galéria megtekintése

Összevissza beszél a kormány a Klikről

7 komment


M. László Ferenc

Megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó. Nem szűnik meg, csak átalakul, nevet vált. Drasztikusan decentralizálják a Kliket. Marad a központi hivatal, sőt az egyetemeket is bekebelezi. Rövid időn belül visszakaphatják az iskolaigazgatók a jogaikat, a kormány még mindig nem döntött a Klik sorsáról. Összeszedtük, ki mit nyilatkozott a kormányból a tanárok körében gyűlölt intézmény jövőjéről.

A kormány még nem döntötte el, mi legyen a pedagógustiltakozások fő célpontjának számító Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) – jelentette ki csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A nagy Klik helyett rövidesen 60 kisebb szervezetet hoznak létre, melyek önállóan működnek majd – közölte egy nappal később Balog Zoltán, humánminiszter egy igazgatóknak szervezett konferencián. 

Lázár János ugyanakkor világossá tette: az állam nem fog lemondani a fenntartói jogáról, ami azt jelenti, hogy valamilyen formában fennmarad a központi irányítás a közoktatásban. A miniszter kijelentései több ponton ellentmondanak azoknak a korábbi kormányzati nyilatkozatoknak, melyek a Klik közlejövőben várható megszüntetéséről szóltak.

Megszűnik? Nem szűnik meg?

 

Döntsd a Kliket, ne siránkozz!

Azért is meglepő Lázár csütörtöki kijelentése, mert másfél hete Rétvári Bence, az oktatásért is felelős csúcsminisztérium parlamenti államtitkára az ATV-ben még ezt mondta: „A Klebelsberg nyáron, mint olyan, megszűnik". Erre mondta azt a Népszabadság kérdésére Lázár a Kormányinfón, hogy "nagy tisztelője Rétvári Bence hősies munkájának", de nem tud ilyen döntésről. Egyébként nem Rétvári az egyetlen a kormány részéről, aki a tanárokat, diákokat, szülőket megnyugtatandó az állami hivatal radikális átalakításáról beszélt.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

- Közvetlenül azután, hogy leváltották a oktatási államtitkárt, Czunyiné Bertalan Juditot, a területet átvevő utódja, Palkovics László újságíróknak azt mondta, véget vetnek a centralizációknak, regionális, az intézmények számához igazított közepes nagyságú hivatalokat alakítanak majd ki.

- Egy nappal később a miniszterelnök a Fidesz frakcióülésén állítólag kijelentette, 2018 előtt nem jöhet szóba a Klik feldarabolása. Legalábbis ilyen információk szivárogtak ki a zárt ülésről az Indexhez.

- Két nappal Orbán Viktor képviselőkhöz intézett beszéde után Lázár további központosítást lengetett be. A miniszter szerint meg kell vizsgálni, „a fenntartó állam vagy az üzemeltető önkormányzatok miatt. Ha az önkormányzatok nem tudják megoldani, meg kell fontolni az üzemeltetés állami kézbe vételét". (Bár a Klik a fenntartó, az önkormányzatok is részt vesznek még az üzemeltetésben – a szerk.)

- Erre reagáltatta Palkovicsot a hvg.hu, aki ismét kijelentette, hogy „a Kliknek a jelenlegi formájában már csak hónapjai vannak hátra".

- Azt hangsúlyozva, hogy az átalakítás elkezdődött, február 25-én menesztették az intézményfenntartó elnökét, helyére Pölöskei Gábornét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkárát nevezték ki. A következő napokban valóban elkezdték rendezni a Klik milliárdos tartozásait, melyek miatt volt olyan iskola, ahol a fűtést kellett kapcsolni, volt, ahol a sérült gyerekeket szállító buszok álltak le.

- Március 10-re újabb fordulat következett be, Palkovics azt állította, hogy a kabinet által összehívott kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy szükség van a Klikre. Ezt még a kormány céljaival többnyire egyetértő Nagycsaládosok Országos Egyesülete is cáfolta a Népszabadságnak, szerintük semmiféle szavazás nem volt erről.

- Később a közoktatási reform keretében létrehozott Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter elismerte, ha nem kerülnek vissza az önkormányzatokhoz az iskolák, valóban szükség lesz valamiféle állami hivatalra.

- Ezt követte Rétvári bejelentése a Klik megszűnéséről. Ugyanakkor a vs.hu kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, az intézményfenntartó formálisan valóban megszűnik, hogy átadja a helyét egy sokkal nagyobb szervezetnek, amely még a felsőoktatást is bekebelezné.

- Palkovics a Magyarul Balóval című televíziós műsorban március végén egyrészt tagadta, hogy az egyetemekre is kiterjedne az új intézményfenntartó hatásköre. Másrészt az oktatási államtitkár értelmezte a parlamenti államtitkár korábbi kijelentését is: a Klebelsberg valóban letűnik, azaz névváltás biztos lesz. Valamiféle új központi szervezetet alakítanak ki, de az iskolaigazgatók visszakapnak a jogaikból. A Népszabadság információi szerint a nevet váltó szervezet elnöke továbbra is Pölöskeiné lesz.

- Ehhez képest Balog pénteken már arról beszélt, hogy teljesen feldarabolják a Kliket, hiszen a 60 új hivatal önálló jogi személyiség lesz önálló költségvetéssel.

Miért lett célpont a Klik?

A 2011 óta zajló köznevelési reform elleni tiltakozást a Herman Ottó Gimnázium januárban publikált nyílt levele indította el. A miskolci középiskola tanárai hosszan sorolták a Klikkel kapcsolatos problémákat: „gyámság alá helyezték az iskolavezetőket”, nincs pénz alapvető dolgokra, egyes pedagógusok hónapok óta nem kaptak fizetést, akadozik a karbantartás, a fenntartó még a diákok tanulmányi versenyeit sem finanszírozza. A Herman nyílt leveléhez január óta 955 iskola és 35,7 ezer magánszemély csatlakozott, de a szakszervezetek is a Klik átalakítását, az intézmények önállóságának garantálását követelik. A hivatal felállítására 2012-ben azért volt szükség, mert a kormány úgy döntött, átveszi az önkormányzatoktól az iskolákat, melyek adminisztrációját, finanszírozását ez az erősen központosított szervezet vette át. Februárban derült ki, hogy a szervezet két hónap alatt 17 milliárdos adósságot halmozott fel, a korábbi elnök, Hanesz József azt nyilatkozta, egy idő után csakis a személyi kifizetésekre volt pénzük. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné a Népszabadságnak azt mondta, ők már a 2016-os költségvetés tavaly tavaszi tervezésekor szóltak a kormánynak, hogy alultervezték az oktatási kiadásokat, ebből még nagy bajok lesznek.

Mi harminc?

Nemcsak a Klik jövőjéről, a 2202 állami iskola működtetéséről szóló kormányzati kijelentések ellentmondásosak, amióta a tanárok tiltakoznak, többféle dátumot hallhattunk arról, hogy mikor korrigál a kormány.

- Rögtön azután, hogy Palkovics átvette a közoktatási államtitkárságot, azt mondta, legkésőbb iskolakezdésig, szeptember 1-ig befejezik az átalakítást.

- Orbán a zárt frakcióülésen állítólag 2018-at mondott.

- Pölöskeiné bemutatásakor Palkovics újabb határidőt dobott be: július 1-től átalakul majd a szervezet.

- A Pedagógus Kar elnöke március 11-én azt nyilatkozta: a hó végéig kell elkészülnie az Emmiben az átalakítási tervnek, utána indulhat a Klik átszervezése. Március utolsó napján Lázár bejelentette, még nincs döntés a fenntartóról.

Az ellentmondásos nyilatkozatokból annyi leszűrhető, hogy továbbra is lesz valamilyen központi szervezet. Ez szükségszerű, hiszen, ha nem adják vissza az önkormányzatoknak az iskolákat, akkor lennie kell egy hivatalnak, amely utalja a béreket, kezeli a nyilvántartásokat. Vélhetően az igazgatók nagyobb önállóságot élveznek majd, de azt nem tudni, hogy mennyi pénz felett gazdálkodhatnak. Azaz csak a hiányzó krétát vehetik meg, vagy kifizethetik a fűtésszámlákat is. Ahogy azt sem tudni, hol és ki dönt majd az igazgatók kinevezéséről vagy pedagógusok felvételéről, az esetleges létszámcsökkentésről. 


Mi lesz az állami vízfejjel?
 
Minden marad a régiben, csak a név változik
 
A nagy Klik helyett jön a sok kis Klik
 
Lázár maga veszi kézbe az iskolákat
 
Pukli Istvánra bízzák a Klik irányítását
Szavazok
 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.