galéria megtekintése

Ősszel olyan jön, amilyet még nem látott Magyarország

19 komment

K. T. A. - Á. Z.

Szombaton országszerte több nagyvárosban is tüntettek az Orbán-kormány oktatási rendszere ellen, lesújtó bizonyítvánnyal küldve el vakációzni a politikusokat.

Ez a Tanítanék Mozgalom utolsó nagy demonstrációja a nyári szünet előtt. A tanárok, a diákok és a szimpatizánsok utcára vonultak Pécsen, Miskolcon és Szegeden is, miután Győrben már délelőtt megtartották a demonstrációt. A lázadó tanárok egyik vezéralakja, Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója humort és egy nagy bejelentést ígért. (Arról, hogy melyik városban hol tüntetnek, itt találják a hírösszefoglalónkat.)

Percről percre

16:05 A tüntetésnek vége. Erőt gyűjtünk, hogy ősszel olyan jöjjön, amilyet még nem látott az ország – búcsúznak a szervezők.

 

16:02 Az, hogy a tanároknak mennyire elegük van, a tüntetés zárásakor is nyilvánvaló. Most nem a Himnuszt, hanem a Kossuth-indulót énekli el a tömeg.

15:58 Sándor Mária is a színpadon. Bejelenti, hogy július elején az egészségügyért szerveznek tüntetést a Kossuth térre.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

15:54 A Tanítanék Mozgalom – jelentik be – olyan aktivistákat vár, akik arccal-névvel vállalják a szereplést a kitűzött célokért. Tanárok, diákok és szülők is felmennek a színpadra.

15:51 A színpadról felhívják Pilz Olivért, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának az elnökét, akinek a nyílt levele januárban elindította a tanárok tiltakozó akcióját. Érdemi kijelentés nincs, Pilzet a miskolci tüntetés színpadán állva az érdekli, milyen Budapesten az idő.

15:47 A füttyszót néha „Mocskos Fidesz!” váltja fel.

15:43 Lázár János nevét irgalmatlanul kifütyülik a tüntetők.

15:41 A Tanítanék Mozgalom elkezd bizonyítványt osztani a kormánytagoknak. Balog Zoltán humánminiszter és Palkovics László államtitkár a tüntetők szerint megbukott, ahogy mindenki más is.

15:39 Rogán Antal, Lázár János, Palkovics László, Németh Szilárd és Kósa Lajos elítélő nyilatkozatait olvassák fel a tanárok fél éve tartó tiltakozó akcióival kapcsolatban.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

15:34 „Áder és Orbán hagyja, hogy a kollégáinkat megfélemlítsék. Nem tűrjük tovább!” – veszi át a szót Pukli István ott, ahol Galló Istvánné abbahagyta, a tanársztrájk alatti megfélemlítésekre utalva. Szavait a tömeg hatalmas üdvrivalgása kíséri.

15:27 Galló Istvánné a Pedagógusok szakszervezete vezetőjeként arról beszél, hogy a tiltakozással semmit nem értek el, pedig a Balog Zoltán fémjelezte humánminisztériummal 12-szer, az NGM-mel ötször ültek le tárgyalni. Elmondása szerint a tiltakozók 25 pontjából 19-et ugyan elfogadtak, de a köznevelési törvénybe végül egyikük sem került bele. A tárgyalások nem, de a tüntetések elérték a céljukat, mert az Orbán-kormánynak rá kellett döbbennie, hogy a tanárok nem fogják abbahagyni. A gondolatmenet nagyjából ugyanaz, ahogyan lapunknak adott interjújában is megfogalmazta.

15:24 Balatoni álommeló – virít a riport címe az M1-en, amely nemrég azért beszámolt a tüntetésről

15:17  Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus szakszervezetének az elnöke szólal fel. Arról beszél, hogy a brutális centralizálás nem érte el az áhított eredményt.

15:15  Már nem esik. Zuhog.

15:12 Sándor Mária és a mozgalma szolidaritásból mindegyik tanártüntetésre elmegy. Ki is feszítettek egy „Magyarország, ne engedd a nővéreidet külföldre” feliratú molinót.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

15:08 „Végre esik” – mondják a tömegben. Lapunknak adott interjújában Pukli István is esőt ígért.

15:03 A megbélyegzésre nem kellett sokáig várni. „A pedagógusok többsége a párbeszédben hisz, nem az utcai akciókban és politikai hergelésben” – értékelte az MTI híre szerint az oktatási államtitkárság a Tanítanék mozgalom és a Civil Közoktatási Platform által szombatra a fővárosba meghirdetett demonstrációt.

15:00 Még mindig a nyolcvanas évek. Queen: I Want It All.

14:59 Elkezdett esni az eső. Előkerültek az esernyők is, de az eső Pukli István szerint senkit nem fog zavarni.

14:57 A tömeg eleje a Várkert Bazárhoz ér. Ezt „Megjöttünk!” kiáltásokkal nyugtázzák.

14:56 A tömeg megáll egy esküvői menethez. Sándor Mária és Pukli István is gratulál az ifjú párnak. Inkább egy piknikre emlékeztet a hangulat, mint forradalomra.

14:54 Pártzászló nincs a tömegben, igaz, fiatalok se sokan. 

14:49 „Ria, ria, Hungária!” – a tüntetők persze gondolnak a magyar válogatottra is.

14:48 Olyan hangosak akarunk lenni, hogy az Európa-bajnokság miatt éppen Franciaországban lévő miniszterelnök, Orbán Viktor is meghallja a hangunkat – kiabálja Pukli István a hangosbeszélőbe.

14:47 A Várkert Bazárnál és az Erzsébet híd felé tartó úton rengetegen várják, hogy csatlakozhassanak a Március 15. térről érkezőkhöz.

14:45 „Bezár a bazár!” – ki találta ki ezt a remek szlogent?

14:44 A tömeg eleje lassan átér az Erzsébet hídon, a vége még nem ért fel. Több ezer ember tüntet. 

14:41 A hangszórók már a nyolcvanas éveknél tartanak. Eurythmics: Sweet Dreams. 

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

14:40 Eközben az M1-en: Ízek utcája!

14:38 Aki hozott kockás szalagot, kösse ki az Erzsébet hídra – kérik a szervezők.

14:37 „Orbán Viktor, egyes alá!”, „Balog Zoltán, egyes alá!” – kiabálják Pukli István felszólítására.

14:31 Pukli István és Sándor Mária is kockás inget visel, amelyet Klinghammer István volt államtitkár ostoba kirohanása tett a tiltakozás egyik jelképévé.

14:24 A tömeg néhány pillanatra megáll, miután a tüntetők felkanyarodtak az Erzsébet hídra. „Megbuktál!” – skandálják sokan. A Rolling Stonestól szól a Paint It Black.

14:20 A menet összeállt, a tüntetők a Tanítanék Mozgalom zöld molinójával – „Üzenjük a kormánynak, hogy ők is megértsék! Tanítanék!” az élen elindulnak a Március 15. térről a Várkert Bazár felé.

14:15 Pukli István el akart kezdeni egy rövid beszédet, de egy idős férfi szóváltásba keveredett vele. A rendőrök közbeléptek, kérve a férfit, hogy szálljon le a tüntetőkről.

14:13 A budapesti tüntetők között feltűnik Vágó István és az ápolónők fekete ruhás mozgalmának a vezéralakja, Sándor Mária is.

14:07 Sokan jönnek kockás ingben, és persze megjelentek a kokárdaárusok is.

14:02 Budapesten a Március 15. téren gyűlik a tömeg. Kissé szórványosan állnak. Néhány autó dudálva nyilvánítja ki, hogy szimpatizál az üggyel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.