galéria megtekintése

Lemondanak Vida Ildikóról

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 27. számában
jelent meg.

Csuhaj Ildikó – F. Szabó Emese
Népszabadság

Egyre jobban inog Vida Ildikó széke, akár már a következő hetekben távozhat a NAV éléről. Az adóhatóságnál is az a hír járja, hogy távozása várható, és bár ezt kormányzati források nem erősítették meg, azt biztosan nem bánnák, ha Simicska Lajos bizalmasa lemondana posztjáról.

Az adóhatóságnál, Vida Ildikó környezetében úgy érzékelik, hogy „mozog” a NAV-elnök széke, ezért a Népszabadságnak azt valószínűsítették:

májustól, nyártól már bizonyosan nem lesz a mostani posztján.

Arról, hogy Vida Ildikó hivatalosan jelezte volna távozási szándékát, az általunk megkérdezett kormányzati források nem tudtak.

 

Azt viszont megerősítették, hogy a kormány tárgyalt a Vida Ildikó által fémjelzett adóhatósági életpályamodellről és bérezési javaslatokról, de Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem bólintott rá a NAV elnökének terveire. Forrásaink azonban azt nem zárták ki, hogy Vida távozása „bármikor” megtörténhet. A kormányoldalon tudatában vannak, hogy a Simicska Lajos bizalmasának tartott NAV-elnöknek nem érdeke a lemondás, de alakulhatnak úgy a körülmények, hogy távozik – jegyezték meg.

A leváltásra szakmai okot bőven adnának az Állami Számvevőszék jelentésében megfogalmazott bírálatok, amelyekre a NAV-nak a napokban kellett reagálnia. A jelentés szerint a NAV ellenőrzési gyakorlata számos kívánnivalót hagy maga után. Az évente több százmilliárd forint újonnan keletkező hátralékkal egyáltalán nem foglalkozik a hatóság. Mindösszesen 3800 milliárd forintra tehető az az összeg, amelyet 2009 és 2013 között behajthatatlan volta miatt törölni kellett.

Az ÁSZ-megállapítások közt szerepelt, hogy az adóhatóságon belül a felelősségi szintek és eljárási rendek nem mindig áttekinthetők, megszokott jelenség, hogy a hivatali út be nem tartása mellett folyik a munka. Egyelőre nem ismert, mi a jelentés kritikus pontjaira Vida Ildikó válasza.

Vida távozása nem csak szakmai szempontokból lenne logikus következménye az elmúlt hónapok folyamatainak.

A gazdasági hatalomért folytatott Orbán–Simicska-háború miatt a minisztériumokban és más intézményekben lassan egy éve tart a „simicskátlanítás”, ami eddig elkerülte az adóhatóságot. Azt a megfigyelők régóta tudni vélik, hogy Simicska Lajos egyik legbizalmasabb embere Vida Ildikó, ezt erősíti, hogy két NAV-elnöki ciklusa között Simicska cégeiben kapott munkát, személyes kapcsolatuk is hosszú évekre nyúlik vissza.

A NAV elnöke tavaly ősszel került a figyelem és a kritika középpontjába. Az úgynevezett kitiltási botrány során az ellenzék a parlamentben, a tüntetők pedig az utcán követelték menesztését, ám akkor Orbán még védelmébe vette. A Napi Gazdaság október közepén hozta nyilvánosságra, hogy a NAV elnökét és több munkatársát kitiltották az Egyesült Államokból korrupciós érintettség gyanúja miatt. A találgatásokat megelégelve Vida a Magyar Nemzetnek adott interjújában el is ismerte: rajta van a listán.

Nem bánnák, ha Vida lemondana
Nem bánnák, ha Vida lemondana
Kurucz Árpád

Az interjúval kínos helyzetbe hozta „munkáltatóját”, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, valamint más kormánytagokat is, ugyanis azt állította: kormányzati személyeknek is tudomásuk volt az érintettségéről. Ezután abszurd jelenetek sora következett: az angolul nem beszélő Vida Ildikó emlékezetes Szabadság téri performanszában követelte André Goodfriend amerikai ügyvivőtől, hogy hozza nyilvánosságra a kitiltás indokait.

Orbán Viktor tavaly még a magyar szuverenitás ügyével indokolta, hogy miért nem meneszti a NAV-elnököt, bár ezzel valószínűleg inkább a korrupciós vádak egészét akarta kormányától távol tartani. Decemberben aztán egy parlamenti felszólalásában Vidát arra utasította: perelje be az amerikai ügyvivőt rágalmazásért, vagy távozzon. Jogi elégtételre végül nem került sor, a távozás viszont időszerűvé vált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.