhoz. Fidesz-közeli források kizártnak tartják, hogy a módosítást Varga ne egyeztette volna előre Orbán Viktorral. Furcsállják azonban, hogy csak a NAV elnökének a kinevezése kerülne eggyel alacsonyabb szintre (a miniszterelnöktől a miniszterhez), miközben a rendőrség, a TEK és a titkosszolgálat első számú vezetőit továbbra is a kormányfő nevezi ki.

Kerestük a témában a Nemzetgazdasági Minisztériumot. Azt kérték, írásban tegyük fel a kérdéseinket. Ezt még kedden meg is tettük, de választ szerdai lapzártánkig sem kaptunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.