galéria megtekintése

Le kéne mondanod, boldog karácsonyt!

0 komment


Czene Gábor

Ez szerencsét jelent! – nyugtatta meg Hegedüs István elnök a képviselőket, akik körében riadalmat keltett, hogy az Országos Roma Önkormányzat ülésének kezdetén néhány feldőlt ásványvizes palack nagy robajjal a földre zuhant.

Lehet, hogy az ilyesfajta jelenségek csak fenntartásokkal tekinthetők a cigány hiedelemvilág szerves részének, de tény: Hegedüs számára csakugyan kedvezően alakult a közgyűlés.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ellenfelei ezúttal kisebbségben maradtak, a leváltásáról szóló javaslat napirendre sem került.

 
„Egyik oldalon Hegedüs csapata ül, a másikon Flóri csapata. Ezért én megyek középre"

– tartott politikai helymeghatározást a Dohány utcai székház dísztermében Makai István, a Roma Polgári Tömörülés vezetője. Valóban középre húzta a székét, az erőviszonyokat azonban nem sikerült alapjaiban megváltoztatnia. A függetlenek spontán verbuválódott frakciója vele együtt is csupán két főt számlált.

Flóri, azaz Farkas Flórián miniszterelnöki biztos jó ideje egyik botrányból a másikba bukdácsol. Senki nem lepődött meg, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi elnöke – kerülendő a kínos kérdéseket – jobbnak látta, ha távol marad a rendezvénytől. Farkas hívei a szintén fideszes Berényi László, volt parlamenti képviselő vezérletével gyülekeztek.

Az elmúlt hónapokban váltakozó sikerrel folyt a küzdelem, a mostani közgyűlésen Hegedüs István támogatói kerültek többségbe. Berényi szerette volna, ha a bíróságon Hegedüs leváltását kezdeményezik. Az ORÖ jogi képviselője szerint az indítványt előzőleg írásban kellett volna benyújtani: a javaslat elbukott.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tiltakozásul Berényi László és frakciója elhagyta a termet. Kérdésünkre, hogy miért tartaná indokoltnak Hegedüs menesztését, távoztában Berényi ennyit mondott:

„mert sorozatos törvénytelenségeket követ el".

Páran aztán visszatértek a terembe, így beszámolót hallhattak arról, hogy – májusi döntésének megfelelően – az ORÖ mára tényleg megvált szolnoki iskolájától. Az állam átvette az intézményt, a mintegy 170 tanuló oktatása ugyanabban az épületben, ugyanazokkal a tanárokkal folytatódik. Az iskola ügyében súlyos gazdasági bűncselekmények gyanújával az ORÖ feljelentést tett. Közben a roma testületen újabb szabálytalanul felhasznált összegeket, 60 millió forintot akarnak bevasalni. Az ORÖ kifogást nyújtott be a követelés ellen.

Fantomdiákokra vettek fel támogatást, és még az osztálynaplót is meghamisították

A csillagokat is lehazudták az égről az Országos Roma Önkormányzat szolnoki iskolájában. Részleteket itt olvashatnak: >>>

Hegedüs István bejelentette: miután a kormányzat meghosszabbította az Út a szakmaválasztáshoz elnevezésű ösztöndíjprogramot, lehetőség nyílik rá, hogy ötezer roma diák megkapja a régebben beígért tableteket (nagyjából 60 millió forint értékben).

Az ORÖ elnökét érezhetően magával ragadta a karácsonyi hangulat. - Magyarország – mondta – azt várja az országos önkormányzattól, hogy legyen béke és nyugalom. Minden ajtót kinyitunk – ígérte az együttműködés jegyében. Hegedüs István reményét fejezte ki, hogy a jövő évet nem a marakodás, veszekedés, a pozíciókért való harc, hanem a szakmai munka fogja meghatározni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hasonló reményeket fogalmazott meg Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője, ám rögvest hozzátette: szakmai munkára Hegedüst alkalmatlannak tartja. Szólásra emelkedett Makai István is, aki úgy vélte, Hegedüs Istvánnak és Farkas Flóriánnak együtt kellene távoznia a roma közéletből – majd kellemes ünnepeket, boldog karácsonyt kívánt mindenkinek.

Ezzel búcsúzunk: ha minden igaz, az Országos Roma Önkormányzatnak idén már nem lesz több közgyűlése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.