galéria megtekintése

Rengeteg botrány várja Áder húgát, és van egy mögötte is

Távozik a szitokszóvá vált Klik vezetője. A menesztett Hanesz József helyét az eddig helyettes államtitkárként dolgozó Pölöskei Gáborné – Áder Annamária, Áder János köztársasági elnök testvére – veszi át. Magyarázat aligha szükséges, ám lapunk ezúttal is szolgáltat példákat arra, miért működik rosszul az állami intézményfenntartó. A Klik ötvenmillió forinttal tartozik a Pedagógusok Szakszervezetének, a szakiskolákban dolgozók pedig örülnek, hogy szabadultak a szervezet fennhatósága alól.

Néhány héten belül

a második tisztáldozatot hozza a kormány

azért, hogy lecsendesítse az egyre hevesebben tiltakozó tanárokat és diákokat. Az oktatásban uralkodó állapotok nemrég Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt buktatták meg, csütörtökön pedig bejelentették, február végén távozik Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke.

 

Balog Zoltán miniszter a helyére Pölöskei Gábornét nevezte ki, aki miniszteri biztosként az intézményrendszer átalakításában is részt vesz majd. A Klik gazdálkodási és szervezeti problémáinak megoldásával, valamint az új fenntartói struktúra kialakításával Jenei Zoltánt, a Pécsi Tudományegyetem kancellárját bízták meg.

Pölöskeiné – Áder János államfő testvére – 2013-ban főosztályvezetőként került a szakminisztériumba, majd helyettes államtitkárként a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelt.

Korábban bírálta a Klik működését.

Az Index 2014 tavaszán számolt be arról a Pölöskeiné által írt tanulmányról, amely megállapította, a szervezeti rendszerben nem különülnek el kellően a feladatok, keverednek a hatáskörök, az erős centralizálás működési nehézségeket okoz. Aligha véletlen, néhány hónap múlva lemondott Marekné Pintér Aranka, a Klik akkori elnöke.

Pölöskei Gáborné Áder Annamária. Jutott a kritikából neki is
Pölöskei Gáborné Áder Annamária. Jutott a kritikából neki is
Soós Lajos / MTI

Tavaly ősszel viszont a Fidesz kihelyezett frakcióüléséről kiszivárgott hírek arról szóltak, hogy fideszesek is bírálták Pölöskeinét. Áder János húga állítólag még annál a Czunyiné Bertalan Juditnál is több kritikát kapott, akivel a minisztériumban többször konfrontálódott: az általa asztalra tett,

az intézményrendszer fejlesztéséről szóló tervezeteket a hozzáértők koncepciótlannak nevezték.

Hanesz távozása nem váratlan. A Czunyinét váltó Palkovics László államtitkár kinevezés után már utalt arra, hogy vezetőváltás készül. Hanesz a pedagógustiltakozások felerősödése után hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, majd az RTL kamerája előtt elismerte: két hónapja csakis béreket tudtak fizetni, más számlák kiegyenlítésére nem jutott pénz.

Hanesz egyébként Czunyiné embere volt. A leváltott államtitkár korábban a Komárom megyei kormányhivatalt vezette, a Klik eddigi vezetője akkor a gazdasági főtanácsadója volt.

A hiánygazdálkodás szimbólumává váló Klik körüli botrányok szinte felsorolhatatlanok, EduLeaks-dossziénkban gyűjtjük nőket, és íme egy újabb:

az intézményfenntartó nagyjából ötvenmillió forinttal tartozik a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ)

– mondta lapunknak Galló Istvánné, az érdekvédelmi szervezet elnöke. Pedig a szakszervezeti tagok fizetéséből minden hónapban levonta az állam a tagdíjat, ám ennek átutalása a PSZ számlájára vagy késik, vagy nem történt meg.

Gallóné lapunknak azt mondta, azért becsült az ötvenmilliós összeg, mert a Klik néha „csöpögtet", így szinte lehetetlen megmondani, hogy mennyi a teljes tartozás. Múlt pénteken a PSZ központi irodájával szemben az intézményfenntartó 12,3 millióval tartozott, a szakszervezet megyei szervezeteinek pedig ennek a háromszorosával (a levont tagdíjak 75 százalékát a PSZ helyi szervezetei kapják). Ezért

hétfőn már azt tervezték, fizetési meghagyást küldenek a Kliknek,

illetve levélben kértek magyarázatot annak elnökétől, Hanesz Józseftől. Gallóné szerint ezt követően utalt valamennyi pénzt az intézményfenntartó, de még mindig több tízmilliós a tartozás.

A szakszervezeteknek nagyon rosszkor jött a tagdíjbevételeik elmaradása. Mindkét ágazatban az utóbbi hónapokban erősödtek a tiltakozó mozgalmak, a PSZ 110 buszt bérelt a február 13-i Kossuth téri pedagógustüntetés megszervezéséhez. Azóta a tartalékaikat élik fel. Gallóné ennek ellenére sem gondolja azt, hogy az állami szervek szándékosan csúsztatnák a kifizetéseket.

Igazából azt sem lehet megállapítani, hogy melyik állami szerv a felelős.

Mint arról beszámoltunk, a kincstár informatikai rendszerének átalakítása miatt több tízezer egészségügyi dolgozó nem kapta meg időben bérét, majd idén a mentősök között akadt olyan, akinek csak 28 ezer forintot utaltak, de volt olyan is, akinek számláján fizetésének háromszorosa landolt.

A Magyar Nemzet csütörtökön számolt be a kincstár intézményvezetőknek küldött leveléről, amelyből kiderül, hogy az új – másfél milliárd forint uniós támogatásból kiépített – illetményszámfejtő számítógépes rendszerre való átállás okoz ilyen zavarokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Tállai András Kész Zoltán ellenzéki képviselővel csütörtökön írásban azt közölte: a kincstár február 18-a után utalt. Ám a lapunk által megkeresett szakszervezeti vezetők csütörtök délután még azt mondták, nem érkezett meg a pénz. Ráadásul a kincstár lapunknak jelezte, az olyan központi költségvetési szervek esetében, mint a Klik, nem is az államkincstár fizet, hanem az adott intézmény. Kérdéseinket feltettük az állami iskolafenntartónak is, de múlt péntek óta nem kaptunk választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.