galéria megtekintése

Juhász Péter mégis tüntethet Orbán házánál

5 komment

NOL

„Bebizonyítottam: bárhol tüntethetünk!” – jelentette be a Facebookon Juhász Péter. A rendőrség lebőgött, a bíróság volt kénytelen idézni nekik az alaptörvényt.

„A bíróság végzést hozott, hogy lehet tüntetni akár Orbán háza előtt is” – közölte diadalmas Facebook-bejegyzésében Juhász Péter, az Együtt alelnöke.

A bíróság szerint jogtalan volt a bejelentett tüntetés betiltása. „Bármely közterületre bejelenthető demonstráció, így Orbán akár háza elé is” – közölte Juhász, hozzátéve, hogy kártérítést fog kérni a rendőrségtől a tüntetés jogtalan betiltása miatt, annak összegét pedig a korrupció felszámolására fogja fordítani.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Juhász április 28-ára jelentett be demonstrációt a Cinege utcába, a miniszterelnök házához (ahol mellesleg korábban is tüntetett, akkor még „csak” büntetést kapott érte). A budapesti rendőrfőkapitány túlzás nélkül azzal próbálta elhessegetni Juhász Pétert, hogy „nincs itt semmi látnivaló”. A tüntetést ugyanis a következő mondvacsinált ürügyekre hivatkozva tiltotta be:

 
Nincs itt semmi látnivaló?
Nincs itt semmi látnivaló?
Facebook

- A közterületnek nincs emblematikus kommunikatív funkciója, a közélet szempontjából releváns közintézmény, a közhatalom gyakorlása szempontjából releváns állami szerv ott nem található.

- A rendezvény résztvevői elkerülhetetlenül beláthatnak a családi házak kertjeibe, az ablakokon keresztül a házakba. Ez pedig köztudomásúan azzal jár együtt, hogy a ház lakói nem élvezhetik otthoni pihenésüket, mindennapi teendőiket; az érintettek családi-, és magánélethez fűződő joga aránytalan korlátozást szenvedne.

- A rendezvény miatt a házak tulajdonosai, birtokosai akadályozva lesznek az ingatlanaik szabad birtoklásában, az ingatlanok megközelítésében, az azokban való szabad bejutásban.

- A helyszínen lakók mozgáshoz való joga is sérül, nem áll módjukban kitérni a rendezvényen elhangzó közlések elől.

- Fennáll annak a lehetősége, hogy róluk a hozzájárulásuk nélkül kép-, és hangfelvételek készülnek. 

- A Terrorelhárítási Központ a rendezvény helyszínét is érintően személy- és létesítménybiztosítási intézkedést rendelt el.

Mindezzel csak annyi volt a probléma, hogy ilyen kitételek nem szerepelnek a gyülekezési törvényben; a bíróság is kénytelen volt emlékeztetni a rendőrséget, hogy egy tüntetést két esetben tilthat be: ha az súlyosan veszélyeztetné a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését, illetve ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.

A bíróság egyébként elfogadta Juhász érvelését, miszerint a Cinege utcában van a miniszterelnök lakóhelye, tehát igenis van közéleti szimbolikája a területnek, de ha nem lenne, akkor sem lehet erre hivatkozva betiltani egy tüntetést. Különben is: városias közterületen nemigen lehet úgy gyakorolni a gyülekezési jogot, hogy az ne járna más magánéletének valamilyen megzavarásával (gondoljunk csak a fél várost megbénító tömegtüntetésekre – a Szerk.). Amúgy meg egyórás rendezvényről van szó, összesen 20 résztvevővel.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nemperes eljárásban hozott végzésében kimondta: az alaptörvény alapján mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez és a szabad véleménynyilvánításhoz, magyarán Juhász is ott tüntet, ahol kedve szottyan – ahogy mindenki más is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.